torstai 10. syyskuuta 2020

Työmaalta toiseen

Elokuu ja syyskuu ovat menneet melkoisessa hässäkässä. Alkoi koulut, lukiolaisen koulumatka on 29km ja kulkee matkat meidän vanhempien kyydissä. Harrastukset työpäivän päälle. Kasvimaata pitäisi tyhjentää ja muutenkin hoitaa puutarhaa. Vanhin poika osti rintamamiestalon ja olen auttanut siellä remontissa aina kuin suinkin mahdollista. Ai niin, normaalit kotityöt eivät ole kadonneet mihinkään. Lapsenlapsia en ole ehtinyt ottaa yhtään hoitoon, siitä koen harmitusta ja huonoa omaatuntoa mutta kyllä heidänkin aikansa tulee.

Tänään sain nappaistua muutaman kuvan puutarhasta samalla kun hain viinirypäleitä iltaherkuksi.

Nurmikko on pitkä ja tuuhea sateiden takia. Hyvin voivat muutkin kasvit, etenkin arboretumissa jossa ei jää vesi seisomaan. Tumma keijunkukka on oiva valinta, sen väri on hyvä koko kasvukauden.
Olen istuttanut tähän kolme 'Bobo' syyshortensiaa. Yksi kuoli viime talvena, yksi kukkii niukasti ja tämä kuvan yksilö näin runsaasti. Kaikkien kolmen kasvuolosuhteet ovat tismalleen samat.
Uuden kasvihuoneen tienoille olen suunnitellut istutuksia joihin tule paljon maksaruohoja, siis erittäin paljon. Helppoja, kestäviä ja näyttäviä pakkasiin saakka. Ehkä keijunkukkia väleihin?
Joskus akileijoihin tulee upea syysväri kuten tähän kiven vieressä kasvavaan. Periaatteessa tämä pitäisi kitkeä pois mutta en raaski ainakaan nyt.
Tämän piti olla valkoinen kerrottu salkoruusu. No eipä ole mutta ihan hauska on, tuollainen ruttuisen hailakka eikä oikeaan minkään värinen. Oikeastaan aika upea ja parempi kuin valkoinen.
Jättiverbenat kukkivat edelleen. Oikeassa reunassa näkyy syyshortensia 'Grandiflora' joka on upeassa kukassa tänä vuonna.
Maksaruoho 'Stardust' oli hyvä hankinta mutta silti olen sitä mieltä, että tykkään enemmän punaisen sävyisenä kukkivista maksaruohoista. Tätä valkoista levitän lisää kunhan ensin juurtuu ja osoittaa talvenkestävyytensä. 

Viikonloppuna jos jäisi aikaa puutarhalle olisin erittäin tyytyväinen19 kommenttia:

 1. Tumma keijunkukka on tosi kiva lisä kukkapenkkiin! Minullakin on se mökkipihassa. Kyllä näin syksylläkin pihassa on vielä kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummat keijunkukat ovat loistokasveja, miksi ihmeessä en ole tajunnut niitä aikaisemmin.

   Poista
 2. Onpa kyllä upean näköistä, kun maksaruohoa on noin paljon! Täytynee levittää omaakin kasvustoa.

  VastaaPoista
 3. Sinulta eivät puuhat lopu kesken. Aika pitkä koulumatka lukiolaisella.
  Maksaruohot ovat helppoja ja syyskauniita perennoita, lisäksi helppoja lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lopu puuhat, tänäänkin olin heti töiden jälkeen kolme tuntia lattioita maalaamassa. Lukiolaisella on pitkä matka vaikka on lähimmässä lukiossa.

   Poista
 4. Kaunista! Nurmi on täälläkin vähän turhan pitkää, märkinä päivinä ei voi leikata ja nyt tuulisen aurinkoisena välipäivänä voisi, mutta ajattelin kumminkin ehkä keskittyä saamaan edes yhden vintin ikkunoista valmiiksi ennen talven tuloa, mielellään parikin. Alapuitteet olivat jo niin lahot niissä.
  Tsemppiä kaikkeen, siellä on ruuhka-ajat meneillään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikko ei sentään karkaa mutta alapuitteet kyllä voivat karata, on kokemusta ja sen seurauksena oli yhtäkkiä lasit rikkinäisinä maassa. Nyt on melkoinen ruuhkasyksy.

