sunnuntai 5. elokuuta 2018

Kokeiluja

Leikkasin tänään kaikki kirsikka- ja luumupuut. Ei ollut hajuakaan miten homma olisi pitänyt hoitaa joten kokeiluksi meni. Leikkasin omenapuiden tyyliin kaikki sisäänpäin kasvat oksat ja toisiaan hankaavat oksat pois. Poistin myös joistain puista alimmat oksat, ne eivät tee satoa ja ovat talvella jyrsijäverkkojen tiellä.

 Puutarhassa on yltiöpäisen rehevää, ilta-auringon valo vielä korostaa asiaa kännykällä napsaistuissa kuvissa. Kuvan puiden takana on talomme josta ei näy kasvillisuuden takia piiruakaan alapihalle puutarhaan.
 Joissain kuvissa on voinut vilahtaa tämä kokeilu. Laitoin heinäkuun alkuun saakka kertyneet tämän kesän kitkentä- ja kanttausjätteet kaikki yhteen kasaan alueelle johon on tulossa uusi istutusalue. Alueen tekemisellä ei ole kiire, sitä ei voi tehdä valmiiksi ennen kuin uusi kasvihuone on valmis. Niinpä tässä kohtaa maltan kokeilla kukkapenkin tekoa tällä tavalla. Kaksinkertaisen pressun alla luulisi vihreän aineksen maatuvan parissa kesässä.
 On tämä ollut ihmeellinen kesä. Instaan laitoin kuvan 'Tove Jansson' ruususta joka on alkanut kukkia uudestaan. Tänään rosariossa huomasin tornionlaaksonruusun kukkivan uudestaan, siinä on tulossa useita nuppuja. Enpä muista kesää, että näin olisi käynyt.
 Kärhö 'Pink Fantasy' on väriltään nappiinsa minun puutarhaan jossa on paljon pinkkejä ja vaaleanpunaisia kukkia. Tätä on tullut kuvattu edestä ja takaa, niin haltioitunut olen ensi kertaa kärhöjen kanssa onnistumisesta.
 Tänään tuntui ensi kertaa siltä, että puutarhassa on vahva loppukesän tuntu. Illalla saatiin pieni sade ja sen jälkeen tuoksu oli ihan erilainen kuin alkukesän sateen jälkeen. Osa pihan koivuista on jo täysin lehdettömiä, nurmikolla on lehtiä kuin konsanaan lokakuussa. En ryhtynyt haravoimaan, mies veti lehdet ruohonleikkurilla silpuksi.
Oman kylän uimaranta on meiltä parin minuutin automatkan päässä. Jo kolme viikkoa olen käynyt joka ilta iltauinnilla. Harvinaista sillä en ui luonnonvesissä edes joka kesä. Nyt on jostain tullut tarve uimiseen, se virkistää ja uinnin jälkeen on mahtava olo. Olen ylittänyt vahvasti oman mukavuusrajani ja aion jatkaa samaa niin kauan kuin suinkin vain tarkenen.

17 kommenttia:

 1. Uiminen onkin kesän yksi parhaista nautinnoista. Nyt ovat vedetkin lämpimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautinto lämpöisinä kesinä, olen muutoin vesien suhteen paha vilukissa. Tämän kesän lämpö on ollut minulle nautinto. Tänään täytyy katsoa pääseekö uimaan myrskytuulen takia.

   Poista
 2. Onnea kärhöjen onnistumisista! Ihmeellinen kesä tosiaan. Juuri nyt on minusta ihmeellistä ja ihanaa, että saattaa tarvita lämmintä vaatetta. Teillä ruusut ottavat kesästä kaiken irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kamalan kylmä tänään ja mieletön myrskytuuli. En tykännyt yhtään :)

   Poista
 3. Onpas suloinen kärhö <3 Todellakin nimensä veroinen! Minäkin leikkasin luumuja, jotka ovat tosin vasta pieniä taimia, mutta ajattelin aloittaa niiden muokkauksen jo taimena, ettei tarvitse sitten isoja oksia leikata. Paras aikahan niille olisi kevättalvella, mutta ainakin täällä on silloin vielä niin paljon lunta, ettei alaoksia edes näy. Ja juuri alaoksien karsimista ne tarvitsivat eniten. Ihanaa, että ruusut ilahduttavat uudella kukinnalla. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaamista suositellaan aloitettavaksi heti, kevättalvi meni minulta jotenkin ohi vai oliko silloin meilläkin niin paljon lunta etten päässyt leikkaamaan. Mutta on elokuukin hyvä aika leikkaamiselle. Kiitos samoin, mukavaa uutta viikkoa.

