maanantai 11. marraskuuta 2019

Pieni puutarhakierros

Olen ollut luvattoman vähän puutarhassa. Ja jopa hiukan nolottaa myöntää, että tarpeeseen on tullut. Taisin saada kesällä puutarhaähkyn sillä vietin siellä kaiken vapaa-aikani. Ihan vapaaehtoisesti ja omasta halusta mutta silti, liika on liikaa ehkä ensi kesänä vähempi riittää. Tai sitten ei, puutarha on minun lepopaikka, verenpaineen laskija ja hyvä ystävä.

Eniten kiusaa sää. Joko sataa vettä tai on pakkasta tai sataa lunta. En ole päässyt haravoimaan ja litimärällä nurmikolla ei tee mieli saapastella. Pienen puutarhakierroksen tein, ihan vain tarkistaakseni kaikki verkkojen olevan paikoillaan.
 Luumulehdon hiekkakäytävän viimeinen haraaminen jäi tekemättä, keväällä onkin vuorossa kovempi kunnostustyö jotta kaikki sammal lähtee pois. Ruusuomena on tiputtanut kaikki lehtensä ja samalla huomaan, että sen suojana on vain pieni verkko juurella, ehkä oksatkin tarvitsevat suojausta.
 Luumulehdossa on kaikki perennat kesän jäljiltä, tykkään siivota ne vasta keväällä pois.
 Rosarion uusinta ruusua 'Champagne Wishes' on käyty nakertamassa, toivottavasti ei pahastu vaan haaroittuu vain kauniimmin kuin ilman tätä jänöjen toimittamaa leikkausta.
 Uusi, vaaleanpunainen ruusunätkelmä on vielä uskomattoman vihreä. Kukat ovat paleltuneet mutta köynnös itsessään sinnittelee. Tämä ehti kasvaa istuttamisen jälkeen lähes pari metriä vaikka on loppukesästä istutettu. Mikä kasvuvoima.
 Hollanin lumimarja on sekin niin myöhään istutettu ettei se ehtinyt punerruttaa kaikki marjojaan. On niissä silti kaunista vaaleanpunaista sävyä näkyvissä.
 Tämä on magnolia, sekin vasta loppukesästä istutettu. Ovatko nämä ensi kesän silmuja? Ilmeisesti kaipaisivat pakkassuojaa, ovat sitten mitä tahansa. Kuivat lehdet lienee paras suoja verkon sisään laitettuna mutta kun meillä on vain märkiä lehtiä.
Maksaruoho ei pienistä pakkasista välitä, se kukkii vielä näin hienosti. Juurrutin tästä puskasta muutaman varren maljakossa sisällä ja istutin ne toisaalle arboretumissa. Äärettömän helppo tapa lisätä maksaruohoja, juuret tulevat todella nopeasti, jopa päivissä.

32 kommenttia:

 1. Itselleni ainakin tuli täydellinen stoppi pihan suhteen. Syyshommat jäivät ihan retuperälle. Minulla ainakin terveyspuoli haittaa liiankin kanssa ja väsy tulee muutenkin. Jospa sitten kevätpuolella taas innostutaan pihan laitosta enemmän. Tähtäin siis sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuli minullekin eikä sadesäät ole siinä auttaneet, inhoan olla pihalla sateella. Eikä minunkaan olkapää ole hääppöisessä kunnossa, ei sen kanssa tehdä nyt mitään haravointia tai muuta rasittavaa. Kevääseen siis :)

   Poista
 2. Ihanan kaunista, kun vain on vähän kirkkaampi päivä (tai meitä ei haittaa se sadekaan, ellei ole kaatosade). Kauniita värejä ja rauhallisuutta. On kyllä ihanaa, että puutarha ei tähän aikaan enää vaadi juuri mitään, ei nurmikonleikkuuta, ei kitkentääkään välttämättä. Talvisuojat on vain syytä laittaa, huomenna ryhdyn siihen puuhaan täälläkin. En osaa sanoa magnolian nupusta, nuo karvat kyllä sitä suojaavat, siksi nuppu on karvainen, mutta mihin asteisiin asti, ei ole varmaa. Voihan sen ympärille miettiä jotain pakkasharsoakin tms. kangasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minustakin hyvä tunne ettei puutarha vaadi nyt mitään. Kaikki työt mitä syksyllä jää on sellaisia mitkä voi tehdä keväälläkin. Pakkasharso on laitettava magnolian ympärille jos en saa kuivia lehtiä.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä koskien maksaruohoa. Täytyy kokeilla ensi kesänä (toivottavasti vielä muistan). Puutarhassasi on kaunista käyskennellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla maksaruohon juurruttamista maljakossa, hyvin toimii.

   Poista
 4. Noita komeita maksaruohoja haluan lisää kotipihaani! Vähän minulla onkin. Ovat tosi kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ihan liian vähän. Keväällä jaoin osan maksaruohoista ja tuuheentuivat jo mukavasti.

   Poista
 5. Puutarhasi näyttää siltä, että se asettuu tyytyväisenä talvilepoon. Kuvista näkyy rakenteita nyt hyvin, kun kasvu ei ole enää käynnissä - kivalta näyttää. Minulla olisi pari hommaa vielä tehtävänä, mutta jotenkin pitää itseä melkein pakottaa noihin puuhiin. Nyt olisi lenkkeily paljon mieluisampi vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvilevossa taitaa olla sekä puutarha että puutarhuri, kevättä odottelee molemmat.

