keskiviikko 29. elokuuta 2018

Viimeiset ponnistelut

Navetan tämän kesän remontin loppumetrit häämöttävät. Tosin vielä horisontissa mutta lähenevät koko ajan. Puutarhatyöt ja ikkunoiden kunnostaminen vaativat kumpikin tekijäänsä näinä lyhyinä arki-iltoina.
 Tässä navetta 13 vuotta sitten kesäkuussa kun mietimme onko tässä tuleva kotimme.
 Samaista seinää tämän vuoden heinäkuussa. Valkoiset muovimaalit ovat rapistuneet, sen näkee vaikka kuva onkin hämärä. Ikkunoista puuttuu ruutuja, ne mitkä ovat jäljellä pysyvät kiinni lähinnä pyhällä hengellä.
 Navetta tänään. Melkein koko pitkä sivu on kunnostettu. Navetan pitkät sivut ovat aika tasan 30 metriä pitkät, räystäslautoja maalatessa tuntui ettei ne lopu ikinä. Laitoimme vanhat rännit takaisin vaikka toinen vuotaa paikoitellen. Koitetaan auttaisiko siihen vielä joku käsittely ennen metallin keräykseen viemistä ja uuden hankkimista.
 Vajan ovi siistiytyi maalilla ja oikeaan alakulmaan tehdyllä paikkauksella. Ikkunat ovat ehjät ja kunnolla kitatut. Ei ole enää lasit pelkästään naulojen varassa kiinni. Ovi maalattiin punamultamaalilla mutta seinät saavat vielä olla vanhassa kuosissa.
 Navetan toinen pääty koki sekin muutoksia. Hirsiosat maalattiin ja autotallin ovien ympärille tehtiin valkoiseksi maalatut listat. Vasen nurkkalista on työn alla. Räystäslautojen maalaaminen taitaa jäädä ensi kesään kuten yläkerran ikkunoidenkin korjaaminen. Ikkunoiden suhteen meillä on suunnitelma, ikkunoille tehdään kunnon karmit ja ne käännetään pystyyn, näyttää paremmalta ja on kestävämpi ratkaisu kuin nykyiset seinälautoihin naulatut pokat.
 Kulahtaneisuus oli navetan päädyn yleisilme ennen maalaamista ja listojen tekoa.
 Puutarhapiste purettiin ja puutarhatavarat siirtyivät kaikki karjakeittiöön. Olin aika epäileväinen kuinka sieltä tulee haettua mitä tarvitsee mutta hyvin on sujunut, tavarat ovat menneet jopa paremmin omille paikoilleen.
 Tilkka valkoista öljymaalia saa ihmeitä aikaan kun vertaa edelliseen kuvaan. Ikkunakarmit on maalattu kahteen kertaan, oven karmi odottelee vielä toista kerrosta.
 Pokat edellisen kuvan karmeihin on pohjamaalattu. Tänään kittasin niistä kolot umpeen ja mies laittoi kaikkiin uudet kulmaraudat. Osa ikkunoista oli ilman kulmarautoja mutta me laitoimme ne kaikkiin pokiin, kestävät paremmin. Huomenna pesen ikkunaruudut ja putsaan niistä maalit pois, viikonloppuna on ohjelmassa lasitusta. Tavoite on saada vähintään kaikki kuusi pokaa lasitettua, hyvä olisi jos ehtisin tehdä päällikittauksenkin.
 Mies maalasi navetan pellon puoleisen hirsiseinän viikonloppuna. Ikkunoiden karmilistat olivat niin lahot, että ne todettiin kunnostuskelvottomiksi. Mies pääsee tekemään uudet ensi kesänä. Ikkunat ovat tällä hetkellä muovin alla. Pokat otetaan talveksi pois ja ikkunat levytetään odottamaan uusia pokia ja karmien kunnostusta.
Tässä kuvassa näkyy ikkunoiden hurja tilanne, vasen puoli on teipattu ettei ruudut tippuisi maahan. Siinä yksi syy miksi niitä ei uskalleta jättää talveksi. Karmilistat näyttää paremmilta kuin mitä olivat. Seinä piristyi ja on kuin uusi maalaamisen jälkeen. Punamultainen tuo on joskus ollut kuten yläosasta voi huomata.

Toivottavasti syyskuu on yhtä hyvää säätä kuin elokuu, ainakin navetan kunnostuksen loppuun saattaminen tulisi tehtyä.

25 kommenttia:

  1. Melkoinen urakka, siinä on rakennuksella kokoa! Ihanan siistiä tulee, mahtavaa. Ihan kuin teidän aittakin, ensin sen näkeminen varmaan harmitti joka kerta ja nyttemmin sitä tulee varmasti ihailtua ihan ilokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navetan toisen puolen näkeminen harmittaa ihan sikana kun tietää että jää melkein vuodeksi siihen tilaan ja toinen puoli on kuin uusi.

      Poista
  2. Huh huh! On teillä valtava urakka, mutta jo nyt näyttää hienolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina, ollaan itsekin tyytyväisiä lopputulokseen.

      Poista
  3. Vau, mikä urakka ja muutos! Ihana navetta ja sinulla on nyt upea puutarhavarasto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä puutarhavarasto ja se itseasiassa laajeni kun tuli halvalla vastaan lannoitteita, ostin sitten koko peräkontillisen...

      Poista
  4. Iso urakka, mutta hienoa jälkeä on tullut.

    VastaaPoista
  5. Hienoa jälkeä. Olette saaneet tehtyä paljon. Ikkunoiden kunnostus ei nyt ole nopeinta hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan ole nopeaa, aikaa menee viikkoja pelkästään maalin ja kitin kuivumisen odotteluun.

      Poista
  6. Valtavan kaunis tuo navetta! Tulee komeaa jälkeä, kun pikkuhiljaa saatte kunnostusta eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kaksi kuukautta on tehty tänä vuonna, ensi kesänä loput.

      Poista
  7. Valtava urakka melkein loppusuoralla jo. Hienoa jälkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, loppukiri on menossa tältä kesältä.

      Poista
  8. Melkoinen urakka teillä, mutta hyvää jälkeä tulee!

    VastaaPoista
  9. Todella suuren muutoksen olette saaneet navetassa aikaan. Yhdyn täysin edellisten kommentoijien sanoihin. Hienoa ja hyvää jälkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä vaan kunnostetut ikkunat ja kohennettu ulkonäkö saa rakennuksesta kuin uuden näköisen.

      Poista
  10. Ai jestas! Tsemppiä loppukirihin :)

    VastaaPoista
  11. Hyvälle näyttää, vanhat rakennukset "puhdistuivat" ja uudistuivat huomattavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kummasti ryhtiä navetalle kun sai ehjät ovet ja ikkunat ja sipaisun maalia pintaansa.

      Poista
  12. On teillä upea navettarakennus . Ja suuren muutoksen olette saanut aikaiseksi. Hyvä kun olette molemmat tekeviä ja osaavia. Hieno varasto ja hieno sitä on vaikka vaan katsella ja ihailla.

    VastaaPoista
  13. Taas voi todeta, että kunnostettu vanha on hienompi kuin uusi! Voimia loppurutistukseen!

    VastaaPoista
  14. Iso projekti teillä, varsinkin ikkunoiden vaihtamisessa on kyllä hommaa! Me olemme nyt korjanneet pihan verstasta tämän kesän ajan ja ikkunat ja karmit on jo vaihdettu. Seuraavaksi olisi vuorossa ovien laittaminen, vielä emme ole päättäneet materiaalia, mutta paloturvalliset niiden tulisi olla kun mies puuhaa siellä kaikenlaisten sähkövempaimien kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)