sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Marja-ja hedelmätarha

Yksi osa pihapiiriämme on nimeltään marja- ja hedelmätarha. Nimensä mukaisesti sieltä löytyy pihan marjapuskat ja hedelmäpuut. Viikonloppuna siellä tapahtui pienimuotoinen mullistus. Kolme ikivanhaa mustaviinimarjapensasta oli aivan keltaisen vadelman valtaamia. Vadelmarivistöjä laajennettiin tuo valtaus mielessä pitäen. Mustaviinimarjat luovuttivat ilomielin kaikki vadelmat uusiin rivistöihin.
 Itse marjapuskat saivat vihdoin ja viimein kunnon tuennat. En tiedä mitä lajiketta tuo mustaviinimarja on, mutta sillä on inhottava taipumus kasvaa maata pitkin. Nyt sidoin kaikki oksat kiinni pensaan keskellä olevaan tukeen. Juurelle tulee vielä sanomalehti- ja kuorikate kerros estämään vadelman takaisinkasvua.
 Punaista vadelmaa pihassa ei ollutkaan, ei ainakaan kunnollista. Tämän kuvan multakohdassa kasvoi sellaista epämääräistä vatturämettä. Se kaivettiin kaikki pois ja tehtiin 4 riviä kunnon puutarhavadelmaa varten. Ystäväni lupasi taimet omista vadelmistaan kunhan päästään niitä hakemaan. Tuo vadelmarivien ulkopuolinen multa laitettiin kasvamaan nurmikkoa. Likakaivojen reunukset jäi vielä siistimättä sillä savipitoinen maamme on muuttunut kuivuuden takia kivikovaksi. Pitää ensin sataa ja vasta sitten voi kaivaa. Likakaivoista huolimatta nyt näyttää puutarhassa siistiltä.
 Tässä vielä kuvaa alapihalta päin. Iso urakka tehtiin sillä kaikki kaivettiin käsin. Muutama hikipisara siinä meni, mutta lopputulos palkitsee. Tämän homman jälkeen on marja- ja hedelmätarha valmis. Tai no, sitten kun ne punaiset vadelmat on istutettu, mutta siinä ei kauaa mene.
 Kasvimaakuvia  huomenna.

4 kommenttia:

 1. Hei! Loistava idea tuo marjapensaan oksien sitominen tukikeppiin.. Itse olen haaveillut pensastuista, mutta niitä kamalia muovisia härpättimiä en huoli, ja puiset taas on kalliita ja kukaan ei ehdi niitä itse tekemään. Siis tukikeppi keskelle pensasta ja narulla oksat kiinni siihen? Hmm.. saisko tarkempaa kuvaa, jotta minäkin voisin pelastaa mustaviinimarjapensaan oksat ruohonleikkurilta..? :)

  VastaaPoista
 2. Annemari: Laitan myöhemmin tarkempaa kuvaa. Mutta on tehty juuri niin, että tukeva keppi keskelle tai ihan pensan viereen ja vanhasta lakanasta revityillä suikaleilla oksat kiinni keppiin. Ei nyt ihan esteettisin näky ne lakanasuikaleet, mutta ensihätään ei tullut muuta mieleen.

  VastaaPoista
 3. Hedelmätarha kuulostaa jo nimenä hauskalta! Luin artikkeliä permakulttuurista, jossa mm. juuri luodaan pieniä alueita, niitä suojaavia pensastoja tai muureja. Nyt vain jokin kiva penkki jossa voit istuskella ja katsella kun marjat kypsyvät!

  VastaaPoista
 4. NO kylläpä näyttääkin siistiltä!WAU! :)
  Minä vasta olen suunnitteluasteella oman hedelmäpuutarhani kanssa, mutta someday....!

  Työniloa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)