perjantai 27. heinäkuuta 2012

Mytty vintin nurkasta

Ryijynäyttelyn innoittamana sain inspiraation kavuta vintille. En käy siellä kovin mielelläni, lähinnä vain jos on "pakko".

 Muistin että olen joskus nostanut vintin nurkasta pois epämääräisen mytyn, kuluneen ryijyn. Silloin en tutkinut ryijyä tarkemmin, heitin sen vain orren ylle roikkumaan jotta hiiret eivät tuhoaisi sitä lopullisesti. Nyt toin ryijyn vintiltä pois ja levitin nurmikolle nähdäkseni millainen ja missä kunnossa se on.

Ja tällainen se on, liekö ollut joskus mattona koska kulunut keskeltä alhaalta ylös aika tasaisesti.
 Ryijyssä on kolmea väriä, punaista, vihreää ja hiven sinistä verkkokuvioiden keskellä. Keskeltä löytyy vuosiluku 1888 mikä lienee ryijyn tekovuosi.
 Lanka on tietysti villaa, todennäköisesti omista lampaista, kierteistä ja ohutta. Ryijyn langat on jätetty leikkaamatta auki, eli ovat lenkillä. Ryijy on tehty yhtenä kappaleena, se viittaa joko siihen että ryijy on teetetty, tai siihen että talossa jossa ryijy on tehty, on ollut tuolloin jo leveät kangaspuut. Ryijyn tekijää en tiedä, mutta arvelisin sen tulleen taloon jonkun morsiamen myötä, kapioina. Vihkiryijy se ei taida olla koska siitä puuttuu nimikirjaimet, mutta ehkä se tehtiin lämmittimeksi rekeen.
Iitin näyttelyssä tajusin, että nämä repaleisetkin talon käsityöt joita vielä on jäljellä, täytyy tallentaa tuleville sukupolville. Nyt mietin miten ja missä uskallan pestä ryijyn. Olisiko järvi hyvä paikka? Pesuaineena mäntysuopa?

Kun hain ryijyä, löysin samalla vintiltä muutakin hauskaa. Sen löydön esittelen myöhemmin.

9 kommenttia:

  1. Ohhoh, aika jännä löytö. Tosi vanha - olisikohan joku käsityömuseo tms. kiinnostunut? Hienon näköinen, kivat värit.

    VastaaPoista
  2. Marsa: Museot ei taida huolia näin huonokuntoista, ja toisaalta en raaski tätä museoon lahjoittaa. Ryijy liittyy kuitenkin jollain tavoin talon historiaan.

    VastaaPoista
  3. museosta kannattaa kysyä pesuohjeita. niillähän yleensä on, ainaki isommissa kaupungeissa, se vaaterestaurointiosasto.

    VastaaPoista
  4. se vuosiluku ryijyssä voi olla myös ryijyn kuvion suunnittelu vuosi.yleensä ryijyihin nimittäin merkitään juurikin se.itse ryijy voi olla siis nuorempikin :) Hieno löytö tuollainen kyllä! blogiasi on muutenkin todella mukava seurailla.innolla odottelen niitä muitakin löytöjä vintiltä :)

    kesäterveisin
    HannaSatakunnasta

    VastaaPoista
  5. carovarium: Tuo on totta, taidan kysyä museolta mikä on paras tapa.

    anonyymi: Mallinkin vuosi on mahdollinen, mutta kasvivärjätyt langat, sen kierteisyys ja lenkit viittaa vahvasti 1800-lukuun, lisäksi yleensä jos laitettiin mallin vuosi työhän, laitettiin yleensä myös tekovuosi. Niinpä uskon että ryijy on vuodelta 1888. Nuoremmissa ryijyissa, 1900-luvun puolella tehdyissä on jo ihan erilainen lanka.

    VastaaPoista
  6. näistä sinun ryijykuvista innostuneena muistin, että meilläkin on tuolla piha-aitan seinällä sellainen pieni ryijy. olen ajatellut, että en viitsi sitä sisälle tuoda, kun on varmasti ottanut hajua aitasta ja muutenkin likainen. tarkemmin en ole sitä koskaan tutkinut. nyt ajattelin,että haen sen sieltä ja pesen, mutta miten? eli jos tulet johonkin tulokseen miten peset tuon ryijysi, niin kerro täällä... :)
    minun ryijy on siis niin pieni, että pesu onnistuu ihan vaikka altaassa, mutta saako/ kannattaako käyttää pesuainetta, jos niin millaista?
    kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    VastaaPoista
  7. Upea blogi ;-D
    Klikkasin itseni oitis lukijaksi!
    Ryijy on hieno löytö. Pesin itse vanhan ryijyn järvessä mäntysuovalla, juuri niin kuin sanoit suunnittelevasi ja annoin kuivua ilmavalla alustalla ulkona. Ryijy on kuin uusi, joten uskallan suositella!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: Pienen ryijyn pesisi esim. vauvan vannassa. Ainakin sen yhden ryijyn jonka ostinkirpparilta pesin vauvan vannassa. Pesuaineena käytin silkille tarkoitettua pesuainetta. Huuhtelin samaisessa vauvassa ja laitoin puutarhapöydälle aurinkoon kuivumaan. Hyvin kesti ja puhdistui.

    Tämä on niin vanha ja iso että vanna ei ole toimiva juttu. Mutta ilmoitan kun keksin miten pesen :)

    Rouva Kivitikka: Eli järveä voisin harkita vakavasti. Nyt täytyy löytää hyvä ranta jos saisi vielä laiturille kuivumaan.

    VastaaPoista
  9. http://www.craftmuseum.fi/konservointikeskus/esitteet/ohjeryijynhoito.htm

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)