   Poista
 5. Kaunista on, maksaruohot ovat monella tapaa luottokasveja ja helppoja sellaisia.
  Tsemppiä arkeen ja aikatauluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan. Maksaruohot on mahtavia.

   Poista
 6. Sinulla riittää tekemistä. Toivottavasti ehdit levätäkin jossain välissä. Vaikka omassa puutarhassa touhuaminen taitaa olla sinullekin se mieluisin lepotapa.
  Upea maksaruohorivi. On tosiaan helppo ja näyttävä kasvi, kuten tästä kuvastasikin näkee.
  Ajattelin jo, että tämän vuoden jättiverbena saa jäädä kokeiluksi. Ilmeisesti se kukkii pidempään ja paremmin maassa kuin ruukussa. Ehkä annan sille sittenkin uuden mahdollisuuden.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha olisi lepoa mutta sinne olen ehtinyt nyt niin vähän, rikat rehottaa ja kasvimaa on kurjan näköinen. Maksaruoho on hieno, tykkään tuosta punalehtisestä tosi paljon. Ekaa kertaa kokeilen jättiverbenaa, ensin se näytti onnettomalta mutta nyt tykkään siitä, piti vain odottaa että tuuheutui.

   Poista
 7. Voi veljet, miten upeat maksaruohot! Niitä kannattaa kyllä suosia juuri helppouden ja runsaan kukinnan vuoksi. 'Bobo' näyttää aivan siltä kuin sillä olisi mennyt kukkiminen pikkuisen överiksi. Siitä on tullut kerrassaan upea kermakakku! Nurmikko on pitkää täälläkin eikä lyhene, ennen kuin isännälle sattuu vapaapäivä poutaiselle säälle. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannattaa suosia, päässä on isot suunnitelmat maksaruohojen varaan. Bobon kukinta on tyystin överi, enemmän kukkaa kuin muuta kasvia.

   Poista
 8. Hyvältähän siellä näyttää, kiireistä huolimatta! Kerroppas tuosta maksaruohosta, että miten saat pidettyä sen kurissa? Sillä saisi helposti näyttävyyttä, mutta kun sitä mulla aiemmin penkissä oli niin levisi siemenistä niin penteleesti. Vai onko eri lajikkeet siinäkin erilaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kaksi maksaruohoa leviää siemenestä kuin rutto mutta muut eivät, esimerkiksi tuo tummalehtinen ei ole tehnyt yhtään siementaimea vaan olen levittänyt sitä jakamalla. Ne mitkä leviää siemenestä niin katkon latvat pois tai kitken siementaimet mahdollisimman pienenä.

   Poista
 9. Puuhaa riittää! Nurmikko kyllä odottaa, toivottavasti omani saan leikata vasta ensi vuonna. Komeat maksaruohot!

  VastaaPoista
 10. Komeamaksaruoho on koko kesän hyvännäköinen, ja kukinnon kehittymistä on kiva seurata. Meillä syyshortensia ei kukkinut ollenkaan, on liian pöheikössä ja siirto suunnitteilla.. Meilläkin lukiolainen aikoinaan pääsi isänsä kyydissä kouluun. 30 km matka ei tuntunut yhtään hankalalta lukiolaisen näkökulmasta, mutta niinä iltoina pari krt viikossa kun hän iltalukiossa opiskeli espanjaa, oli iskän työpäivä melko pitkä :-D Tsemppiä! T. Raija

  VastaaPoista
 11. Paljon on laittamista, mutta kaunis piha! Mekään emme yhtään kerenneet tänä kesänä laittamaan omaa rehevöitynyttä pihaa. Hieman vain kartoitimme työmaapalveluita joten josko sitä ensi vuonna saisi pihan jo kuntoon. Olen jo useammman vuoden haaveillut kattavasta kasvimaasta ja muutenkin kukkia olisi ihana saada lisää.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)