perjantai 4. helmikuuta 2011

Toivepostaus: seinät

Lukijan toiveesta tein Arvilan seinistä ihan oman postauksen.
Talomme on siis hirsitalo, rakennettu alunperin 1892 ja siirretty tähän kalliolle 1920 uusjaon yhteydessä.
Talon seinien materiaalit ulkoa sisällepäin on
-maali
-paneeliverhous
-hirsi (n. 15cm paksu)
-huokolevy (1,2 cm paksu)
-vehnäjauholiisteri
-paperitapetti
Remontoimattomissa seinissä tuo ei vielä ihan päde, mutta kaikki uusitut ja pinnoitetut hirsiseinät on toteutettu tuon mukaan. Seiniä ei ole millään tavoin oikaistu. Huokolevy on napsittu kiinni suoraan hirteen seinän muotoja noudattaen. Salin yksi nurkka on kaikkein vinkuroin, mutta ei sekään mikään paha kuten kuvasta näkee. Salin kaikki seinät on tapetoitu yhtä lukuunottamatta, sisäseinä jätettiin hirrelle.
 Talossa on alunperin ollut kaksi salia ja kaksi kammaria. Molemmat kammarit on jo remontoitu ja niissä on huokolevy + tapetti kaikissa seinissä. Tapetit ovat kaikki Tapettitalon Pilhgren&Ritolan mallistosta. Sali on tapetoitu ostoliisterillä (muovittomalla), muut itse keitetyllä vehnäjauholiisterillä suoraan huokolevyyn. Hyvin on pysyneet vehnäjauhot seinissä.
 Kylpyhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa on seinien sisäpinnassa paneeli. Kylppärissä helmiponttia ja kodinhoitohuoneessa ihan tavallista paneelia. Kumpikin on maalattu Uulan pellavaöljymaalilla pariin kertaan.
Tupa on viimeisin remonttikohde. Sinne laitettiin alkuperäisen mukaisesti alaosaan rintapaneeli ja yläosaan tapetti. Tapettia tosin laitettiin vain ulkoseinälle ja kaikki sisäseinät jäi hirrelle. Allaskompleksin takana paneeli laitettiin jatkumaan kattoon asti ja se maalattiin samalla maalilla (Betolux) kuin lattia. Tuvan paneeli on tavallista talouslaatua leveämpää ja paksumpaa, mutta silti puutavaraliikkeen vakiotavaraa.
 Tuvan hirsiseinä oli näkyvissä jo kun ostimme Arvilan. Hirsipinnalle ei ole tehty muuta kuin hirsien väleistä on poistettu irtonainen täyte. Seinät pidän puhtaina imuroimalla ne pari kertaa vuodessa. Ja kuten kuvasta näkyy, on hirsiä jatkettu suoraan ilman sen kummempia liitoksia.
Isännänhuone odottaa remonttia. Sinne tehtiin kuitenkin pieni ehostus seinille vaikka olenkin periaatteessa sellaisia vastaan. Tässä ei kuitenkaan menetetty mitään, sillä vanhat tapetit oli maalattu lateksilla piiloon jo ennen meitä. Uusi kerros maalia ei haitannut vaan peitti näppärästi nikotiinin kellastuttamat seinät. Sähkömiehelle(ni)kin riittää töitä :D
(ovesta pääsee kylppäriin)
 Laajennusosan kammarin seinät on myös huokolevytetty ja tapetoitu. Tännekin laitettiin tapetit omatekoisella liisterillä sillä seinistä haluttiin hengittävät. Höyrynsulkua ei seinissä ole.
 Vanhempien valtakunnassa on seinissä 70-luvun tapetti. Kulunut ja haalistunut, mutta kelpaa vielä ihan hyvin. Huone on tapetoinnin yhteydessä huokolevytetty ja levyn alle on jätetty vanha pinkopahvi tapettikerroksineen. Tässä huoneessa yritetään jättää kaikki tuo paikoilleen sillä muualla se ei onnistunut seinien pieleen laitettujen koolauksien tai vinyylitapettien takia.
 Ja sitten sokerina pohjalla, meidän eteinen. Se seuraava remppakohde.
Huoneessa on vanha pinkopahvi jossa muutama kerros tapetteja. Tämäkin olisi mukava jättää paikoilleen ja tapetoida tuohon päälle tai sitten teemme niin, että laitamme huokolevyn vanhan pinkopahvin päälle ja sitten vasta tapetti. Kuva kertoo millaista meidän eteisessä yleensä on. En siivonnut sitä kuvan ottoa varten lainkaan. Tuohon suuremman vaateröykkiön tilalle on tulossa se tappinaulakko, ja tuon punaista takkia pitelevän naulakon tilalle on tulossa kiinteät komerot. Ovi jää paikoillen ja siitä pääsee vanhempien valtakuntaan joka on entinen talon parempi sali.
Semmoiset seinät meillä. Saapi kysyä jos unohdin kertoa jotain.

