sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Muuttomyynnistä + mysteeriesine

Tässä kylällä eräässä talossa on pidetty muuttomyyntiä. En ole mennyt koska, no, tiedätte kyllä, ei tarvitse mitään. Tänään ajattelin kuitenkin, että jos sittenkin käväisisin. Ja niin menin ja onneksi autolla sillä en lähtenyt kotiin tyhjin käsin.
 Pärekori kiinnitti heti huomioni. En ole tainnut koskaan nähdä noin korkeaa pärekoria. Mielikuvitus ei riitä kun yritimme myyjän kanssa keksiä mihin tarkoitukseen se on tehty. Tietääkö teistä kukaan?
 Vyyhdinpuita olen etsinyt kohtuuhintaan yhtä kauan kuin olemme tässä talossa asuneet. Täällä oli vyyhdinpuut mutta ne piti polttaa sillä puissa oli niihin kuulumattomia ötököitä emmekä halunneet ötököiden leviävän taloon.
 Maksoin vyyhdinpuista kaksi euroa kappale. Ihan tarkkaan en tiedä mihin niitä tarvitsen mutta ehkä kukkapöydiksi. Yhden saatan laittaa eteiseen kausivaloihin käärittynä.
 Kaupanpäälle sain mysteeriesineen. Tämä oli lähellä vyyhdinpuita, liittyykö niihin vai ei, ei aavistustakaan. Tämä on n. 15cm pitkä ja n. 8cm leveä. Lanka ja neula olivat siinä löydettäessä juuri noin, samoin lankaan pujotetut puiset "helmet".
Esineen pitkällä sivulla on kummallakin neljä reikää jotka on poltettu mustiksi. Tai sitten tervattu, en osaa sanoa kummasta on kyse, tervan tuoksua ei enää ole. Mutta mikä tämä sitten on, ken tietää. Ei vaikuta sukkulalta tai miltään muultakaan esineeltä jonka tunnistaisin. Tämän taidan viedä museooni, jos sitä ei nyt kukaan tunnista niin museovieraista hyvinkin joku saattaa.

18 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kannatti mennä ostoksille. Ja hinnatkin melkoisen edullisia. Vyyhdinpuiden uudeksi käyttötarkoitukseksi tuli minullekin heti mieleen kukkateline. Sopiva korkeus esimerkiksi ikkunan läheisyyteen. Noin korkeaa pärekoria en ole nähnyt, enkä heti keksi sille alkuperäistä käyttöä. Kotiseutumuseoista saattaisi saada tietoa. Samoin tuolle viimeiselle vempaimelle. Olisiko joku ryhtynyt tekemään lapselle helmitaulua? Ehkei sentään. Toivottavasti joku keksii esineen alkuperäisen käyttötarkoituksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannatti mennä, hyviä vanhaan taloon sopivia esineitä. Kuvaa en ottanut mutta ostin näiden lisäksi puutarhan yhden suuren saviruukun ja vähän pienemmän kastelukannun, sellaista olen tarvinnut. Pitää kysellä museoista ja taidan viedä esineen myös entisöintikurssin opettajalle nähtäväksi, hänellä on valtavan paljon tietoa kaikesta vanhasta.

   Poista
 2. Kiinnostavia löytöjä. Vanhat käsintehdyt esineet ovat hienoja, luulisi, että joku täällä osaa sanoa käyttötarkoituksen - tai selvinnee muuta kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat esineet ovat hienoja. Vyyhdinpuut on tehty käyttäen vain puuta, ei ole nauloja ja ruuveja, oikea taidonnäyte.

   Poista
 3. Kivoja löytöjä. Toivottavasti mysteeriesineen mysteeri ja käyttötarkoitus selviää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon, oli sitten mikä tahansa. Saattaa olla ehkä vain jonkun lapsen tekele koulusta :)

   Poista
 4. Kivat ostokset kannatti käydä. Mysteeri esine on minulle yhtä mysteeri, en osaa edes arvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti käydä, sain sellaista jota olen etsinyt pitkään.

   Poista
 5. Hienoja ja kiinnostavia löytöjä olet tehnyt. Kukkatelineiksi minäkin vyyhdinpuiden uuden elämän mieltäisin, ovat varmasti kauniita siinä tarkoituksessa. Mysteeriesine on mielenkiintoinen, toivottavasti sen arvoitus selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkatelineinä kivoja, yhtä pitää kokeilla valojen kanssa kunhan ehdin ostamaan valot.

   Poista
 6. Kauniita löytöjä!
  Mysteeriesineestä minulla ei ole aavistustakaan. Vyyhdinpuut minäkin käyttäisin varmasti kukkatelineiksi ja pärekori on todella kaunis vaikka tyhjänä.
  Noista vanhoista esineista oikein huokuu sellainen syvä kauneus, jota uudessa esineessä ei koskaan ole.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän kaikille käyttöä löydy, pärekorillekin. Vanhoissa esineissä on taikaa, ehkä siksi että kun on tehty käsityönä niin kahta ihan tismalleen samanlaista ei ole.

   Poista
 7. Kylläpä kutkuttaa mieltä tuo nimetön esine! Jos olisin edes joskus museossa tuollaisen nähnyt, niin varmasti olisi käyttötarkoitus jäänyt mieleen. Vaikuttaa kuitenkin tärkeältä kapineelta, kun on noin paljon vaivaa nähty sen huolelliseen tekemiseen. Todennäköisesti hyvin selkeä käyttötarkoitus ja varmaankin jollain tapaa käsityöaiheeseen liityy, koska talosta löytynyt muutakin käsityötavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kutkuttaa. Ehkä tärkeä esine tai sitten ei, toisaalta miksi olisi säästetty jos ei ole tarpeellinen.

   Poista
 8. Onpas nyt mysteeri kapine. Sukkulaa muistuttaa kovasti, nuo pyöreät palat kuin kuljettamista/liukumista varten. Sileä oloasultaan.
  Kerro jos selviää mikä on.
  Komeat kukkajalat tulee ja hieno pärekori. Hyvät ostokset edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pyöreät on jännät, itsellä tuli mieleen että voisivatko olla jotkut merkkipallukat esim. kalastusverkkoja tehdessä? Kukkajalkoja on kiva olla varastossa, pitäisi nimittäin hankkia pari uutta kukkaa.

   Poista
 9. Toria selatessani törmäsin tällaiseen ilmoitukseen jossa myytiin 1800-luvulta peräisin olevaa teollisuuskemikaalipulloa jonka suojana oli ihan samanlainen pärekori kuin löytämäsi on. Pullon mitat ilmoituksessa oli n.70cmx22cm. Jos haluat vilkaista ilmoitusta niin myyjä on Uudellamaalla Järvenpäässä ja otsikkona teollisuuskemikaalipullo.

  VastaaPoista
 10. Satuitpa mielenkiintoiseen ostospaikkaan! Puutarhaesine tuo tuskin on, sillä joku lukijoista olisi sen jo varmasti tunnistanut! Laitapa viestiä meille sitten, kun arvoitus ratkeaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)