maanantai 2. heinäkuuta 2018

Kiitos

Avoimet Puutarhat on tältä vuodelta ohi. Iso kiitos kaikille meillä vierailleille ihmisille. Reilu 70 vierasta, ihania kommentteja, kannustusta ja kehuja. Olin niistä kaikista erittäin otettu.

Yhtään kuvaa en eilen ottanut. Tapahtuman jälkeen oli tarkoitus napsia muutama kuva mutta tulikin kiire lähteä pojan rippileirin vanhempainiltaan. Ja sieltä palattuani olin valmista kauraa unille. Joten kuvat on aiemmin tällä viikolla otettuja.
 Myskimalvaan minulla on kaksijakoinen suhde. Tykkään sen kukista mutta en kasvutavasta joka on lakoava. Kun arboretumin perenna-alue menee uusiksi pitää tälle miettiä parempi paikka missä ei kaatuilisi niin pahasti.
 Valkoinen ukonhattu vetelee viimeisiään. Vaaleanpunainen tuskin kukkii tänä vuonna siirtämisen takia. Eilen kävi hauskasti kun tuli kahden vieraan kanssa puhetta ukonhatuista, lopuksi lähti kukkapenkistä kaksi vaaleanpunaisen ukonhatun taimea heidän matkaansa. Sitä kun oli etsitty ja nyt löytyi. Harmitti, että kaikki pihan ukonhatut eivät olleet vielä kukassa, vain valkoinen ja yksi tavallinen sininen. Kirjoukonhattu on nupuilla.
 Syysyrikkää on hankala kuvata. Siihen on tulossa valtava määrä kukkia, enemmän kuin koskaan. Tumma versio on kärsinyt kuivuudesta ja yhden valkoisen taisin sille menettää. Yhden siirsin paremmalle paikalle ja se on toistaiseksi hengissä.
 Lehtolaukkaa olen istuttanut puutarhassa useampaankin kohtaan. Se on kiitollinen kukkija ja viihtyy monenlaisessa paikassa, suosittelen laittamaan.
Rohtovirmajuuri on pysynyt minulla hyvin kurissa. Katkon siitä kukkavarret kukkimisen jälkeen pois. Penkkiä kitkiessä on helppo kiskaista maarönsyt pois sillä tällä on yllättävän pinnassa kulkeva uusi kasvu.

Tämänkin viikon sunnuntai on ohjelmaa täynnä sillä silloin juhlimme keskimmäisen pojan konfirmaatiota. Niinpä täällä arvon aloitanko suursiivouksen salista vai isännän huoneesta. Taidan päätyä jälkimmäiseen ja siivota salin vasta huomenna. Sadepäivät tulivat nyt kuin tilauksesta vaikka silloin ei saakkaan siivouspyykkiä kuivattua pihalla.

21 kommenttia:

 1. Ihastuttavan kaunis valkoinen ukonhattu! En tiennytkään virmajuuren olevan leviäjä. Täällä se ei siemenestä leviä, kun nimeltämainisematon syö sen kukinnot. Juuri aamuisella kierroksella katsoin yön aikana syödyt ja tulin siihen tulokseen, että ihan hyvä, että käyvät syömässä varsankellojen kukkavarret, kun muuten se leviää niin kamalasti. Pakko yrittää löytää positiivisia puolia... Ukonhattuja ei muuten syödäkään lainkaan! Mutta kuivuuden takia ne taitavat jättää kukinnan väliin (paitsi vanha kirjoukonhattu näkyy kasvattavan kolmea kukkavartta).
  Kiva, että noin moni pääsi tutustumaan kauniiseen pihapiiriinne! Ja taisi olla hyvä sääkin.
  Sateita on nyt luvassa, jopa heti tälle päivälle ja vielä enemmän huomiselle. Siis niin ihanaaaaaaaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka viime viikolla tuli sen reilut 40ml vettä niin kyllä maa on vielä kuiva, ihan hyvä jos sataa vettä. Virmajuuri leviää juurien avulla mutta ei mitenkään pahasti ja varmasti vielä vähemmän jos peurat sitä rajoittavat. Ukonhattu taitaa olla myrkyllinen kaikille, ihmisille ja eläimille. Tuo valkoinen ukonhattu kukkii reilusti muita ukonhattuja aikaisemmin, voisin kokeilla kerätä siitä siemeniä talteen jos haluat, leviää siemenistä.

