lauantai 9. kesäkuuta 2012

Kaunis mutta vaarallinen

Kaikkihan tietää tienpientareella kasvavan lupiinin. Kukkii näillä seuduilla ihan kohta vaaleanpunaisena, valkoisena ja liilana. Kaunis maljakossakin. Yksi ikävä piirre kasvilla kuitenkin on. Vieraskasvina lupiini ei kuulu Suomen alkuperäiseen luontoon ja levitessään syrjäyttää kotoperäisiä kasveja.

Lupiinia löytyy täältä meiltäkin. Tuolla pikitien reunassa sitä kasvaa runsaan mitoin, ja nyt havaitsin ei toivotun vieraan levinneen jo tähän hiekkatiellekin. Kysymättä keltään mitään, kävin niittämässä yhden kasvuston naapurin mailta ojan reunasta ja omalta mailta nyppäsin juurineen irti.
 Ajatuksena on suojella tämä meidän oma niitty lupiineilta.
 En voisi kuvitellakaan lupiinia kasvamassa tämän piskuisen puromme reunamilla tiheinä pensaina.
 Tästä kukkaniitystä puhumattakaan.

 Pihassamme ne lupiininkurjimukset jo kasvaa. Edellinen omistaja lienee istuttanut niitä tuohon trampoliinin kohdalle. Nyt kaikki kasvustot on tarkoitus hävittää jottei lupiini leviä trampoliinin takana olevaan pieneen metsikköön. Merkkejä leviämisestä jo on. Hyväksi havaittu konsti on leikata lupiinit alas ennen kukintaa ja siitä pitkin kesää muutaman kerran. Pari kesää jaksavat yrittää kunnes kuihtuvat pois. Ei tarvita myrkkyjä eikä rankkoja maansiirtoja. Ruohonleikkurilla yli ajaminen on sekin tehokasta. Trampoliin varjo toivottavasti tappaa osan, lupiini ei tykkää varjosta.
Sinnikkyys on palkittu parin vuoden päästä, mutta on se sen arvoista jos piha on lupiineista vapaa.

11 kommenttia:

 1. En ymmärrä, miksi jotkut ehdoin tahdoin istuttava lupiineja...

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka ihania kukkaniittyjä. Eihän tuonne lupiini mitenkään sovi. Isojen teitten varsilla olen kyllä alkanut pitää lupiineista, varsinkin yhdistettyinä kotoisiin koiranputkiin. En tiedä, mikä niiden vaihtoehto olisi - juolavehnä, nokkonen, pujo? Ehkä vadelma? Horsma on hiukan samanlainen mutta kuuluu alkuperäiseen lajistoon ja kukkii vasta lokkukesällä. Lupiinit kukkivat vain hetken alkukesällä, ja yletön leviäminen on kyllä ikävä asia. Pikkuteitten varsille syrjäyttämään kissankelloja, ketoneilikoita, apiloita, päivänkakkaroita, harakankelloja, kärsämöitä ja muita ihania tienvarsikukkia niitä ei pidä päästää.

  VastaaPoista
 3. Irmastiina: En minäkään. Tai ok, jos paikka on sellainen ettei lupiini pääse leviämään luontoon.

  Paula: Juuri noita luettelemiasi kasveja kasvaa se samainen pikitien varsi jonne lupiini valtaa koko ajan enemmän sijaa. En tiedä miten siitä sais lupiinin hävitetyksi ja kiinnostaako se maanomistajaa. Ne kotoperäiset tievarsikukat ovat paljon kauniimpia.

  VastaaPoista
 4. Lupiineja kitken minäkin heti, kun yhdenkin silmissäni näen. Olen tosi onnellinen siitä, että ne eivät ole vielä päässeet valtaamaan meidän pihaamme. Meille johtavan tien varrella niitä jo näkyy, mutta onneksi sielläpäin asuu eräs toimelias martta, joka vihaa lupiineja yhtä paljon kuin minäkin, ja hoitelee heidän puolensa tiestä!

  VastaaPoista
 5. Kauniitahan ne ovat, mutta ei omalla tontilla,kiitos:) Meillä on haittana (onneksi?) vaan voikukat, koiranputket ja nokkonen...

  VastaaPoista
 6. Ööö.. mikä vika on lupiineissa? :) Meidän vielä hoitamaton radanpuoleinen piha on niitä täynnä ja minua ne eivät häiritse.. pitäisikö häiritä? :) Kertokaa amatööripuutarhurille!

  VastaaPoista
 7. Hanna: Lupiini leviää helposti valvomattomissa oloissa ja leviämisellään syrjäyttää kauniit alkuperäiskasvit. On hankala hävittää ja luetaan vierasperäisiin kasveihin joita pitäisi välttää etenkin kulttuurihistoriallisissa ympäristöissä. Minä ajattelen, jos ne ei itseä häiritse niin antaa olla, mutta katsoo vain etteivät leviä aivan holtittomasti.

  VastaaPoista
 8. Lukeudun sitten niihin hulluihin, jotka istuttaa lupiinia. Tai siis oikeestaan siirsin parisen kymmentä metriä. Luotan kuin peruskallioon, puutarhaguruuni, jo edesmenneeseen Irja-mummoon. Lupiinit saa kuulemma pysymään tietyllä alueella, jos katkoo ne siemenkodat niille sijoilleen. Ja mikään kukka ei kyllä mielestäni vedä vertoja lupiineille. Sanokaa työ mitä sanotte, niin =)

  VastaaPoista
 9. Se oli tosi hyvä teko. Kaikkien pitäisi jollain tavoin osallistua noiden kitkemiseen tai hävittämiseen. Minäkin olen sen verran, että omalta pihalta hävitin kaikki edellisen omistajan istuttamat/kylvämät. Muita perennoja ei sitten ollutkaan.

  VastaaPoista
 10. Minttu: Näin on, jos viitsii pitää rajatulla alueella niin pysyy kurissa, lupiini ei leviä juurivesoin vaan siemenestä.

  Minna: En minäkään tykkää niistä omalla pihalla, valitettavasti ovat leviämässä kovaa vauhtia tien varteen. Mutta estän jos vain on minusta kiinni.

  VastaaPoista
 11. Lupiinia ei välttämättä tarvitse repiä kokonaisena maasta, vaan sen voi periaatteessa antaa kukkiakin. Leikkaa sitten vaan kukat pois heti kukkimisen jälkeen, niin ei pääse siementämään. Juurakkoa pitkin leviäminen on varsin maltillista, jos sitä edes tapahtuu.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)