   Poista
 6. Kauniilta näyttää! Kiitos kierroksesta!
  Nyt on talvilevon aika, sekä puutarhalle että puutarhurille. Joulun jälkeen on taas varmaan ihan eri fiilis. Päässä pyörii sitten jo uusi kasvukausi ja uudet suunnitelmat. Nyt on kiva hautautua hetkeksi sisälle ja nauttia leppoisammasta olosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä suunnitella ensi kesän juttuja ja antaa puutarhan töiden olla, lepo tekee hyvää ja sitten on taas keväällä intoa.

   Poista
 7. Nyt voi jo puutarhan antaakin vaipua talvilepoon. Keväällä sitten töihin taas uusin voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä on hyvä ryhtyä uudestaan töihin kun talven on levännyt.

   Poista
 8. En olisi uskonut, että sinulle voi tulla puutarhaähky. Mutta tavallaan hyvä kuulla, ettet sinäkään ole yli(puutarha)ihminen :). Tauon jälkeen taas into nousee, yli läikkyminen ei ole onneksi vaarallista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi tulla puutarhaähky, tuli oikein kunnolla. Täällä puolella ruutua ei todellakaan ole yli-ihminen, talvella olen hyvinkin sohvan kanssa naimisissa.

   Poista
 9. Kyllä voi alkutalven puutarha olla kaunis. Sinä tietenkin näet siellä tekemätöntä työtä, mutta ruudun tälle puolelle kaikki näyttää levolliselta, talveen valmistautuneelta.
  Tämä taitaa olla ensimmäinen syksy, kun osaan irrottaa otteeni puutarhasta. Vaikka siellä vielä jotain voisi tehdä ja pitäisikin. Nyt teen muita asioita ja tankkaan energiaa tulevaa kasvukautta varten. Kokeile sinäkin, olet sen ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin sammal on tähän vuodenaikaan kaunista, loistaa niin vihreänä kaiken ruskean keskellä. Minäkin tankkaan energiaa tulevaa kasvukautta varten.

   Poista
 10. Virittelin verkot ruusujeni ympärille, sillä minunkin puutarhassani jänikset typistivät ne viime talvena. Onneksi ne virkosivat, osa menetti kuitenkin kukintansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ruususi säätyivät, minun täytyy hankkia lisää verkkoa jotta kaikkia ei syötäisi.

   Poista
 11. Teillä näyttää suarastansa kesääseltä! Meillä lunta vajaat 10cm. Ei tosin varmasti kauvaa, ku vettä sataa. Touhusithan koko kesän nii ahkerasti, että kyllä ny jo voi hyvällä omallatunnolla olla muis askarehis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäistä on sillä lunta on tullut ja sulanut heti pois. Jotenkin tässä märässä syksyssä kaipaisi talven merkkejä.

   Poista
 12. Minä mietin samaa kuin Between, että puutarhassasi näyttää hyvin levolliselta. Kaikki valmiina talven tuloon. Keväällä sitten hommat jatkuvat uusin voimin, sormet syyhyten ja pää täynnä talven aikana muhineita ideoita. Minä tökkäsin alkukesästä yhden katkenneen maksaruohon verson suoraan multaan kukkapenkkiin toisten väliin ja syksyllä sain siirtää sen toiseen paikkaan hyvin juurtuneena ja kasvuun lähteneenä taimena. Ovat nuo maksaruohot helppoja! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää että maksaruoho voi lisääntyä noinkin, jostain luin että jollain oli lähtenyt lehden palasesta kasvuun, se ehkä vaatii jo todella otollisia olosuhteita valon ja kosteuden suhteen.

   Poista
 13. Puutarhasi on minustakin kovin valmis alkavaan talvikauteen. Omasta puutarhastani en oikein tiedä, kun en ole nähnyt sitä päivänvalossa kahteen viikkoon! Ja sitä ennen olivat nuo pakkaspäivät, jolloin kaikki oli jäässä ja suurin osa kasveista leikkaamatta. Magnolia on suloinen karvakorva, toivotaan, että säilyy ensi kevääksi aukaisemaan silmunsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuppaa olemaan samoin, lähden kun on pimeää ja palaan kotiin kun on pimeää ja joka viikonloppu on jotain menoa. Toivottavasti magnolia selviää, paikka ei ole paras mahdollinen.

   Poista
 14. Olen syksyisin tyytyväinen, kun saa lopettaa puutarhatyöt muutamaksi kuukaudeksi. Jaksaa paremmin sitten uudella innolla keväällä. Nyt voi nauttia sisällä puuhailuta ihan toisella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin en tiedä miten sitä olisi jos ei olisi talvea, ehkä näin on hyvä kun saa kunnon tauon ja rauhan keskittyä muihin asioihin.

   Poista
 15. Kyllä on touhut ulkona itselläkin hiipuneet, ainoastaan syyskrookuksia käyn ihailemassa kasvihuoneessa ja askartelwn siellä sammal/kranssi juttuja. Joka syksy menee minulla samalla kaavalla. Aina alkaa askarteluttaa tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi perehtyä kransseihin. Ihastelen niitä joka vuosi blogeissa ja tykkään erityisesti luonnonmateriaaleista tehdyistä.

   Poista
 16. Nyt ei tosiaan ole ollut puutarhailmat!
  Minä olen muuttanut sohvalle jo aikaa sitten, palaan puutarhaan kun aurinko paistaa ja lämmittää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, sohva on tällä hetkellä paras ystävä :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)