sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Ennen ja jälkeen

Joskus muutos on vain hyväksi vaikka muutoksella hävitetään jotain lähes ikiaikaista.
Pihassa on joskus pakko uskaltaa tehdä radikaalejakin ratkaisuja,
ratkaisuja joilla voi olla talon kannalta hyvät seuraukset.
Tässä nyt yksi ratkaisu, liian lähellä taloa kasvavien pusikoiden hävitys.

ennen
 nyt
Tuossa edessä aina kasvaneet syreenit ovat nyt kasvamassa toisaalla, kauempana talossa. Kukkapenkki on jyrätty maan tasalle, siitä on pelastettu vuosien mittaan jokaista penkissä kasvanutta lajia.
Siis mitään vahinko ei aikaiseksi saatu.
Talon kivijalkaa kaivettiin esiin n. 20 cm lisää. Talo tuli paremmin esiin ja näyttääkin nyt joltain seinän epäsiisteydestä huolimatta. Muutoksessa maa muokattiin ja tehtiin kaadot niin, että nyt vesi valuu poispäin talosta. Räystäälle on tulossa rännit ja vesi viedään pois talon nurkalta. Kivijalan viereen laitetaan noin puolen metrin etäisyydelle ulottuva kiveys. Mitään istutuksia ei seinän viereen enää laiteta.
Kukkapenkin teen uusiksi tuohon kuvassa näkyvään multakasaan. Se on kauempana talosta kuin ennen ja luulisin sen tulevan nyt paremmin hoidetuksi kun siitä tehdään kohtuullisen kokoinen.

Vielä kun nurmikko alkaisi kasvaa tuohon ja pian!

14 kommenttia:

 1. Me kanssa otettiin tänään moottorisaha ja suhautettiin yksi marjakuusenraasku pois talon seinältä. Avartui, valostui ja siistiytyi. Tekisi oikeastaan mieli ottaa raivaussaha ja heilua oikein kunnolla. Tai, no, jos ihan rehellisiä ollaan niin metsurikin!
  Muutenkin hirveää raivausta päällä, kun maalämpöä pukkaisi tiistaina tai keskiviikkona. Tosi loistavaa, kun eivät osaa tarkempaa aikataulua sanoa...

  Terkut!!!

  VastaaPoista
 2. Wau mikä muutos! Kyllä kannatti:)
  Meillä piha myllätään sitten kun saadaan salaojat(vähän on alkanut epäilyttään tarttetaanko me ne oikeasti?!)ja ehkä maalämpökin...sitä odotellessa!

  VastaaPoista
 3. onpa siistiä! onko teillä salaojia lainkaan, vai pelkät kallistukset?

  VastaaPoista
 4. Waude, tuo on hieno ja tuo hienosti esiin teidän upean talon upean kivijalan! :)

  VastaaPoista
 5. Hieno! Ehdottomasti seinässä kiinni kasvavat puskat pois, ne ei varmaan alun perinkään ole niin tarkoitettu vaan levinneet itse enemmän kuin oli tarkoitus, ainakin syreenit tekevät juuri niin.
  Minä tulin kyllä siihen tulokseen, että voin pitää kukkapenkkiä ihan kivijalan edustalla jos siinä on sellainen ennenkin ollut, ei siitä voi kaivaa maata poiskaan kovin paljoa jotta kivet eivät lähde liikkumaan (siis ei voi tehdä salaojaa kiviä alemmas). Mutta siihen penkkiin vain sellaisia perenoja, jotka eivät kasva kivijalkaa korkeammalle puuosaan saakka, ja sellaisia jotka kestävät räystään alla kuivuutta.
  Kyl on komia talo, hienosti tuli esiin :-)

  VastaaPoista
 6. Voi että tuo teidän talo on kyllä upea <3 Nurmikko kasvaa äkkiä, muutamassa viikossa alkaa vihertää, jos jaksaa kastella :-)

  VastaaPoista
 7. Hei, toihan TODELLAKIN kannatti!!!

  Hienolta näyttää.

  VastaaPoista
 8. Upealta näyttää! Kannatti siirtää puskat ja kukat. Talo pääsee nyt kyllä parhaiten oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
 9. nanna: Marjakuuset muuten kasvaakin helposti aika kammon näköisiksi. Pois vain sellaiset nurkista! Avaruutta on kyllä kaivattukin tuohon talon eteen ja nyt sitä on. Päädyn metkisöstä kaatuu vielä syksyllä iso kuivumana päässyt kuusi ja koivu. Sitten voi olla avaruutta jo liikaakin :D

  Niinu ja MonenÄiti: Meillä menee tuolla talon toisella pitkällä sivulla kallion niin pinnassa että sinne salaojia ei saa, eikä ole tarvis laittaakaan. Tässä etupuolella kallio on alempana, mutta kuitenkin tuossa alla aika pian. Ei lähdetä sotkemaan perustuskivien systeemejä eikä laiteta salaojia. Kattovedet on ne pahin riski ja kun ne on viety kauemmas niin en usko että ongelmia tulee kun ei ole vielä tähän talon ikään niitä tullut :)

  Ruusa: Kivijalka on nyt juuri sitä mitä aina haaveilin siihen omaan taloon. Se oli yksi talon ostoperuste.

  Saila: Syreeni on ihan uskomaton kasvamaan. Osa niistä heitettiin vaan tuonen joutomana viereen odottamana istuttamista ja nyt jo puskevat vauhdilla uutta kasvua. Niitä ei varmaan tapa millään. Tuossa kohtaa kukkapenkki oli vähän kauempana talosta mutta ei ihan noin kaukana. Noilla sinun perusteilla kyllä uskaltaa laittaa luonnonkivisokkelin viereen kukkapenkin.

  Marsa: Niin se on, puskien hävitys oli onnistunut ratkaisu.

  Onnenkyynel ja inkku: Samaa mieltä :)

  VastaaPoista
 10. Kylläpä avartui talon seinus :) Hyvälle näyttää!

  VastaaPoista
 11. Ohhoh, tulipa siihen tilaa! Meinasin jo kiljaista hädästä, että syreeni on kaadettu, mutta onneksi se saa kasvaa muualla. :)

  -Päivi-

  VastaaPoista
 12. Mari: Niin avartui :)

  Päivi: Se iso korkea valkoinen syreeni joka näkyy ekassa kuvassa sai jäädä paikoilleen. Se on tosi nätti ja pysyy kyllä kurissa ruohonleikkurilla. Ihan talon vieressä kasvaneet liilat syreenit siirrettiin talon toiselle puolelle pihatien varteen näkösuojaksi. Ei siis mitään hätää :))

  VastaaPoista
 13. Wau :) Ja kiitos blogistasi.

  VastaaPoista
 14. Kaunis kivijalkakin pääsee nyt edukseen! Hyvän ratkaisun teille!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)