   Poista
 4. Todella kaunis kärhö ja muutenkin niin kauniin rehevää!
  Ei uskoisi, että on ollut näin kuivaa, kun kuviasi katselee.
  Kärhöt ovat ilmeisesti nauttineet auringosta. Minullakin on noussut maasta kaksi sellaista kärhöä, jotka luulin viime kesänä menehtyneen kokonaan. Jossain maan uumenissa niillä on vissiin ollut juurenalkua jäljellä.
  Luumujen ja kirsikoiden leikkausaika onkin juuri nyt tai sadonkorjuun jälkeen. Niitä ei tarvitse paljon leikellä, mutta tarpeen mukaan niitä voi siistiä juuri tähän aikaan.
  Ja tuo pressukokeilu on varmasti toimiva. Pressun alta löytyy varmasti muhevaa multaa, kun istutusalueen teko on ajankohtaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yksittäisiä kuivuusvaurioita mutta ei kokonaisia alueita, luumulehdon kastelin pariin kertaan läpimäräksi. Kärhöt ovat tykänneet lämmöstä. Tuosta yllättäen ilmaantumisesta olen kuullut, yksi kärhö ei noussut pintaa mutta annan olla, jos se vaikka yllättäisi vuoden tai kahden päästä.

   Poista
 5. Lämmin kesä teki sinusta uimarin :) Ilmassa on aivan loppukesän tuntua ja tuuli riepottaa taas koivunlehtiä nurmikolle. Onneksi kesää on kuitenkin vielä jäljellä, nautitaan siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin teki, uimahallissakin kävisin useammin jos siellä ei olisi niin kamalan kylmää vettä. Tänään on ollut kova tuuli, suorastaan myrsky.

   Poista
 6. Minun pitäisi myös leikata luumut, mutta koska osaamisen taso on nolla, laitoin kirjastosta varaukseen "Leikkaa hedelmäpuut ja marjapensaat" -kirjan. Harmillisesti siihen on tosi pitkä jono, joten joudun mahdollisesti myös etenemään kokeilun kautta.
  Ihanan rehevää teillä ja tosi kaunis kärhö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilun kautta minäkin tein. Sisäänpäin kasvaneita oksia poistin joitain ja sellaisia jotka kasvavat ristiin. Vähän joka vuosi niin se on varmaan hyvä.

   Poista
 7. Kuukirjan mukaan 3.8. vähenevän kuun aikaan oinaassa oli suotuisa ajankohta leikkaa luumu ja kirsikka puita. Leikkasin alempia oksia juuri siksi että on parempi leikkaa nurmikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän tuli leikattua aika hyvään ajankohtaan :) Alimpia poistin samasta syystä, on miehen mukavampi leikata nurmikkoa.

   Poista
 8. Hyvä kikka tuo ylimääräisen maan ja ruohotuppaiden peittäminen. Olen pienissä määrissä tehnyt itsekin samaa. Kuulosti myös että teit luumujen ja kirsikkapuiden leikkauksen ihan oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea lähti kompostin täyttymisestä. Enkä voinut tyhjentää niitä sillä seillä on jossain ampiaispesä. Hoituu se kompostointi noinkin.

   Poista
 9. En edes tiennyt, että on olemassa torniolaaksonruusu, vaikka asun tornionjokilaaksossa (Torniossa) On kyllä upeaa, että olette ottaneet tommoisen tontin ja rakennukset kunnostettavaksi. Ihanaa, että kunnostatte vanhaa perinteitä kunnioittaen! Itse haaveilen samanlaisesta urakasta!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)