maanantai 23. kesäkuuta 2014

Tyhjää ja avaraa

Kun katselen näitä tyhjennetyn eteisen kuvia, alan miettiä pitäisikö eteinen jättää näin. Kolmen sekunnin päästä iskee realiteetit ja todellisuus päälle. Lapsiperheen eteinen ei ole koskaan näin tyhjä, ei remontoimattomana eikä remontoituna. Se on fakta. Nyt alamme kuitenkin päästä pikkuhiljaa jyvälle siitä mitä eteisessä tehdään. Vintin portaat on joskus peitetty tuolla kuvan yläosan pömpelillä. Saisikohan sen purettua ja otettua kauniit portaat kokonaan esiin? Pömpelissä on jopa alkuperäinen tapetti tallessa. Pömpelin alla on säilytyskomero mikä ehdottomasti jätetään. Ja koska komero pömpeleineen on rakennettu suoraan lankkulattian päälle, puretaan lattia vain osin pois eristeen lisäämisen/vaihdon ajaksi.
 Lattialankut ehdottomasti säästetään ja laitetaan takaisin paikoilleen. Vasta sen jälkeen tiedämme onko ne maalattava uusiksi, riippuen kolhujen määrästä. Alkuperäiset seinäpanelit on varmaan annettava olla paikoillaan. Niitä tuskin saa irroitettua ehjinä. Ne vaan ovat niin paksussa maalissa että edes osa maalista pitäisi saada poistettua. Toisaalta niiden vihertävän harmaa sävy on minusta kiva.
 Vanha kolmen metrin korkeudessa oleva panelikatto on hyvässä kunnossa. Saattaa olla, että sille riittää pelkkä pesu. Kaikki sähköt tehdään uusiksi. Katolle laitetaan eristeeksi selluvillaa, tällä hetkellä sieltä puuttuu eriste lähes tyystin!
 Vanha pinkopahvi on yllättävän hyvässä kunnossa muutamaa repeämää lukuunottamatta. Uuden tapetin se vaatii, ja ainakin aluksi yritämme poistaa pinkopahvin tapetteineen niin, että pinkopahvin saa takaisin joko hirteen tai huokolevyyn kiinnitettynä. Vanha pinkopahvi on poistettava jotta näemme hirsien kunnon sen takaa. Myös sen takia, että pahvin takana on joko vintiltä vajunutta mujua, tai sitten hirsistä tullutta mujua.
 Ja koska eteinen on ihan oikeasti käytössä eteisenä, ei se tule olemaan remontin jälkeen näin ihanan avara ja väljä. Eteiseen on tulossa iso vanha vaatekaappi, jommalle kummalle puolelle ruskeita ovia. En ole vielä mitannut kumpaan mahtuu. Yhdelle seinälle tulee entisöimäni vanha tappinaulakko. Jos hyvin käy, on eteisen kalusteet siinä, ehkä pari jakkaraa lisäksi. Ja joku naulakko laukuille. Ja joku paikka sateenvarjoille. Eli se siitä vähäisestä kalustuksesta.
Tämä ennen eteisessä ollut kaappi on tulossa myyntiin. Ulkoapäin se on maalattu valkoiseksi. Noissa keskiosan koloissa on neljä laatikkoa, ne vain jäivät vielä laittamatta paikoilleen. Mutta jos kaappi kiinnostaa niin, tiedusteluja lisäkuvista ja mitoista voi laittaa sähköpostiini joka on sivupalkissa. Hintapyyntö kaapilla on 150e.
Kuvien laadusta näkee miten pimeä eteisemme on. Sitä pitää vielä miettiä miten saisimme sinne lisää luonnon valoa.

