keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Syyskimikistä ruusuomenaan

 Kylläpä ovat illat käyneet lyhyiksi. Seitsemältä on jo niin hämärää, että on tultava puutarhasta sisälle. Olen tyhjentänyt ahkerasti kasvimaata. Kaikki muut kasvatusrivit ovat tyhjiä paitsi yksi kehäkukkien rivi. Se saattaa jäädä paikoilleen siementämään itsestään. Siinä tyhjentämisen yhteydessä keksi miten muutan kasvimaata vihannesten pinta-alaa pienentäen. Lisään pensasmustikoiden määrää ja istutan ne pitkään lavaan. Sitten ensi keväänä.

Tummalehtinen syyskimikki kukkii ensimmäistä kertaa. Ostin tämän vuosi sitten Mustilan arboretumin taimipäiviltä. Lajike on hukassa vaan ei sen väliä, tämän piti olla vaaleanpunaisena kukkiva mutta ehkä tuo on enemmän valkoinen.
Pölyttäjät tästä tykkäävät syyskimikin kukista. Aurinkoisina päivinä kukissa on käynyt kuhina.
Luumulehdon reunamilla kasvavissa angervoissa on huikea ruska. Tai oikeammin puna. Kuvan on angervo on keijuangervon siementaimi.
'Sointu' ruusu jaksaa kukkia rosariossa. Kukista pitääkin nauttia sillä jos aion siirtää tämän niin joudun leikkaamaan sen siirtoa varten ihan matalaksi ensi keväänä. Kukinta saattaa jäädä siltä kesältä väliin.
Jättiverbena on selkeästi syksyn kukka. En tiedä ehtiikö kukat kypsyä siemeniksi vaikka lämpöä on riittänyt, olisi kiva kerätä tästä siemenet ensi vuoden kylvöihin sekä kokeilla talvehtiiko siemenet maassa itäen itsestään ensi keväänä.
Marjaomenapuussa on hieno syysväritys. Harmi vain, että se tiputtaa lehti kiihtyvällä tahdilla. Olisi tätä näkyä katsellut pidempäänkin.
Myös ruusuomena on pukenut ylleen syksyisen juhlamekon. Kuvasta ei näy mutta puu on täynnä pieniä herneen kokoisia omenoita. Ajattelin kokeilla kylvää muutaman niistä ja kokeilla mitä mahdollisista itäneistä siemenistä kasvaa. Ruusuomenan alla kasvaa 'Lumikki' verhoangervoa. Oli hyvä valinta tuohon. Verhoangervo pysyy erittäin matalana ja kukkii monta viikkoa pienin valkoisin kukin. Pikkuhiljaa ostan lisää taimia niin, että koko puun alusta peittyy verhoangervoilla. Tai ensisijaisesti toivon Lumikin tekevän pikkutaimia ja täyttävän niillä aukkokohdat.

Olisi melkeinpä skumppalasin paikka jos sellaista nauttisin. Kaikki kukkasipulit ovat maassa. Paitsi Lökar och Knölarin tilaus mutta sitä ei lasketa koska ei ole vielä saapunut.

25 kommenttia:

 1. Miten kaunista! Ihana tuo ruusuomena tuossa keskipyörylässä. Ja kimikki! Se on täällä nupulla, mutta en tiedä, kumpi ehtii ensin, kimikki vai peura. Toinen kukkavarsi meni jo.
  Hurraa sipuliurakan valmistumisesta!
  Lökar & knölarilla on joku vakava sairaustapaus, en tiedä tästä enempää, mutta sain automaattivastauksen lähettämääni sähköpostiin, että siellä ollaan vakavasti sairaana ja tilausten hoitoa yritetään delegoida. Saa nähdä. Tilasin sieltä itsekin muutamaa herkkua, ja jos ne eivät tule, niin tämän syksyn sipulinistutussaldoni on kolme pientä pussia narsisseja ja kaksi viinilaukan sipulia :-D Varmasti ennätys, ikinä en ole näin vähän istuttanut sipuleita. Koronan takia kun ei tule edes käytyä mantereella, ainakaan niin, että kaupoille ehtisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimikki on upea ja se sen tuoksu, imelän pökerryttävä, ei kuitenkaan paha vaan jumalaisen hyvä. Kävelin tänään ohi ihan vain nuuhkuttaakseni kimikin tuoksua. Voi harmi tuo vakava sairaustapaus, ei niille voi mitään. Olet kyllä ollut aikamoisen kohtuullinen sipuliostoksilla, minulla meni paljon uusille alueille mutta vanhoille tuskin mitään. Pari pussia vaaleanpunaisia kiurunkannuksia kävin vielä hakemassa ja ne istutan viikonloppuna.