   Poista
  2. Kiitos, mulla ehkä jo on sitä, se vain ei ole kukkinut. Olen keräillyt eri värisiä ukonhattuja, nyt tulee heti mieleen kolme, mutta ne ovat vuosikausia vain jurottaneet eivätkä kuki. Joten nyt en ole varma, minkä värisiä tai laatuisia niitä on, mutta muistelen, että yksi olisi valkoinen.

   Poista
 2. Hyvä, että oli onnistunu päivä. Muiren puutarhaharrastajien kans on mukava jutella. Saakki ny keskittyä rippijuhulia varte sisähommihi kaikes rauhas, ku puutarha o jo kunnos. Teillä taitaaki sataa, meillä vasta keskiviikkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ei sitten satanut mutta oli niin kylmä päivä että vietin sen suosiolla sisällä lämpimässä siivoamassa. Eilinen oli tosi onnistunut, tuo on hyvä määrä vieraita, ehti jutella ja huomata kaikki.

   Poista
 3. Ihana, että avasit puutarhasi yleisölle <3 Varmasti antoisa päivä!

  VastaaPoista
 4. Oli todella kiva käydä tutustumassa ihanaan ja laajaan pihapiiriinne ja puutarhaan. Talo, aitta ja navettarakennus tekivät suuren vaikutuksen minuun. Kahvitarjoilun olivat myös superhyviä.
  Kiitos Katja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko, oli kiva tavata ja vielä mukava olisi ollut jutella enemmänkin.

   Poista
 5. Mukava kuulla, että puutarhapäiväsi onnistui hienosti ja väkeä kävi.

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että puutarhapäivä oli mukava. Harmittaa hieman, että en päässyt puutarhoja kiertämään. Ehkä taas ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tapahtuma on joka vuosi ja tuntuu vain kasvattavan suosiotaan.

   Poista
 7. Ihanaa, että päästit ihmiset puutarhaasi. Minulta jäi taas tekemättä se rasti. Ihan ekana vuonna olin mukana, mutta olosuhteet niin vaihtelevat. Tänäkään vuonna en ollut varma siitä, missä kunnossa puutarhani on. No oli se katseen kestävä, mutta minun elämä aina nakkelee kaikkea mahdollista ennakoimatonta tasaiseen tahtiin. Ehkä jo ensi vuonna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhasta ei koskaan tiedä missä vaiheessa on, vuodet ovat niin vaihtelevia, viime vuonna kaikki oli myöhässä ja nyt taas yhtä paljon aikaisessa.

   Poista
 8. Todella hienoa, että osallistuit Puutarhapäivään ja että kokemus oli noin kiva! Itsekin haaveilen siitä, että lähivuosina voisin avata puutarhamme tapahtuman ajaksi. Tänä vuonna niin monessa kohden on vielä rumasti kesken olevia projekteja, että osallistuminen ei vielä ollut ajankohtaista, mutta ehkäpä sitten ensi vuonna tai viimeistään sitä seuraavana. :) Ihanaa heinäkuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähde vain mukaan Tiiu ensi vuonna, keskeneräisyys ei haittaa, päinvastoin kaikki projektit kiinnostaa kovasti kävijöitä.

   Poista
 9. Varmasti monta ihastuksen huokausta pihaltasi kuului puutarhapäivänä! Itse siihen en ole koskaan osallistunut. Tänä vuonna piti käydä vierailulla muutamassa paikassa, mutta sitten tuli ohjelman muutos. Ensi vuonna sitten! Ukonhatut ovat tosi ihania ja tuo vaaleanpunainen on minullakin metsästyksen kohteena :D, se on varmasti kukinnaltaan tosi ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisena vuonna sitten, ohjelman muutoksille ei aina voi mitään. Vaaleanpunainen ukonhattu on kukkinut minulla tosi huonosti, siksi siirsin sen parempaan paikkaan, toivottavasti viihtyy ja alkaa kukkia komeasti.

   Poista
 10. Puutarhasi ja sinä olet ihan jokaisen ihastelun ja kehun ansainnut!! Täältäkin vielä yhdet kannustukset - on mahtava seurata määrätietoista työskentelyäsi pihapiirissänne.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)