torstai 26. kesäkuuta 2014

Omenapuiden taivutus

Hedelmätarhan puolelle tuli ennen juhannusta uusia pihakoristeita. Esteettisiä, kauniita ja koristeellisia. Pussukoilla on kuitenkin tarkoitus. Ne taivuttavat omenapuiden oksat toivottuun asentoon eli vaakatasoon. Yhden puun kanssa haastoin itseni, ja lähdin taivuttamaan myös latvaa. Tarkoitus on kasvattaa koko puu vaakatasoon latvusta myöten.
 Pussit on tavallisia kaupan hedelmäpusseja. Painona pusseissa on 1-2 kiveä riippuen siitä kuinka paksua oksaa taivutetaan. Ohjeiden mukaan taivuttaa voi vain n. lyijykynän paksuista oksaa, mutta ainakin Pirja-lajikkeesta olen taivutellut paksumpiakin oksia onnistuneesti.
 Mielenkiintoista nähdä miten onnistun tämän latvan taivutuksen kanssa. Yritin löytää netistä siihen ohjeita, mutta aika heikosti oli kuvien kanssa. Sitten vain päätin, että minä teen näin, sanoi ohjeet mitä tahansa. Otan täyden vastuun niin onnistuneesta kuin epäonnistuneestakin lopputuloksesta.
Pirjaa olen taivuttanut muinakin vuosina, ja silloin kävi niin, että intoutui tekemään taivuttamisen myötä kunnolla hedelmää. Toivottavasti Huvitus ja Kanelit saa saman innostuksen ensi kesänä. Täksi kesäksi eivät tehneet yhtään hedelmää.

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti taivutus onnistuu hyvin. Haaveilen jossain vaiheessa "tekeväni" säleikköpuun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säleikköpuu on minunkin haaveissa, aikatulu on että ehkä 10 vuoden päästä :)

   Poista
 2. Kävipäs hauskasti, nimittäin tänään juuri sahailin vanhoista omenapuista kuolleita oksia pois ja mietin, miten taivuttaisin tämän ja tuon nuoren oksan syntyneeseen tyhjään tilaan. Siispä pari kysymystä: olen kuvitellut, että taivutukset tehtäisiin keväisin, mutta olenko ihan väärässä? Onko nyt oikea aika? Kuinka kauan pusseja tulee pitää oksissa kiinni?

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Suomessa ohjeena on aloittaa taivutus suurinpiirtein juhannuksen aikaan ja ottaa painot pois muutaman viikon päästä tai viimeistään elokuun alussa. Minun oksat on laitettu ennen juhannusta, kävin kokeilemassa niin aika hyvin ovat jo taipuneet mutta en uskalla ottaa vielä pusseja pois. Tämän vuoden kasvustoa en ole uskaltanut taivuttaa vaan kaikki taipumassa olevat oksat on vähintään vuoden vanhoja.

   Poista
 3. Tuo on minunkin haaveeni...sitten kun meille joskus tulee uusia omenapuita... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoille puille tuo onkin hankalampaa, siis likipitäen mahdotonta :D

   Poista

Kiitos kommenteista :)