torstai 4. tammikuuta 2018

Ruusujen vuosi

Viimeistään kivimuurin mutkaan rakentunut rosario on saanut minut rakastumaan ruusuihin. Rosariossa on vielä paikka 1-2 uudelle ruusulle. Ne yritän saada hankittua ensi kesänä. Arboretumiin ruusuja mahtuu vielä useita. Ruusukuumeeseen on luvassa siten helpotusta.

Viime kesänä sai nauttia ruusujen kukinnan huumasta sateista huolimatta. Ruusujen kausi kesti kesäkuun puolesta välistä lokakuun puoleen väliin, siis neljä kuukautta. Lajeja valittaessa kannattaakin kiinnittää huomiota myös kukinnan ajankohtaan jotta siitä saa mahdollisimman kattavan koko kasvukauden ajaksi.
 Kesällä 2017 Arvilan ruusukauden avasi Rosa Majalis 'Tornedal' eli Tornionlaaksonruusu. Taimi on ollut hidaskasvuinen mutta se on vain hyvä merkki, ruusu on keskittynyt enemmän juurtumiseen kuin kukintaan. Silloin selviämismahdollisuudet on paremmat.
 Seuraavan oli vuorossa juhannusruusun suvun ruusut. Tämä taitaa olla rosariosta 'Caerulea' tai 'Martina'. Tai sittenkin 'Marzipan'. Enpä tullut merkanneeksi mitä olen kuvannut, ihan tapaistani.
 Ei ruusupostausta ilman juhannusruusua. Se kukki viime vuonna ennätysmäärällä kukkia. Jotka tosin lopulta sade pilasi. Hetken sai silti nauttia yhdestä kesän kauneimmasta näystä.

 Rosa 'Tove Jansson' on yksi suosikeistani. Yhden kukan kukinta on nopeasti ohi mutta kukkia tulee hyvään tahtiin lisää. Lisäksi tämä kukkii hyvin nuorena.
 Rosa Harisonii 'William´s Double Yellow' on puutarhan ainut keltainen ruusu. Se on palelluttanut latvansa joka talvi ja siksi kukinta oli viime kesänä heikkoa. Rosarion toista vapaata paikkaa olen ajatellut jollekin keltaiselle ruusulle.
 Spinossissima-suvun ruusuilla jatketaan ja viljameilla. Tämä on 'William III'. Kaunis ruusu mutta todella herkkä sateille.
 Edellisen vieressä rosariossa kasvaa Punalehtiruusun puolikerrottu muoto 'Nova'. Kaunotar kuten yksinkertainenkin punalehtiruusu.
 Heinäkuu on Suomessa ruusujen juhlaa. Puistoruusu 'John Cabot' on istutettu 2016 ja se kukki uskomattoman runsaasti viime kesänä, vain vuoden vanhana jatkaen kukintaa koko kesän. Juurtumiseen uskon sillä uusia versoja nousi maasta useita.
 Luumulehdossa kasvava oman pihan löytöruusu on sekin päässyt kukinnan vauhtiin. Valitettavasti tästäkin sateet ruskistivat ison osan kukista vaikka nautittavaakin riitti.
 Kirjoapteekkarin ruusun 'Rosa Mundin' selviämistä ensimmäisestä talvesta jännitin yli kaiken. Hyvin meni ja sain nauttia parista kukastakin. Tätä jouduin vähän metsästämään sillä halusin omajuurisen taimen. Kun kohdalle sattui en edes katsonut hintaa mikä ei ole tapaistani taimiostoksilla. Mutta sen olen jo oppinut että kun etsimänsä löytää niin se on hankittava heti eikä vasta harkinnan jälkeen.
 Yksi loisto-ostos on ollut Rosa Rugosa 'Sointu'. Se teki kukkaa koko kesän, lähes pakkasiin saakka. Oikeastaan ruusun paikka olisi jossain muualla kuin rosariossa jonne on mentävä varta vasten ruusuja ihailemaan. Saattaakin olla, että otan tästä palasen juurakkoa ja siirrän lähemmäksi kulkureittejä tai arboretumiin. Tätä on parasta ihailla päivittäin.
Arboretumin ruusukaaren molemmin puolin on Suomenköynnösruusun 'Pohjantähden' taimet. Niillä molemmilla on kuvaa ottaessa ikää kaksi vuotta. Tämän ruusun kasvuvoima onkin ihan uskomaton. Paikkaa valitessa kannattaa olla tarkkana mihin näin voimakkaan ruusun laittaa. Kuvan ottamisen jälkeen köynnöskaarta vahvistettiin maahan upotetuin kierretangoin jotta se kestää ruusun voiman.

