sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Jäähyväiset kesälomalle

Joka vuosi kesäloma on liian lyhyt, neljä viikkoa ei riitä sitten millään. Viisi tai kuusi viikkoa olisi paljon parempi. Huomenna työt kutsuu, ja se tarkoittaa tietysti vähemmän puutarhalle annettavaa aikaa. Tänään kiertelin kuvaamassa puutarhassa ja samalla tuli katsottua kuinka pahoja tuhoja kuivuus on tehnyt.
 Jalokärhö clematis 'Margaret Hunt' jaksaa ilahduttaa kasvuvoimallaan joka päivä. Tämä on vasta viime kesänä istutettu. Jalokärhöjä olen kastellut säännöllisesti, näitä en halua menettää. Lannoittamisen kanssa olen ollut epävarma, olen antanut nestemäistä tomaattilannoitetta yhden kerran kasteluveden mukana. Pitäisikö lannoittaa vielä toistamiseen?
 Köynnöstuki ei ole yhtään liian korkea kärhölle vaikka ensin ajattelin sen sitä olevan.
 Kahden euron heräteostoksena hankittu kärhöni clematis 'Taiga' on sekin alkanut kukkimaan. Kukat avautuvat hauskasti pikkuhiljaa keskeltä ulospäin kuoriutuen. Terälehtien kärjet jäävät kauniisti kaksivärisiksi. Kuvassa ei näy mutta kukkien liila on kuin pehmeää samettia. Kukkia on avautumassa kolme kappaletta, ei ihan yhtä monta kun edellisien kuvien kärhöllä.
 Lilja 'Arbatax' ei tykännyt viime kesän märkyydestä. Pelkäsin jo menettäväni sen mutta onneksi niin ei käynyt. Väri on tänä vuonna todella haalistunut, aurinko on tainnut sen tehdä, tämä on ollut muina vuosina paljon, paljon pinkimpi.
Sama värien haaleus vaivaa muitakin liljoja. Tämäkin lilja on ollut muina vuosina tummempi. Helle saa liljojen kukinnan lakastumaan hetkessä, erittäin harmillista sillä tykkään liljoista.

Kuivaa on puutarhassa, tällä viikolla perennatkin ovat saaneet kasteluvettä. Lähinnä pelkään miten niiden talvehtimisen käy tällaisen kuivuuden jälkeen. Joitain menetyksiä on ja joitain menestyksiä. Niin erilaisia on vuodet keskenään.

21 kommenttia:

  1. Niin se on, että luonnon armoilla mennään ja otetaan se mitä tulee, pääosin. Itse ei pysty hirveästi vaikuttamaan asioihin. Ihanasti kuitenkin on sinnikkäitä kasveja. Tuo Taiga on todella kaunis! Melkein olisin taipuvainen sanomaan, että kärhöille voisi jo antaa tuhkaa/ sitä lannosta, jota annetaan kesän jälkeen, sillä seuraavaksi koittaa se kausi, joka alkaa kesän jälkeen, se nimeltämainitsematon... you know ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei sanota sitä s-sanaa ääneen, en halua sen koittavan vielä. Nämä helteet ovat onneksi siirtäneet aisaa mielestä hamaan tulevaisuuteen.

      Poista
  2. Tämä kesä on ollut ihan omanlaisensa! Minä olen kastellut melko paljonkin, olisivat muuten kuolleet. Hyvää työn alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että joitain perennojaolen menettänyt ja tulen menettämään, melkein hehtaarin piha-aluetta ei voi kastella kokonaan. Vain tärkeimpiä on kasteltu ja hyötykasveja.

      Poista
  3. Ihana 'Taiga', tuo pitää ehdottomasti laittaa ostoslistalle <3 En enää antaisi kärhöille lannoitetta. Minä lannoitan kesäkuussa pari kertaa enkä loppukesällä ollenkaan. Syyslannoitetta voi antaa elokuussa, jos haluaa. Minäkin mietin tässä yhtenä päivänä, mitenkähän käy puutarhalle ensi talvena, jos ei syksyn mittaan tule tarpeeksi vettä. Täällä ei sentään ihan rutikuivaa vielä ole, mutta kuitenkin selvästi normaalia kuivempaa. Kyllähän se kuivuus talvenkestoon ja seuraavan vuoden kasvuun ja kukintaan vaikuttaa monellakin kasvilla. Katsotaan, mitä tuleman pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Taiga' on kaunis, joka päivä pitää käydä ihastelemassa ja tutkimassa onko lisää terälehtiä avautunut. Meillä on selkeästi normaalia kuivempaa, heinäkuussa ei satanut kuin joitain millimetrejä.

