lauantai 15. lokakuuta 2016

Kunnianhimoinen tavoite

Siirsin kaikki pelargoniat kuistilta salin ikkunalle. Yölämpötilat ovat olleet sen verran matalia että on enää ajan kysymys milloin pakkanen puraisee lasikuistia myös ikkunoiden sisäpuolelta. Ja tänä vuonna on tärkeää olla pakkasen edellä. Vaalittavana on erityisen kauniita pelakuita.
 Nimiä on turha miettiä, en muista yhtäkään. Kaikki muut paitsi suurimmassa ruukussa oleva ovat tänä kesänä hankittuja tai saatuja. Suurimmassa ruukussa oleva riippapelakuu on jo saavutus sillä sain sen säilymään viime talven yli hengissä tuossa samaisella ikkunalla. Minun mittapuun mukaan se on pieni ihme.
 Yksi on jopa kukassa, tämä on tehnyt harvakseltaan kesän mittaan muutaman kukan. Mielestäni pelakuuni kukkivat tänä vuonna tosi vähän. Ehkä en ole osannut vieläkään lannoittaa tarpeeksi.
 Samaan syssyyn toin sisälle kaksi onnetonta maljaköynnöstä jotka pelastin kesällä Tokmannin alennusmyynnistä. Maksoivat vain euron kappale. Hoidin niitä kesällä luokattoman huonosti. Silti toiseen oli juuri tulossa kukkia. Ei auttanut muu kuin siirtää köynnökset sisätiloihin sillä seurauksella että tiputtivat lehtensä ja nuput alas.
Kumpaisessakin köynnöksessä on kuitenkin paljon pieni uusia lehtien alkuja. Ehkä toivo ei ole menetetty ja saisin nämäkin selviämään ensi kesään. Siinäpä se, kunnianhimoinen tavoite joka on harvoin minulta onnistunut.

22 kommenttia:

 1. Mulla on pelakat myös jo sisällä. Vierashuoneen ja eteisen ikkunoilla. Viime vuonna suurin osa selvisi, toivottavasti nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa selvisi, se kuulostaa hyvältä. Meillä kun pakko talvettaa sisätiloissa, kaikki muuta rakennukset ovat lämmittämättömiä.

   Poista
 2. Peukut pystyyn maljaköynnöksen puolesta :)

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti pelakuut selviävät hyvin talven yli, samoin onnea maljaköynnökselle.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti kukkasesi säilyvät talven yli. Minäkin olen saviruukkujen ystävä, tuntuu että se on kukkasten ainoa oikea ruukku, mutta siitä ollaan monta mieltä. Yvältä ainakin näyttävät sinun pelakuusi, ja maljaköynnös voi pudottaa lehtiään alussa, mutta sitten se kasvattaa uusia tilalle, se on tosi kaunis kukkiessaan joten toivotaan että se säilyisi nämä pimeimmät kuukaudet. Minullakin on yksi maljaköynnös talvehtimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saviruukku on minustakin se ainoa oikea ruukku ja sopii parhaiten vanhaan taloon. Pelakuut ovat vielä hyvinvoivia, pari niistä on sellaisia jotka olen ottanut pistokkaiksi riippapelakuusta.

   Poista
 5. Ostin alkukesästä enkelipelargonioita ja olen kyllä ihastunut niihin kovasti. Kukkivat aivan koko kesän ja nyt vasta alkavat rupsahtamaan. En aio edes yrittää saada niitä talvehtimaan, kun ei meiltä sisältä löydy sopivia olosuhteita. Ensi kesäksi aion kyllä ostaa uudet samanlaiset kukkaset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään olosuhteet ole sopivat mutta joka vuosi sinnikkäästi yritän. Joku talvi kuolevat kaikki ja joskus jää 1-2 taimea henkiin. Onneksi uusia saa ostaa :)

   Poista
 6. Minulla vielä pelargoniat lasikuistilla, jossa yksilasiset ikkunat ja ovat vielä komeassa kukassa. Viime vuonna oli marraskuun alkuun asti. Vien sitten kellariin ja kevällä huhti-toukokuun vaihteessa taas kuistille. Leikkaan ja vaihdan mullat vasta sitten kun kasvi on selkeästi toipunut kellari talvetuksesta. Viime talvena ei lehdetkään lähes pimeässä kellarissa juurikaan kuihtuneet.Kastelen talvella vain pari kertaa tosi varovasti ja kellarin lämpö on varmaan noin viiden asteen molemmin puolin. Näin olen saanut pidettyä hengissä jo useamman vuoden. Maljaköynnöksen talvettamiseen kaipaisin vinkkiä minäkin. K.K Kajaanista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellari olisi unelmapaikka, meillä ei sellaista ole, autotallikin on kylmä. Maljaköynnös on minulle ihan uusi kukka mutta katsotaan miten käy.

   Poista
 7. Toivottavasti heräävät henkiin myös ensi keväänä. Minulla on nyt sisällä kolme paprikaa, uskollisesti niitä yritän kasvattaa. Niissä on myös isot paprikan alut kasvamassa. Pitäisi ehkä hankkia kukkalamppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Pelakuita kastelen pari kertaa talven aikana, meillä on sisälämpötila aika alhainen jopa vain +17 astetta talvisin. Mulla kävi paprikan kanssa köpelösti, istutin kasvihuoneessa sen maahan ja nyt en uskalla siirtää pois. Yksi paprika olisi tulossa.

   Poista
 8. Yhden talven yli sain säilytettyä maljaköynnöksen kunnes viime talvena palellutin sen... Pelakuut on minullakin jo sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli toivoa on maljaköynnöksen kanssa :)

   Poista
 9. Yhden talven yli sain säilytettyä maljaköynnöksen kunnes viime talvena palellutin sen... Pelakuut on minullakin jo sisällä.

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti säilyvät! Otin myös pelakuita talvehtimaan tuonne tekniseen tilaan mikä on talvellakin muutaman asteen plussan puolella. Saas nähdä onnistuuko. Minulla on myös Lidlistä ostettu maljaköynnös, joka on kukkinut ihan mahtavasti koko kesän. Pitääkin ottaa se sisälle, jospa saisin sen talven yli säilymään. Luulin että on vaan yhden kesän ilo mutta pitääpä yrittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maljaköynnöstä on mahdollista talvettaa. Ihan en ole varma minkälaiset olosuhteet olisivat sille parhaat mutta yritetään.

   Poista
 11. Onnea koitokseen. Minulla on kaksi pelargonia autotallin ikkunalla. Kastelin ne kunnolla ja kirjoitin joulukuun loppuun kalenteriin 'kastele pelargonit' - jospa se auttaisi muistamaan. Ainakaan tänä syksynä ne eivät unohtuneet pakkaseen, joten pikkuisen paremmalta näyttää kuin viime vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea tarvitaan, todella paljon, korvaamaan taidon puutetta :)

   Poista
 12. Joskus olen onnistunut talvettamaan pelargonit, mutta usein ne ovat kuolleet aivan viime metreillä, kun kevät on jo tullut. Kylmä ja valoisa paikka olisi niille ihanteellinen. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)