   Poista
 2. Syyskimikki onkin kivan näköinen kasvi tummine lehtineen. Muistuttaa vähän keijunkukkaa, joka minulla on mökkipihassa. Syyssää on antanut monille puutarhureille lisäaikaa tehdä syystöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on ollut armollinen ja antanut aikaa tehdä rästitöitä. Vielä on listalla pari homma ja sitten on kausi pulkassa.

   Poista
 3. Täällä Länsi-Suomessa syyskimikki ei oikein koskaan ehdi kukkia, mutta on kyllä muuten upea kasvi. Lännen kimikki kukkii kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lännekimikki kukkii meilläkin ja uskoisin että syyskimikki kukkii koska on ollut lämmin syksy, tuskin joka vuosi ehtii kukkia vaikka kasvaakin oikein suojaisassa paikassa.

   Poista
 4. Otahan vaan keväällä pistokkaita tuosta angervosta niin saat helposti täytettyä alueen niiden avulla👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin muistaa ottaa pistokkaista, muutama taimi tarvittaisiin. Toisaalta jos malttaa odottaa niin siementaimiakin tulee.

   Poista
 5. Hienoja sävyjä ja muutenkin kaunista :). Minä siirsin noin kuukausi sitten oman Sointuni ja siirto onnistui ilmeisen hyvin, sillä sekin on tehnyt kaiken aikaa lisää kukkia ja kukkii edelleen täyttä päätä. Siirtoa helpotti, ettei keväällä istutettu taimi ollut vielä kaivautunut kovin syvään ja saimme miehen kanssa siirrettyä sen isolla juuripaakulla. Toki olen kastellut Sointua siirron jälkeen ahkerasti - kyllä se on kaunis, mielestäni kauniimpi kukinta kuin kuvista osasin päätellä. Ihana syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin Ilo-ruusun siirto onnistui hyvin. Sointu on jo niin suuri että se on pakko vetää matalaksi siirtoa varten.

   Poista
 6. Hieno juttu, että syyskimikki kukkii. Josko joskus näkisin omanikin kukkivan.
  Ilman muuta skumppalasille on noston syytä, kun kaikki sipulit ovat maassa. Saapa nähdä, tuleeko Lökar&Knölarin sipulit ollenkaan. Saila tuolla jo vastasikin aiheesta jotain.
  Jättiverbenasi on upean näköinen. Omani kasvoi ruukussa ja päätin jo jättää viimeiseksi kerraksi. Mutta tuota sinun verbenaasi katsellessa muutin mieleni ja aion yrittää ensi vuonna uudelleen. Istutan ruukun sijasta maahan. Ehkä nämä lämpimät kelit saavat sen tuottamaan sinulle siemeniäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on maassa paitsi että ehdin jo hakea pari pussi kiurunkannuksia lisää uusille istutusalueille. Mutta siinä ne sipulihankinnat nyt ovat. Harmi tuo Sailan kertoma sairastuminen. Ensi vuonna jos laitan jättiverbenaa niin istutan ne vielä tiuhempaa kuin kuvassa olevat kasvavat, tulee tiiviimpi kasvusto.