      Poista
  4. Kesän alku lupasi hyvää aikaisuudellaan ja lämmöllään, mutta niin se vaan on, että liika on aina liikaa! Kärhöt ilahduttavat nyt, uskoisin osin johtuvan viime kesän sateesta, toivotaan, ettei kuivuus nyt vie niitä ja ensi kesänä kärhökaaret ammottavat tyhjyyttään... Työt minuakin odottavat, mutta vasta viikon päästä. Tsemppiä työn alkuun ja ihanaa kesän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpö kyllä kelpaa minulle mutta vettä olisi saanut tulla enemmän. Mukavaa loppulomaa!

      Poista
  5. Tässä vaiheessa syksy alkaa pakostikin hiipiä mieleen, vaikka kesää on vielä jäljellä ihan kunnolla.
    Jonkun verran olen kärhöjä kesän kuivuudessa kastellut, kun tiedän niiden tarvitsevan vettä. Sellaista vesimäärää en mitenkään pysty puutarhalle tarjoamaan, mitä ne nyt ja tulevaisuuden varalle tarvitsisivat. Nyt täytyy vain toivoa parasta ja katsoa, mitä ensi kevät tuo tullessaan. Minkäs näille säille mahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuussa olen yleensä lannoittanut kärhöjä mm. kanankakalla. Tänä keväänä sekin sattuneesta syystä jäi. Eilen illalla kävin tsekkaamassa, ettei syyslannoitetta enää ole. Sitä aion ostaa ja levittää elokuussa.

      Poista
    2. Ei pysty millään kastelemaan tarpeeksi, saisi sadettimet huutaa 24/7 että olisi riittävästi. Tänään loppui kastelusäiliöstä vesi, onneksi kaivoveden riittävyyden suhteen ei ole ongelmia. Vettä saisi jo tulla. Syyslannoitetta siis hankkimaan.

      Poista
  6. Loma meni minullakin jo, liian lyhyt oli. Todella kauniisti kukkivat kärhöt kuivuudesta huolimatta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loma on joka vuosi liian lyhyt, ensi kesänä aion pitää pitkän loman jos se työnantajalle sopii.

      Poista
  7. Minä olen usein 4,5viikkoa, jotta pystyn aloittamaan työt pätkäviikolla. Jos aloitan maanantaina, olen jo torstaina ihan tokkurassa ja poikki. Ke tai to töihin. Minäkin kyllä olisin vaikka 5,5 viikkoa lomalla.
    Tiedän, että moni antaa toukokuusta lähtien joka viikko (jos ei sada) kärhöille runsaan annoksen vettä ja kasteluveden mukana joka viikko lannoitetta. Minä en lannoita koskaan. Ja kastelen aniharvoin. Ja joistain körhöistä näkee, että saavat liian vähän energiaa laihasta ja kuivasta paikasta. Toisaalla taas taitaa alla oleva savimaa sitoa sen verran kosteutta, että auttaa kasvussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pätkäviikko olisi järkevä aloitus. Ja jotenkin nyt vasta tajusin että oikeasti olisi voinut pitää pidemmän loman, nyt jäi talvelle tosi paljon lomapäiviä. Savimaa on aarre näillä helteillä vaikka alkaa sekin jo kuivumaan.

      Poista
  8. Kauniita kärhöjä!
    Loma loppui täälläkin, neljä viikkoa meni ihan hujauksessa. Nyt täytyy taas orientoitua ihan erilaiseen arkeen, ei enää laiskoja aamuja :) Tsemppiä sinne lomaltapaluuseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei enää laiskoja aamuja ilman aikatauluja, onneksi on viikonloput :)

      Poista
  9. Ihania kärhöjä. Tuota talvehtimista minäkin pohdin kuivan jälkeen, mutta eiköhän sitä vettä vielä tule syksystä ihan tarpeeksi. Joitain perennoja on ollut kyllä pakko kastella, kun ovat näyttäneet jo niin surkeilta. Sinivaleunikko näytti ainakin menettäneensä jo nyt henkensä, toivottavasti siemenet ehtivät kypsymään tarpeeksi. Jotkut toiset ovat olleet ihmeem sitkeitä, vaikka en olisikaan kastellut. Sen verran olen maata kaivellut, että tiedän sen olevan melkein puoleen metriin asti aivan rutikuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä perunoita ei ole kasteltu kertaakaan, maa vain pölisee kun nostaa perunaa maasta. Ihme miten ovat niin kuivassa kasvaneet. Joitain menetyksiä on täälläkin.

      Poista
  10. Upeasti loistaa Margaret! Jännä kukka tuossa Taigassa. Ehkä kannattaisi itsekin pitää silmät auki mahdollisten ale-kärhöjen varalta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun kaikki kärhöt on alehankintoja. Normihintaan en raaski ostaa kun niiden kasvamisesta näillä savimailla ei voi olla varma.

      Poista

Kiitos kommenteista :)