tiistai 14. elokuuta 2018

Runsaasti

Kuivuuden vaikutuksen huomaa sadonkorjuussa, porkkanat ovat pieniä, perunat onnettomia ja karviaiset ovat minikokoisia. Sitten on taas niitä menestyjiä.
 Tomaattia tulee valtavasti. Sitä syödään valtavasti mutta siltikään pöydällä ei ole koskaan vajaata kulhoa. Kirsikkatomaatit on meidän perheen suosikkeja, siksi suurin osa taimista on niitä.
 Oikean puolimmaisessa kulhossa on isoja tomaatteja, ne keitän viikonloppuna soseeksi. Herneitä keräsin tänään melkein viisi litraa, palkojen tyhjentämisen jälkeen määrä oli huomattavasti pienempi. Herne kasvaa omituisesti helteiden takia. Jokainen varsi tekee matalaa, uutta kasvua juureltaan. Kukkia on valtavasti ja litteitä palkoja. Hernesatoa on luvassa vielä pitkän vaikka katkoin ylikasvaneita kukkimattomia pitkiä varsia pois.
 Hups, unohdin kokonaan kesäkurpitsat ja ne pääsivät kasvamaan hivenen suuriksi. No ehkä nuo voi pilkkoa ja pakastaa ja hyödyntää talvella sosekeitoissa. Mietin mistä nämä ovat saaneet riittävän kosteuden sillä kesäkurpitsoja en ole kastellut kuin pari kertaa eikä meillä ole liiemmin satanut, parin viikon sisään pari milliä.
Tämän kesän hauskin tomaattikokeilu on kirsikkatomaatti 'Bumble Bee'. Se tekee keltaoranssin ja raidallisen hedelmän. Maku on melko hyvä, sellainen jota kelpaa kasvattaa jatkossakin.
Viinirypäleköynnös on pieni ihme. Tämä on köynnöksen kolmas kesä ja satoa tulee todella paljon, eipä ole kuivuus haitannut. Yksittäisiä rypäleitä on jo syöty ja hyviksi todettu.

Kehäkukan siemeniä keräsin pari litraa kuivumaan kodinhoitohuoneen lattialämmityksen päälle. Kehäkukan suhteen omavaraisuusaste on 100%, riittää myös jaettavaksi.

Sadonkorjuu on kivaa puuhaa mutta kyllä siihen saa aikaa kulumaan, yhdessä illassa ei paljoa ehdi.

20 kommenttia:

  1. No ompa tosiaan runsasta! Ja mikä määrä rypälehiäki! Minkä nimine?
    Luin ny monta juttua kerralla. Hyvin ootta navettaa kunnostanu ja onneksi silimä o jo parannu. Iha maharottomasti kukkiva Margareetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rypäle on siemenetön 'Somerset Seadless', se on viihtynyt kasvihuoneessa erinomaisesti. istutin aikoinaan taimen puolen metrin syvyyteen jossa tuli savikerros vastaan. Ilmeisesti on sieltä saanut kosteutta kun kasvaa noin hyvin.

      Poista
    2. Voi hyvä! Sitä toivoonki, mullon sellaane purkis kasvamas :) Oikia istutus torennäköösesti ens kesänä.

      Poista
  2. Ihanaa satoa! Teillä varmaan syödään muutama kesäkurpitsaruoka lähiaikoina. Viinirypälesato näyttää aivan superhienolta! Taisi olla oikea sää viinirypäleelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa alkaa tulla korvista niin paljon sitä on syöty. Jos tuntisin kanojen omistajan tästä läheltä niin veisin sinne. Viinirypäle taitaa tykätä hellekesistä.

      Poista
  3. vautsi vau, mitä satoa! Viinirypäleitäkin ihan valtavasti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tulee, tällä kertaa jokainen saa oman tertun tai useammankin kahden rypäleen sijasta.

      Poista
  4. Wau mikä viinirypäle! Ihan mahdottomasti rypäleitä tulossa. Valtavasti olette kyllä saaneet muutakin satoa. Kesäkurpitsat näyttävät samalta kuin meillä ensimmäisenä kesänä: kolmen kilon jötiköitä naapureillekin jaettavaksi :D Vahingosta viisastuneena olen sen jälkeen istuttanut vain yhden kesäkurpitsan taimen. Mukavaa ja satoisaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle kävi niin että kaikki kahdeksan tainta säilyi hengissä ja istutettavahan ne oli kaikki. Nyt riittää kesäkurpitsaa. Ensi vuonan taidan tehdä toisesta laatikosta mansikkalaatikon ja jättää tilaa vain 3-4 taimelle.

      Poista
  5. Vastapoimittuja tomaatteja on ihana tuoksutella ja makustella. Ihana sato teillä. Buble Bee täytyy laittaa muistiin ensi vuotta varten :) Olisi kiva nähdä, millainen se on halkaistuna.
    Viinirypälesato on mahtava. Noita nauttiessa ei tarttee miettiä myrkkyjä, niin kuin kaupasta ostettuja syödessä. Kesäkurpitsasato kuuluu monessa paikkaa olevan hyvä. Eilen ostin ensimmäisen, olin minäkin ne unohtanut - kauppaan Ü

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ottaa kuva 'Bumble Bee':sta halkaistuna, tähän asti olen laittanut ne suoraan suuhun enkä ole itsekään kurkistanut miltä sisus näyttää.

      Poista
  6. Hienoa satoa! Valtavasti tomaatteja ja Vau, mitkä viinirypäletertut! Meilläkin tomaatteja on alkanut nyt riittää niin, että päivittäin voidaan niitä kerätä. Karviaisia meillä ei tullut kuin kourallinen, mutta herukoita tosi hyvin. Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karviaisia tuli meillä määrällisesti harvinaisen paljon mutta koko jäi tosi pieneksi. Samoin, kivaa viikon jatkoa.

      Poista
  7. Mahtavaa satoa! Ja todella runsaalta näyttää viiniköynnksen sato. Bumble Bee-tomaattia on meilläkin tänä vuonna kasvamassa. Sen maku on kyllä kohdillaan, mutta tomaatti ei ole mielestäni ihan niin mehukas kuin muut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään mehukas tomaatti se ei ole mutta ihan mukiinmenevä ja kiva kokeilu vuosien keltaisten kasvatustauon jälkeen.

      Poista
  8. Ihanaa sadonkorjuuta! Tomaattejakin saa syödä niin paljon kuin jaksaa! Meillä on viiniköynnös toista kesää kasvihuoneessa, joten kysynkin sinulta, miten suojaat omasi talveksi? Lähtevätkö teillä uudet versot korkealta vanhoista, eli säilyvätkö paleltumatta? Upea rypälesato sinulla on kypsymässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisenä kesänä laskin köynnöksen maahan ja peitin kuivilla puiden lehdillä. Köynnös säilyi hengissä ja lähti kasvamaan vanhoista oksista korkealta. Viime talvena jätin paikoilleen ja paleltui puolen metrin yläpuolelta kaikki. Nyt mietin taas alaslaskua ja suojaamista lehdillä tai harsoon käärimällä.

      Poista
  9. Kylläpä sulla on tullut mahtavasti satoa. Herkullisen näköisiä tomaatteja.
    Tosi paljon viinirypäleitä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)