sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Kärhön nimiäiset ja muuta syyspuuhaa

 Dr. Ruppelina ostettu kärhö sai nimen. Nimi löytyi ihan helposti netin kuvahakua selailemalla sillä kukan ulkonäkö on sen verran erikoinen. Eli rosarion kivimuurilla kasvaa tarhaviinikärhö 'Super Nova'.

Hauska sattuma sillä muurin päässä kasvaa punalehtiruusu 'Nova'. Ehkä saan toivoa kärhön joskus ylettyvän ruusulle saakka.
Luumusato ei tänä vuonna päätä huimaa. Keltaisia oli tulossa parikymmentä mutta ne syötiin lintujen toimesta ennen kuin ehdin itse syömäpuuhiin. Pieniä sinisiä tulee joitain, muutaman söin tänään.
Maksaruohojen pieniä tähtikukkia en väsy ihastelemaan. 
Arboretumiin on tullut karkulaisena kirjavalehtisen akileijan siementaimi. Jätin kasvamaan ja katson millainen kukka siihen tulee. Musta muovi on tuossa jotta saisin tästäkin hävitettyä vuohenkellon.
Jalo oli hyvä työnjohtaja kun siivoilin kesäkurpitsakasvustoja kompostiin. Myös herneet saivat lähteä. Karhunvatuista poistin tänä vuonna marjoneet oksat, karsin uusia versoja ja tuin loput naruilla kiinni. Muutamassa tunnissa ehti paljon. Ensi vuodeksi mietin kasvimaan pienentämistä, se ei enää innosta yhtä paljon kuin ennen. Se jää kevääseen ja silloin voi tietysti olla jo toinen mieli.19 kommenttia:

 1. Työnjohdon ansiosta hommat sujuvat sukkelaan. Tuon katseen alla ei lusmuilla.
  Sinulla on niin suuri kasvimaa, että piennennysvaraa on. Kun innostuin perennoista ja kukkapenkeistä, alkoi kasvimaan hoito tuntua työläämmältä. Niinpä olenlisännyt osaan kasvimaata monivuotisia yrttejä ja marjakasveja, neeivätvaadiniin paljon hoitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työnjohto oli erityisen komentelevaisella tuulella :D
   Kasvimaa on hitusen liian suuri, pitää pohtia miten sitä olisi järkevä pienentää, tiettyjä juttuja kuitenkin haluan kasvattaa edelleen.

   Poista
 2. Kiva, että kärhösi nimi selvisi. Kaunis on.
  Harmittaa, kun minun ei ole tullut hankittua yhtään syysmaksaruohoa puutarhaan. Kukkivat niin näyttävästi ja kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi selvisi helposti kun oli värinsä takia helppo tunnistaa. Maksaruohot ovat näyttäviä.

   Poista
 3. Ihana samettiturkkinen työnjohtaja ♥
  Keväällä on tosiaan niin innoissaan siitä, että pääsee kylvämään. Kasvimaata kannattaa kai pitää pelkästään sen ilon takia. Mutta teillä on sitten se uusi ihana kasvihuonekin! Mahtavaa, ja siellä on varmasti ihana istua suojassa hyiseltä kevätviimalta.
  Kärhösi on todella kaunis, ja hauskaa, että sille löytyi nimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Syyskylvös kaurajuuria on itänyt todella hyvin! Ne kasvavat ihanan terhakoina. Säästin puolet siemenistä kevätkylvöön, mutta tässä vaiheessa näyttää oikein lupaavalta.

   Poista
  2. Hyvä tieto, en ole vielä kylvänyt omia kaurajuuren siemeniä. Enkä ollut muuten kerätessä yhtään varma ovatko kypsiä, näyttivät siltä. Kasvimaa on työläs, ensin keväällä ja sitten kun alkaa sadonkorjuu.

   Poista
 4. Kaunis kärhö!
  Työnjohtaja täytyy aina olla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olisi tullut töistä mitään ilman työnjohtoa :)

   Poista
 5. Kiva, että kauniille kärhölle löytyi ihan oma nimi.
  Hyötykasvien kasvattaminen ei ole kivaa ja hyödyllistä, jos sen kokee liian raskaaksi. Kannattaa varmaan nyt kokeilla, eikä mikään estä myöhemmin palaamasta isompaan kasvimaahan, jos mieli muuttuu.
  Karvaiset työnjohtajat ovat ihania. Naapurin kissa on alkanut taas käydä minua tarkkailemassa. Kohta se alkaa varmaan myös komentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin iloinen että kärhö sai nimen, niitä nimettömiä kun riittää muutenkin. Tänä vuonan kasvimaa tuntui vähän raskaalta. Ensi vuonna vähän vähemmän voi olla ihan hyvä juttu. Naapurin kissa ajattelee että hyvä on pitää naapuritkin kurissa ja nuhteessa :)

   Poista
 6. Nimen löytäminen kasville kuin kasville on palkitsevaa. Kärhö on kaunis ja persoonallisen värinen. Meille tulee tänä vuonna ensimmäistä kertaa hyvin luumuja. 'Laatokan Helmestä' on syöty jo yli 60 luumua ja varmaan toinen mokoma kypsyy viikon-parin sisällä. Viipurilainen vielä kypsyttelee omiaan. Kiva, etteivät kaikki kypsy kerralla. Työnjohto on hyvin asiantuntevan näköinen ja varmaan piti huolen siitä, ettei työmaalla laiskoteltu ;) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viime vuonna hyvä luumuvuosi. Olisin niin tykännyt tänäkin vuonan syödä luumuja ähkyyn saakka. Tämä työnjohtaja ei suvainnut taukoja saatikka laiskottelua :)

   Poista
 7. Hyötykasvit eivät ole oikein minun juttuni, kiva niitä on keväällä kylvää ja istuttaa, mutta kesällä hoito jää heikoksi ja tulos sen mukainen. Hyvä, kun sinulla on oma työnjohtaja, sen puutteesta varmaan johtuukin minun heikko syksyni, kun en ole saanut oikein mitään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kävi tuo tänä kesänä ja nyt ei kukaan oikein ehdi syödä satoa. Ei sekään hyvä eikä kiva.

   Poista
 8. Hyvä ku löyrit kärhölle nimen. Yhyryn erellisehen, Sirkun, kommenttihin hyätytarhan osalta. Oma tyänjohtaja, siis naapurin kissi, o tarkasti paimentanu mua koko kesän.

  VastaaPoista
 9. Ai kun hyvä että sielläkin on työnjohtaja :D Sipulia ehkä kasvatan vielä, se kasvaa hyvin ja on vaivaton mutta kaikki muu, siitä en tiedä.

  VastaaPoista
 10. Ihana työnjohtaja! <3 Onpa kivaa, että löysit kärhölle nimen. Nimettömiä on täälläkin runsaasti, lähes tulkoon kaikki ennen minua istutetut kasvit. Ilahduin kuin löysin Kysykää Essiltä -kirjasta pari lajikenimeä, jotka täsmäävät puutarhan kasveihin.

  VastaaPoista
 11. Eikä, mikä ihana kissa sinulla! Hauska tuo nova ja supernova. Erikoisen värinen tuo kärhö. Olet niin valtavan aikaansaava ja tehokas, kunpa minulla olisi edes puolet energiastasi. Täällä vähän kaikki repsottaa juuri nyt, yritän siirtää itseni sohvalta kaivamaan sipuleille kuoppia. Mukavia syksyisiä puutarhapäiviä toivotellen, nyt ei ainakaan sada jee.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)