Rosa Rugosa 'Snow Pavement' on saatu lahjaksi. Se kukki viime kesänä ensimmäistä kertaa. Harmikseni sade pilasi kaikki nuput, vain pari ehti kukkimaan. Sade olikin viime kesänä todellinen ruusujen harmi. Kerrankin kun oli kesä jolloin oli ötökäitä vain hitusen. Yleensä meillä vattukärsäkäs syö osan ruusuista, etenkin juhannusruusua sukulaisineen se tuntuu rakastavan. Viime kesänä en nähnyt kuin yksittäisiä kärsäkkäitä.

 Rosarion ruusujen kauden lopetti Lidlistä sokkona ostettu vaaleanpunainen köynnösruusu. Ihan tämä ei muistuta myyntipakkauksen kuvaa mutta kyseessä onkin täysi kokeilu, minun ensimmäinen jalojuurinen ruusu. Menestyessään saa kiipeillä rosarion kivimuurilla kilpaa köynnöshortensian kanssa.
 Ruusujen kauneus ei lopu kukintaan. Monella ruusulla on kauniit kiulukat kuten punalehtiruusulla. Ruusut ikäänkuin kukkivat kahteen kertaan jos niillä on kiulukat. Iloa riittää pitkälle syksyyn.
Lokakuussa tuli ensimmäiset pakkaset ja kuura. Viimeisetkin ruusut joutuivat taipumaan talven alla. Ja kuten muinakin vuosina, oli viimeiset ruusut neilikkaruusuja.
Kuvakavalkadi on nyt loppu, tulikin oikea kuvaähky. Laskujeni mukaan puutarhassa on yli 25 erilaista ruusua, kaikki eivät mahtuneet samaan postaukseen. Ja kuten alussa jo mainitsin, lisää  on tulossa. Saattaa olla alkanut vuosikin ruusujen juhlaa.

26 kommenttia:

 1. Ei tästä kyllä mitään ähkyä tullut :-) Aivan ihanaa kukkatykitystä, lisää lisää!
  Snow Pavement on ihan pakko hankkia erikoisen sävyn takia. Olen niin iloinen, että mulla on pitkin pihaa pikkuruisia punalehtiruusun taimia, jotka on peräisin sun lähettämistä kiulukoista.
  Aah, onneksi tuohon on vain muutama kuukausi ja rapiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punalehtiruusu on hieno, olen miettinyt että punalehtiruusuaidanne vois olla hieno, pitää tuumailla olisiko sellaiselle paikkaa, siementaimia laitan välillä kasvamaan taimetuslaatikkoon jotan materiaalia olisi. Ei ole enää pitkä aika ruusukauteen.

   Poista
 2. Joo, tove on minunkin suosikki! Samoin tuo sointu, se muuten tuoksuu ihanasti.
  Minulla kirjoapteekkarin ruusu on vähän köpö ja tosiaan tuo snow pavement kärsi sateesta. Onko sinulla teresanruusu? Sen pääkukinta on kesäkuussa, mutta kukkii harvakseltaan pitkin kesää. Aivan ihana, suosittelen ;)
  Ruusuja onkin ihana muistella, tuli mieleen että pitäisiköhän varastaa postausideasi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole teresanruusua, se voisi olla kiva hankinta arboretumiin. Postausidea on vapaasti kopioitavissa, olisi todella kiva nähdä muiden ruusukavalkadeja.

