torstai 23. lokakuuta 2014

Teidän Keisarilliselle Majesteetillenne alamaisimmasti

Näin sanotaan vuoden 1907 seminaarien ja kansakoulujen piirustusopetuksen komitean mietinnössä jonka huusin muutama vuosi sitten kyläkoulun huutokaupasta. Kaivoin taas pitkästä aikaa nuo opetusmateriaalit esiin, ja tosiaan, osa niistä on ajalta kun Suomi kuului Hänen Keisarillisen Majesteetinsa alaisuuteen. Opetuskansioiden tekstit kiemuraisine sanakäänteineen on jo elämys nykyihmiselle, mutta vielä suurempi elämys on kansioiden kuvat.

Nuori takoja-kansiossa opetellaan kansakoulun taontatöitä. Tämä kansio taitaa olla tuorein, se on vuodelta 1957. Yksi kauneimmista kuvista on tässä, oikeasti, jos jossain näkisin noin kauniin ja siron takkasetin, niin ostaisin heti.
 Lähes kaikki kansiot on priimakunnossa, suurimmassa osassa niistä on kaikki materiaali tallessa, osa on kuin niitä ei olisi koskaan käytetty. Vanhin kansioista on tuo yllämainuttu vuodelta 1907.
 Kuvataidekansioiden kuvia minulla on ollut esillä tuvassa, samoissa kehyksissä joissa on nyt von Wrightin lintukuvia. Olen haaveillut, että jonnekin olisi kiva saada joko taonta- tai veistokuvia esille. Esimerkiksi nämä lusikat.
 Toisaalta, eteisessä on ollut opetustaulu hedelmäpuiden istutuksesta. Sen tulevakin paikka on eteisessä, kunhan saan päätetty mille seinälle taulu laitetaan. Opetustaulun kaveriksi kävisikin ehkä parhaiten nämä kansakoulun Puu- ja kasvitarhasuunnitelmia-kansion kuvat. Näissä olisi jopa vähän väriä, opetustaulu on on yksivärinen mustalla tekstillä ja ääriviivakuvilla.
 Vuoden 1922 kieli on kaunista. Vai mitä sanotte kaunistuspuista! Olisikohan kyseessä vaikkapa syreeni. Taimilavat ovat olleet viljelyksessä jo tuolloin.
 Muutamasta kehystetystä kuvasta saisi kauniin kokonaisuuden. 
Yhdestä selkeästi jugend-vaikutteisesta kansiosta vuodelta 1914, löysin hauskan kuvan. Tai ei kuvassa ole mitään ihmeellistä, mutta itselleni ei auennut mikä esine on raparaastin. Tiedätkö sinä?

 Valituksi taisi nyt tulla nuo puutarhakuvat, mitä enemmän niitä katselen, sitä viehättävämpiä ne ovat. Viikonloppuna kehysten ostoon.

10 kommenttia:

 1. Tuo raparaastin, on melko varnasti, portaiden pieleen ulos laitettava,millä puhdistetaan kengistä "rapa" pois.Muistan, että mammani olisi joskus eläissään puhunut sellaisesta, tuolla nimellä. Niitä olisi ollut sekä rautaisia, että puisia! Tepa Seinäjoelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä se taitaa olla. Nyt kun tietää esineen käyttötarkoituksen, niin kuvakin avautuu. Eli nykynimeltä taitaa olla rappuralli, tai ainakin sitä olen tottunut käyttämään. Raparaastin on kyllä paljon hauskempi nimi :)

   Poista
 2. Oikein ihania :) Vanhat puutarhasuunnitelmat ovat kiinnostavia. Minullekin tulee raparaastimesta edellisen kuvaus mieleen, mutta en muista kuulleeni moista sanaa koskaan! Kuvakin näyttäisi joltain sellaiselta. Niin, ei tainnut ennen olla ovien edessä kookosmattoja, vai mistä ne nyt sitten nykyään tehdäänkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparaastin on oiva nimi rappujen edessä olevalle esineelle, rappurallille vai mikä lie onkaan. Taidan ottaa käyttöön :)

   Poista
 3. Huikeita kuvia. Kylläpä kannattaa laittaa seinälle.
  Ja tottatosiaan. Rappurallihan se on, nyt kun se titsellekin avautui. Ja tuo nimityshän on juuri osuva. Eli ei sitä nimilläkään ennenvanhaan hienosteltu! Ja onhan noita puisia tosiaan vanhoissa taloissa nähnytkin.
  Edellisen postauksen idean, jänösuojat, voisi nimetä vuoden ideaksi:) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian monimutkainen kuva mun hahmotuskyvylle :D
   Jänösuojat on kyllä ollut joltain hyvä idea, olen sanonut nyt monille, että tänne saa kiikuttaa vanhat pyykkikaappien ja pakastimien korit.

   Poista
 4. Piirustuksista katsottuna ja nimestä päätellen kyse on tosiaan rappurallista, raparaastin on kyllä komeampi nimi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti tästä eteenpäin raparaastin :)

   Poista
 5. Kyllä on kauniita, niin kuvat kuin tekstit. Tällaisia arkistoja on tosi hauska selailla, jos sellaisia sattuu omistamaan. Ja mikä parasta, jos seiniltä löytyy tilaa laittaa esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on puutarhakuvia esillä. Pitäisi olla linna että saisi kaiken kauniin seinille esille :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)