11 kommenttia:

 1. Tunnelmallinen eteinen, vaikka onkin hämärä! Sehän taitaa olla eteisten ongelma, ainakin jos jäävät kuistin ja huoneiden väliin niin kuin teillä. Se on sitten läpikulkutilaa vain kumminkin, ei oleskelutilaa.
  Ihanasti on vanhoja materiaaleja tallella, ja ihanasti aiotte niitä myös säästää. Tsemppiä remppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteisen tunnelma oliis säilyttämisen arvoinen. Lisäksi se on ainut huone jota ei ole pahemmin remontuitu 70-luvulla uudistamisen huumassa. Talon alkuperäisimmässä kunnossa oleva huone joten mitään liian radikaalia ei haluta tehdä.

   Poista
 2. Eteinen on aina ongelmahuone, jotenkin sinne vaan kertyy tavaraa, vaikka sen kuinka yrittää pitää siistinä. Ihanalta näyttää teidän eteinen jo nyt, panelien väri näyttää kuvissa tosi kauniin sävyiseltä.Meillä on kaksi eteistä, se, mistä yleensä talon väki tulee sisään ja sitten se, josta vieraat tulevat.Perheen omassa eteisessä on ikuinen kenkä-ja takkikaaos, toinen eteinen on ainakin silloin tällöin avara, ainakin silloin,kun siellä ei majaile 3 pyykkitelinettä :) Laitoin sinulle meiliä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä eteinen on se jota meillä vieraat käyttää, oma perhe kulkee tästä ja kodinhoitohuoneen kautta jossa on kaikki lasten ulkovaatteet. Siellä kaaos onkin ihan omissa mitoissa ainakin tällä hetkellä kun toimii ainoana eteisenä, pyykkihuoltotilana, ompeluhuoneena ja varastona :)
   Teillä oli käydessäni todella siistiä!

   Poista
 3. Heippa! Kivoja suunnitelmia. Meillä vähän vastaavia, kohteena tosin eteisen lisäksi kylppäri! Laitoin sinulle sähköpostia eilen kaappiin liittyen, olen toooosi kiinnostunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin viestiä kaapista :) Rempan suunittelu on kivaa, mutta jotenkin hirvittää aloittaa. Se on sitten menoa :)

   Poista
 4. Heippa! Kivoja suunnitelmia. Meillä vähän vastaavia, kohteena tosin eteisen lisäksi kylppäri! Laitoin sinulle sähköpostia eilen kaappiin liittyen, olen toooosi kiinnostunut :)

  VastaaPoista
 5. Oi. mielenkiintoista! Kaunis eteinen, ja näen jo sieluni silmin, kuinka upean siitä teette :)

  Etpä paljon kaapista pyydä! Meilläpäin vanhat kaapit maksavat niin isoja lukuja, että odotan edelleen Niitä Oikeita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekään maksanut kaapista paljon, laitetaan hyvä kiertämään :)
   Eteinen on kaunis huone, harmi että se on aina peitettynä takeilla ja muilla tarpeellisilla tavaroilla.

   Poista
 6. Hei, itse en menisi purkamaan porraspömpeliä. Sillä on varmasti ikää yhtä paljon kuin huoneen muillakin paneelipinnoilla. Paljastetut portaat olisivat mielestäni vähän kömpelö ja "sisustuslehtimäinen" ratkaisu. Se myös rikkoisi mielestäni huoneen hyvin säilynyttä kokonaisilmettä. Tuon ajan taloissa avoportaat taisivat muutenkin olla melko harvinaisia. Kannattaa säästää niin paljon alkuperäistä kuin pystyy. Ja niin olette talossanne upeasti tehneetkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pömpeli on tehty myöhemmin kuin seinäpaneloinnit. Pömpelin panelit on erilaista ja rakenteita tutkimalla selviää, että on joskus jälkikäteen tehty systeemi vaikka toki on pömpelilläkin jo ikää. Pömpelin sisältä täytyykin ottaa kuva, siellä näkyy eteisen ihan ensimmäinen tapetti ja kukkaboordi, sekä näkyy alkuperäiset maalit. Eli portaat on alunperin näkyneet kokonaan! Minun tekisi mieli purkaa pömpeli, mutta mies on säilyttämisen kannalla :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)