keskiviikko 10. elokuuta 2016

Lilium "Arbatax"

Pitkään luulin ettei tälle Arvilan pihan upeimmalle liljalle ole nimeä. Sitten satuin siivoamaan koneeltani valokuvia, ja kas, sieltähän pumpsahti silmille kuva jossa on kyseisen liljan nimikyltti. Enää ei tarvitse arpoa. Saanko esitellä joka kesäiseen tapaan, pinkkiäkin pinkimpi liljani:
 Lilja "Arbatax". Ostopaikka Viro, Türin kukkamarkkinat. 
 Lilja kesti upeasti viime talven koettelemukset. Yhdestä ostosipulista on kasvanut muutamassa vuodessa komea pensas. Viime vuonna olisin ostanut tätä lisää mutta eihän sitä tietenkään ollut enää myynnissä.
 Kuvat otin onneksi jo pari päivää sitten. Viimeisten päivien tuuli on riepotellut puutarhan kasveja kuin hiekkaa aavikolla. Kukista on terälehdet entisiä ja nurmikot ovat täynnä koivunoksia.
Luumulehdossa ei kasva liljan liljaa, asia mikä pitänee korjata heti kun mahdollista. Mutta kukkii siellä näin loppukesästä sentään jotain. Vaaleanpunaisia syysleimuja, kirjoukonhattu ja rantakukka. Varsin kiva kolmikko. Niiden taustalla oleva vaaleanvihreä kasvusto on siperiankurjenmiekka jonka pätkäisin viikko sitten. Sade oli tehnyt pensaista niin epäsiistit etten enää kestänyt niitä katsella. Siperiankurjenmiekka onkin kiitollinen siivottava, se kasvattaa heti siistimpää lehteä tilalle. Luumulehdon kimpussa olen ollut ahkerasti. Kitkenyt ja siistinyt. Vielä pitää poistaa aurankukka ja pioniunikot ennen kuin ehtivät siementää. Toivottavasti viikonloppuna ei sada, olin suunnitellut puuhan sinne tehtäväksi.


8 kommenttia:

 1. Oi, onpa hieno lilja! Ja selvästi niitä on hankittava lisää, kun teillä noin hyvin viihtyvät (eikä ole peuroja, jotka söisi niiden kukkia). Ehkä voisit jakaa pari sipulia tuon ison liljakasvuston kyljestä nyt syksyllä luumulehtoon, alkavat siellä kasvattaa samanlaisia puskia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaisikohan jo jakaa? Taidan uskaltaa, niin hyvin on tehnyt sivusipuleita. Peuroja ei vielä ole ja toivottavasti ei tulekaan. Riittää yksi fasaani joka on tehnyt puutarhasta kotinsa.

   Poista
 2. Voiko ton upeempaa kukkarykelmää olla ? Niin mun värinen kukka, tykkään !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikein upeampaa voi olla. Tykkään minäkin, ihan hulluna.

   Poista
 3. Ihana tuo lilja! Ihan hullun tuulista on ollut. En ole pihalla paljon nyt ehtinyt käydä. Ens viikolla kun koulu alkaa aion viettää siellä kaiken ajan. Vaikka sataisi vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielettömän tuulista. Olen ollut puutarhassa parina iltana puoli kymmeneen, sitten tulee niin hämärä ettei voi enää tehdä hommia. Toivottavasti viikonloppuna ei sada että saa hommia jatkaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)