   Poista
 3. Tuli ihan kesäikävä, kun noita ruusujasi kahteen kertaan katselin.

  VastaaPoista
 4. Komeeta on ruusut, ensimmääsestä viimmeesehen. On onni omistaa suuri tontti :)
  Mua nii harmittaa oman puutarhan piäni koko, ku ei voi istuttaa kaikkia ihaalemiansa ruusupensahia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen kanssa on runsaudenpula, ihania lajikkeita on niin paljon. Luulen että olen vielä pulassa kun pensaat ovat täydessä koossa, meillä on silloin ruusuviidakko.

   Poista
 5. Aivan ihana ruusupostaus, kiitos tästä. Todella upea kokoelma erilajisia ruusuja. Kesää jo ikävä!

  VastaaPoista
 6. Hyvä, kun teit ruusuista oman jutun, on kiva suunnitella uusia ruusuja omallekin pihalle, kun niitä on noin monta ihanina kuvina ja ominaisuuksina samalla kertaa. Oma pihani on vaan niin pieni, ettei sinne suuria ruusupensaita oikein tahdo mahtua. Mutta tuo pohjantähti saattaa löytyä vielä jonkun köynöskaaren päältä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähti on ihan ykkönen köynnösruusuna, kukat ovat pieniä mutta niitä on niin paljon että kasvi on ihan valkoinen.

   Poista
 7. No jopa oli ruusuisen ihana postaus, joka toi paljon mukavia muistoja kesältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuja oli kiva muistella ja etenkin selata omaa kuvavalikkoa läpi, siinä taisikin mennä kirjoittamista suurin osa ajasta, kuvien katseluun ja kesän muistelemiseen.

   Poista
 8. Tällaisia kuvia sitä kaipaa näin talven keskelle. Aivan ihastuttavia ruusuja!

  VastaaPoista
 9. Tällaisia kuvia sitä kaipaa näin talven keskelle. Aivan ihastuttavia ruusuja!

  VastaaPoista
 10. Sinulla on upea joukko ihania ruusuja. Ja mikä parasta, tontillesi mahtuu niitä lisääkin.
  Meidän iäkäs Pohjantähti kuoli tappotalvena. Se kasvoi talon seinustalla, mikä oli hankala paikka isolle ja piikikkäälle ruusulle. Vaan voisinko istuttaa Pohjantähden jonnekin muualle? Ilmeisesti se pärjää myös vähän avoimemmalla paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähdelle olen kuullut ettei talon seinusta ole paras mahdollinen paikka, viihtyy jopa avomaalla missä se minullakin on, vain pohjoisen puolella on metsää suojana.

   Poista
 11. Kyllä ruusut ovat ihania! Harmittaa, kun täällä meillä pohjoisessa on suppeampi valinta mitkä menestyvät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän se, mutta kasvuvyöhekkeiden rajoja kannattaa venyttää. Oulujoen taimistolta uskoisin löytyvän lajikkeita myös pohjoiseen ja neuvoja niiden kasvatukseen.

   Poista
 12. Ihania ruusuja! Tuota Sointua etsin viime kesänä, mutten löytänyt. Ensi kesänä etsintä jatkuu.:) Onnellista alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun sointu taitaa olla tilattu Oulujoen taimistolta, sieltä on lähes kaikki rosarion ruusut. Suosittelen paikkaa lämpimästi, on vain hyviä kokemuksia.

   Poista
 13. Ihana otos pihasi ruusuista.
  Sointu tosiaan kukki ihan myöhäiseen syksyyn ja olen iloinen kun sen tänne kissatarhan pihaan istutin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sointu on kaunis ja pitkä kukinta on hyvää plussaa siihen päälle.

   Poista
 14. Ruusuja nyt kahtois vaikka kuinka, ilman ähkyä. Monet noista onkin pihalla, mutta uusia tuttavuuksiakin tuli.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)