torstai 14. tammikuuta 2010

Aarteita vintiltä, osa 9.

Kirjanpitoa 1900-luvun alkuvuosien tyyliin. Tämä on ilmeisesti kylässä olleen Osuuskaupan tilivihko, ainakin haaleasta leimasta päätellen. Turhan usein ei ole kaupassa käyty. Pääasiallisesti on ostettu sokeria, kahvia, tupakkaa ja nisujauhoja. Vihko on vuoden 1903 lopulta vuoden 1906 alkupuolelle. Joka joulukuu ja vain silloin on ostettu mm. livekalaa, rusinoita, riisiryyniä ja 1-2 pakettia kynttilöitä.Kaupan saippua näkyy olevan jo käytössä. Esimerkiksi äitini lapsuudenkodissa Savon umpikorvessa keitettiin saippuaa itse vielä 1950-luvullakin. Ei ollut varaa ostaa kaupasta. Monta hauskaa kohtaa vihkosta kyllä löytyy, meni hetki ennen kuin tajusin mitä sokerisanta tarkoittaa. Sitten päättelin, että ilmeisesti hienosokeria. Tavallisestihan sokeri ostettiin isona kiinteänä könttinä jota sitten leikattiin sokerisaksilla. Kaupan saippuan lisäksi Arvilassa on olleet jo tuohon aikaan käytössä öljylamput. Ainakin ostetusta öljystä voisi niin päätellä. On siirrytty savuttavista päreistä edistyksellisempään systeemiin.
Itsekin pidän kirjanpitoa tuloista ja menoista. Olen tehnyt sitä jo vuosikausia. Ei mitenkään tiukkapipoisesti, mutta muutamia juttuja seuraillen. Sen perusteella tiedän mm. sähkölaskumme nousseen 50e kuukaudessa vaikka kulutus on lisääntynyt vain hivenen. Aika korotus sähkön hintaan. Ruokakauppaan saa uppomaan meidän perheessä ison kasan euroja, tosin ruokalasku vuodesta 2008 vuoteen 2009 ei ollut noussut kuin n. 20 euroa kuukaudessa. Ei ollenkaan paha kun lapset syövät koko ajan enemmän ja enemmän. Vaatemenomme olivat myös nousseet, noin 15%. Sekin ihan kohtuullisesti. Toisaalta miinustakin löytyi, yllättävästi polttoainekuluissa.


Minä teen kirjanpidon vielä perinteiseen tapaan ruutuvihkoon. Kokeilin tietokonetta, mutta sitten hommasta ei tullut yhtään mitään. Entäpä miten teillä? Pidätkö sinä kirjaa tuloista ja menoista?

4 kommenttia:

 1. Kokeilin tuota vuosia sitten,mutta unohtelin sen koko ajan. Onpahan nyt yks stressin aihe vähemmän. Kaikki mikä tulee varmasti myös menee.

  Ja nyt ollaan muutettu niin usein ettei esim. sähkölasku kertois edelliseltä vuodelta mitään.

  VastaaPoista
 2. Kyllä vain, tarkkaa kirjaa tuloista ja menoista pidetään - ruutuvihkoon : D Exel on minulle kauhistus, eivätkä ne numerot tietokoneen ruudulla näytä samalta.

  Meillä löytyy entisten kotien remonteistakin vielä budjettivihkot lipastonlaatikoista. Taidan olla vanhanaikainen.

  Ruutuvihko, lyijykynä ja taskulaskin.

  VastaaPoista
 3. Vau, taas! Ihania aarteita sieltä vintiltä löytyy.

  Mä tiedän lähes sentilleen tuloni ja menoni. Kirjaan excel-taulukkuun päivätasolla ja siirrän sitten kuukausi-/vuositaulukkoon. Se taulukkopohja löytyy Marttojen sivuilta;) En sen kummemin analysoi tuloja ja menoja, mutta olen preussilaisen kirjanpidon suuri ystävä. Ihan muuten vaan:D

  VastaaPoista
 4. Tanja: Samat välineet minullakin :D
  ja on myös tallessa edellisten talojen rakentamis ja remppakuitit ja kirjanpidot.

  Nina: Sitä Marttojen taulukkoa kerran kokeilin ja nounou, ei ollut mun juttuni. Pitää olla SE ruutuvihko, lyijykynä ja taskulaskin :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)