torstai 14. heinäkuuta 2011

Leimuavaa kauneutta

Näitä kahta Arvilan alkuperäistä kukkaa olen pitänyt aina syysleimuina. Jos jollain parempaa tietoa niin korjatkoon tietoni. Molemmissa väri on hennon vaaleanpunainen. Ensimmäinen kuvissa näkyvä näyttää kauempaa valkoiselta, mutta läheltä kun katsoo niin väri on ihan hentoinen roosa. Molemmissa kukissa on hyvä ja melko voimakas tuoksu, ei kuitenkaan niin voimakas että koko piha tuoksuisi.

Tämä ensimmäinen on jotenkin herkän kaunis, ihan kuin tuo toinen, mutta kerrottu kukka.

 Toisen olen siirtänyt talon kulmalta kasvimaan viereen. Se täytti paikkansa yhdessä kesässä ja kasvaa nyt valtavana vaaleanpunaisena merenä.


Molemmat tuntuvat kestävän paahdetta ja kuivaa erityisen hyvin, samoin siirtämistä ja kaivamista. Tuo siirretty on tehnyt jo niin tiheän kasvuston, ettei edes rikkaruohot kasva sen alla. Vielä sitä voisi jonnekin laittaa, tykkään sen ulkonäöstä todella paljon.

Kolmaskin leimuksi epäilty pihassamme kasvaa. Se taasen on vitivalkoinen ja kukkii selvästi näitä myöhemmin. Siitä laitan kuvaa jos saan sen kukkimaan, sillä kasviparka kasvaa tällä hetkellä tilapäispaikassa kun talon edustan kukkapenkki myllättiin tasaiseksi.

11 kommenttia:

 1. Minusta tuo näyttää rohtosuopayrtiltä, niitä on kerrottuja ja yksinkertaisia muotoja, tuoksu on ihana ja juuressa sanotaan olevan saponniineja eli saippuan tapaista ainetta.
  Riitta

  VastaaPoista
 2. Rohtosuopayrttiä tulin minäkin tarjoamaan, koska se kukkii meidänkin pihassa just nyt ja tuoksuu aika voimakkaasti aina välillä.
  Mun mielestä leimut kukkii pikkasen myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. Eli saattaisi sittenkin olla rohtosuopayrtti. Tuoksu kyllä voisi viitata siihen eikä leimuun.

  VastaaPoista
 4. Nimeä en olisi tiennyt, mutta kaunis on kuvassakin...☺

  VastaaPoista
 5. Kyllä se rohtosuopayrtti on :) Olen kuullut jonkun muunkin aiemmin puhuvan syysleimun vanhasta kannasta.
  Vanhojen autiotalojen pihoilla näkyy välillä ja on aika kova leviämään. Tuoksuu varsinkin iltaisin ja öisin.
  Aika ihanan värinen :)
  Käytetty (muistaakseni) juurta joskus ennen saippuan tavoin pesemiseen (vaatteiden?)

  VastaaPoista
 6. Reippaasti taidetaan olla samalla kannalla kaikki kommentoijat, meillä päin sitä sanotaan kotoisasti suopayrtiksi tai saippuakukaksi.

  Se leviää vauhdilla mutta sen saa kyllä kuriinkin juurakoita poistamalla.

  Se ihana väri ja tuoksu, nautitaan niistä :)

  VastaaPoista
 7. Suopayrttihän tuo. Sitkeä kasvi pihalla (meillä oli vanhingossa sen päällä 2 vuotta villapaaleja ja hyvin lähti kasvuun kun paalit lähti) mutta maljakossa ei oikein kestä.

  VastaaPoista
 8. Minun tietojeni mukaan suopayrttiä on käytetty saippuana myös ihon ja hiusten pesuun joskus satoja (tuhansia?) vuosia sitten.
  -MUR-MUR-

  VastaaPoista
 9. Saippuakukkana tuon tunnen minäkin. Kaunis, löytyy meiltäkin.

  VastaaPoista
 10. Ristittäkööt siis uudestaan rohtosuopayrtiksi. Se valkoinen saattaa sitten olla leimua, selvinnee kunhan kukkii.

  Tuo rohtosuopayrtti saa rauhassa levitä. Kerrottu on itseasiassa aika huono leviämään, sitä jopa toivon. Yksinkertainen kyllä leviää, mutta on tosiaan aika helppo pitää kurissa.

  VastaaPoista
 11. Olisiko se sirompi illakko? saattaisi hyvinkin olla, vielä jos aloittaa kukinnan ennen saippuakukkaa. Se näitä myöhäisempi saattaa sitten olla se leimu, jota myös syysleimuksi kutsutaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)