14 kommenttia:

 1. Meillä on myös ihan hirteen naulatut huokolevyt ilman oikaisuja. Hyvä tuli, vaikka puoli valtakuntaa julisti, että oikomista tarvitaan... Luotisuorat seinät näyttäisi mun mielestä lähinnä epänormaaleilta näissä nurkissa! Ja toisekseen muhkuroita ei pahemmin edes huomaa.

  Nyt vain olen huomannut, että pattereiden ympärillä huomaa jonkinlaista elämista ja tapetit ovat hieman revenneet niistä kohdin, kun taas nurkissa ei ole mitään jälkiä.
  Oliskohan jotain ylimääräistä eloa hirsissä niillä kohdin patterin lämpimän ilman vuoksi!?!

  Me likey teidän tapetit ja kaikki muukin :D

  VastaaPoista
 2. nanna: Sama juttu, ihan omituiselta näyttäisi suorat seinät kun ei mikään muukaan ole suorassa :D
  Meillä ei ole mitään repeämää huomattu, vaikka niitä odotettiinkin. Elämisestä uskoisin niiden johtuvan. Se voi olla, että teillä on nyt tiiviimpää ja voisiko uusi katto painaa entistä enemmän ja aiheuttaa pientä painumista?

  VastaaPoista
 3. Ei kun siis tää tuli jo viime talvena, ennen uutta kattoa ja heti kun oli laitettu lämmitys päälle. Siitä mä ajattelin, että josko olisi joku lämmityseläminen käynnissä.

  VastaaPoista
 4. Minäkin ihailen teidän tapetteja :)

  VastaaPoista
 5. Paula kiittää valaisevasta postauksesta! Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 6. nanna: Sitten varmaan lämmittämiseen liittyvä juttu.

  miisku: Kiitos, tykkään niistä itsekin :)

  Paula: Ole hyvä!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen postaus, vaikka ei hirsitalossa asutakkaan. Siskon perheen kanssa on kohta kymmenen vuotta rakennettu hirsiaittoja ja savusaunaa ja nyt hirsimökkiä saareen suvun maille. Isäni opastuksella, kaadettu puut, kuorittu jne. Kesälomaksi on aina mukavaa hommaa:) On niin kotoisaa, kun käyt kommentoimassa.

  VastaaPoista
 8. Todella mielenkiintoista luettavaa!! Tulenpa ajan kanssa takaisin ja lukaisen vielä uudelleen, mutta nyt tulin kertomaan, että Sinulle on tunnustus blogissani :)

  VastaaPoista
 9. Aivan ihania tapetteja...en ole vieläkään päättänyt että laitanko sitä Gotiikka tapettia Huvilalle...se on kyllä niin kaunista...kiitos vaan vinkistä...mä mietin kans tuota et jos repis lastulevyt helkuttiin sisäseinistä ja jättäis hirrelle...vois olla kyllä tosi kivan näköistä...tai ainakin teillä on joten kuvittelisin et Huvilallakin...Tuo Betolux on kiiltävämpää ja liukkaampaakin taitaa olla (vai onko?) kun se meidän laittama Betolux Aqua...

  ...en mä voi muuta kuin huokailla...ja tuo lipastokin niin ihana...hyvä kun näin, saan siitä voimia laittaa pikaisesti omani samalaisen kuntoon....viivytellyt olen sen(kin) kunnostamista...heh...

  Kerros muuten se vehnäjauholiisterin ohje...taitais tulla meille käyttöön Huvilalle...

  VastaaPoista
 10. Todella mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
 11. Tsihihi. Luin ekalla kerralla et Botoxia teillä seinissä! Pitäisköhän vähentää juorulehtien lukemista...

  VastaaPoista
 12. Peurankello: Puuhaa riittää, minua harmittaa kun ei ole omaa metsää mistä saisi puuta korjaamiseen. Onneksi hyvälaatuista saa sentään ostaa.

  Hyvä Mieli: Kiitos!

  Mi-Ma: Minä tykkää että hisrisä on näkyvissä jossain kohtaa, ei kuitenkaan liikaa. Vehnäjauholiisteriin ei taida olla kunnollista ohjetta :D Sellanen kiisselivahvuus on hyvä. Vettä voi lisätä jos menee liian tönköksi. Mä olen vikat erät tehnyt edellisenä päivänä valmiiksi ja sitten on vielä voinut säätää sitä paksuutta. Eli ensin keitän veden, sitten lisään jauhot kylmään veteen ja sen sitten lähes kiehuvaan veteen. Sekoittaa saa ihan reilusti. Keittelen n. 10 min ja sitten jäähtymään. Viiteen litraan vettä on mennyt pari kolme desiä jauhoja muistaakseni. Pieleen jos menee, niin ei ole kallista keittää uutta :DD
  Tuo Betolux on aika kiiltävää mutta se kyllä himmenee vuosien saatossa. Ainakin salin lattia on himmennyt. On se ehkä vähän liukas, mutta siihen tottuu.

  Mari: Kiitos :)

  Leena: Pitäisi varmana tehdä enemmänkin tälläisiä, kiinnostaa itseäkin ja muitakin remppaajia :)

  Fru Citron: Kiitos :)

  Esikko: Botoxia :DD

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)