tiistai 18. joulukuuta 2018

Aikaansaannoksia

Navetan kunnostus ei sentään vienyt kesällä kaikkea aikaani. Paljon muutakin ehdin ja sain aikaiseksi.
 Rinnepuutarha sai oksasilpulla katetun polun ja istutusalue sai lisää kasveja joista tosin osa menehtyi kuivuuteen kastelusta huolimatta. Oksasilppua saatiin koko kesä valtava määrä lainaan saadun silppurin ansiosta. Mahtava tapa kierrättää oksat jotka ennen poltettiin.
 Kevät eteni ja mansikkamaa joutui uusimisen kohteeksi. Entiset muovilla katetut rivit saivat kyytiä lavakaulusten tieltä. Muutaman laatikon sain taimetettua heti alkukesästä, loput laatikot sai taimet syksyn rönsyistä.
 Ja kun ylimääräistä aikaa tuntui olevan, sutaisin lisää sinistä maalia pihakeinuun jonka maalauksen aloitin jo vuosi sitten kesällä. Maalia jäi juuri sopivasti purkin pohjalle puutarhatuolin ja rahin maalaukseen.
 Puutarhaa ja kasvihuonetta en unohtanut, puutarha pärjäsi aika pitkälle itsekseen, kuiva sää hillitsi rikkojen kasvua kuten muidenkin kasvien. Kasvihuoneeseen keksin laittaa vanhat räsymatot maapohjan päälle. Mattojen alla on paksu kerros sanomalehteä jotta rikat ei kasva läpi.
 Keskimmäisen pojan rippijuhlat tulivat ja menivät. Vaikka tein kaikki valmistelut itse (äitini leipoi osan tarjoiluista) niin silti ehdin tehdä juhlien kukka-asetelmat luonnon kukista puutarhan kukilla höystettynä.
Syksy tulee joka vuosi kesän jälkeen liian nopeasti. Se tarkoittaa elämän siirtymistä sisätiloihin. Jotain viimeistelyjä ehdin, öljymaalilla kun voi maalata viileässäkin, tai se on jopa suositeltavaa. Kodinhoitohuoneen uusi avokuisti sai viimeisen silauksen eli vielä yhden maalikerroksen ja portaat kolmannen öljyämisen.

Hellekesä sai näköjään aikaan aikamoisen virtapiikin, näistä kaikista kuvien puuhista huolimatta rannalla käytiin uimassa jopa kolmasti päivässä, nautittiin lastenlasten seurasta, istutettiin uusia kasveja ja ihan vain nautittiin kesästä.

16 kommenttia:

 1. Kuuma kesä varmaan vei teiltäkin puhtia, mutta mahdottomasti olette jaksaneet tehdä. Nuo navetan ikkunat ovat kyllä upeat! Meillä oikaistiin se homma nykyaikaisin huijauskonstein - vaikka tulihan silläin kuitenkin siisti loppputulos. Vanhoissa kiineistöissä riittää töitä ikuisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä nautin kuumuudesta, jaksan paljon paremmin kun sää on lämmin ja kaunis. Nykyaikaisesti voi oikaista, se on ihan sallittua.

   Poista
 2. Paljon sait aikaan! Kuumuus verotti hommia, sillä kaikki energia tuntui menevän puutarhan kasteluun. Päivisin olin työharjoittelussa kaupungilla ja oli kyllä hikistä hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumuus verotti ehkä vähän hommia mutta muuten tuntui että aurinko antoi vain virtaa. Hiki oli kyllä koko ajan.

   Poista
 3. Kyllä on puutarhaihmiset ehtivää sorttia! Ja joka kesän lopussa on tunne, kun ei niin ehtinyt kovinkaan paljon kesän aikana. Tällaiset postaukset ovat juuri oikea muistutus itsellekin siitä miten paljon niitä tunteja puutarhalleen antaa :) Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvista hyvin näkee miten paljon sitä lopulta tulikaan tehtyä, itsekin yllätyin miten paljon sitä saatiin aikaiseksi. Kiitos samoin, ihanaa joulun odotusta.

   Poista
 4. Olitpa ahkera! Tässä tulee heti mietittyä itse, saiko kesällä mitään aikaiseksi vai meniköhän se ihan "lorvailuun" ;)
  Mekin muuten istutettiin mansikan taimet elokuussa. Nyt vähän jännittää, onko keväällä kaikki taimet edelleen hyvässä kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lorvailu on ihanaa, sitäkin tuli harrastettua. Minä taisin laittaa viimeiset mansikat syyskuussa, jännittää täälläkin miten käy sillä monena talvena taimet ovat paleltuneet. Jouduin vielä käyttämään laatikoissa pussimultaa mikä saattaa olla talvenkestävyyttä ajatellen liian turvepitoista. Kevät näyttää kuinka kävi.

   Poista
 5. Paljon olet saanut aikaiseksi ja vielä ne navetan ikkunat siihen lisäksi. Muistaakseni istutit arboretumiinkin vaikka mitä. Kati tuossa edellä totesikin osuvasti puutarhaihmisten olevan ehtivää sortttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumiin tuli syksyllä vaikka mitä. Hortensioita, havupuu ja atsalea tulee ainakin mieleen ja lisäksi tuli tehtyä yksi uusi istutusalue. Kun on hyvä sää niin puutarhassa tekee paljon mieluummin töitä kuin sateella.

   Poista
 6. Toimit aurinkovirralla :-) Olikin kyllä mahtikesä! Kesällä sekin on ihanaa, että valoa riittää. Pimeän tulo ei pakota lopettamaan, vasta kurniva vatsa tai muu vastaava. Ihanaa, että uimaranta löytyy läheltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan selvästi käyn aurinkoenergialla, sateet ja kylmyys eivät vain ole minun juttu. Ja se kesän valoisuus, ah, tämä pimein aika vuodesta on yhtä tuskaa. Uimaranta on kivan lähellä, pieni ja rauhallinen.

   Poista
 7. Paljon kyllä kerkesit. Ja ensikesänä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä lisää ja toivottavasti yhtä lämpimässä säässä.

   Poista
 8. Sinun vauhtiasi kuumuus ei hiljentänyt. Sait hurjan paljon valmista viime kesänä ja moni niistä isoja ja näkyviä paikkoja. Kiva idea koota niitä samaan postaukseen. Siten hahmottaa itsekin, ettei ihan keinussa ole tullut kärpäsiä lätkittyä.
  Joulu lähestyy, mukavaa odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hiljentänyt vaan lisäsi, minä kuulun niihin jotka nauttivat auringosta ja lämmöstä. Kuvia on näköjään hyvä ottaa kaikenlaisia, muistaa paremmin talvella mitä teki viime kesänä.
   Kiitos samoin, mukavaa joulun odotusta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)