   Poista
 7. Kyllä mun miälestä tua sun syyskimikki punertaa enemmän ku esim. 'Brunette'. Mullon kans vaalian punaasin kukin kukkiva syyskimikki ja ny siinon ensimmääne kukkavana nupulla. Toivottavasti kerkiääs kukkia.
  Olin lukevinani jostaki, että Lökar&Knölarin omistaja olis yllättäen menehtyny ja ny niillon paniikki, ku ei kukaa oikee osaa mitää ja niiltä jäis tämä syyssesonki lähettämätä.

  VastaaPoista
 8. Syyskimikki täälläkin komeasti kasvaa ja kukkavanat ovat kyllä hyvin pulleita, tosin tuskin ehtii kukkansa aukaista.
  Sointuruusu on täälläkin kukassa ja kauniilta näyttää. Jättiverbena on täällä itänyt maahan pudonneista siemenistä ja hyvin ovat ehtineet kukkia ennen syksyä. Alkukesästä ilmestyi mullan pinnalle pieniä taimia ja vasta kun ne olivat jo hieman kasvaneet tunnistin ne jättiverbenan taimiksi. Sitä en osaa sanoa mikä on ollut maahan varisseiden siementen määrä, mutta kannatta kokeilla tätäkin tapaa. Ruusuomenapuu näyttää kivan näköiseltä ja kaunis ruskaväri.

  VastaaPoista
 9. Puutarhasi on kauniissa syysasussa.
  Täälläkin kimikit kukkivat ensimmäistä kertaa ihan kunnolla. Lämmin sää on varmasti syynä asiaan, että ehtivät kukkia niin kauniisti. Se on kyllä niin kaunis kasvi ja ihana, kun näin syksyynkin puhkeaa uusia kukkia.
  Illat tosiaan hämärtyvät kuin varkain, loppuu jotenkin päivä ihan kesken.
  Kaunista syysviikonloppua! <3

  VastaaPoista
 10. Tuo tummalehtinen syyskimikki on upean näköinen. Tiedän täällä päin yhdessä puutarhassa kasvavan 'Bruneten', mutta se ei kuulemma ehdi juuri koskaan aukaista kukkiaan. Siksi en ole itsellekään sitä ostanut. Olisihan se kyllä komea pelkkänä lehtikasvina. Onhan minulla monta puskaa siperiankurjenmiekkojakin, jotka eivät myöskään koskaan suostu kukkimaan :D
  Ruusuomenaympyrä on hieno! 'Lumikki' oli aluskasviksi kyllä nappivalinta. Pensasangervot lähtevät aika helposti pistokkaistakin kasvamaan, vaikka eihän niin kyllä saa yhtä nopeasti peittävää kasvustoa kuin valmiin taimen ostamalla.
  Minäkin luulin jo istuttaneeni kaikki kukkasipulit, mutta enkös sitten mennyt vielä ostamaan yhden narsissipussin. Saa nähdä, tarttuuko alelaareista vielä loppukuusta mitään käteen. Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
 11. Syyskimikistä minäkin pidän. Meillä kasvaa pensasmustikat lavassa ja hyvin kasvaa. Jättiverberaa en ole koskaan kasvattanut onkohan se myös kestävä maljakossa ❓🤔

  VastaaPoista
 12. Ihana kukka syyskimikissä. Minulla mökillä se näytti kukkivan, täällä kotona ei taida ehtiä.
  Katselin muuten omaa Sointu-ruusuani ja mietin että se ei tahdo vielä luovuttaa ;)

  VastaaPoista
 13. Tänä vuonna onkin ollut erittäin hieno ruska, paljon punaistakin on näkynyt!
  Syyskimikin kukinta on ihana, ja tuoksuu hyvältä. Meillä se on ehtinyt kukkia ainoastaan yhden kerran, mutta toivoa sopii, että taas joskus.

  VastaaPoista
 14. Tämä onkin ollut hyvä ruskavuosi!

  VastaaPoista
 15. Tämän vuoden ruska onkin ollut upea!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)