keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Ikuista oppimista

Elämässä pitää olla sopivassa määrin haasteita. Niin arjessa kuin harrastuksissa. Olen mennyt kaikki entisöintivuodet ja verhoilut helpoimman kautta ja käyttänyt liimana tavallista puuliimaa. Nyt siihen tuli muutos ja päätin, että tänä vuonna opettelen käyttämään perinteisiä, huonekaluille ystävällisempiä liimoja.
 Tilasin netistä perinteistä luuliimaa. Pistin myyjän sivuilta muistiin käyttöohjeet sillä liiman mukana niitä ei tullut. Verhoiluun otin mukaan pienen kattilan ja lasitölkin johon olin laittanut liimahelmiä veteen pehmenemään jo edellisenä iltana. Keitin vedenkeittimellä vettä, kaadoin kattilaan ja laitoin lasitölkin kattilaan, liima suli hetkessä vesihauteessa. Sekoitin ja pääsin liimauspuuhiin. Levitin liiman siveltimellä kaikkien liimattavien kappaleiden pintoihin ja ujutin myös koloihin. Liima olisi saanut olla ehkä hitusen tönkömpää, laitoin liian paljon vettä. Ensi kerralla tiedän paremmin.
 Suurin haaste oli näiden haljenneiden palasten kanssa. Onneksi olivat tallessa verhoilutarvikkeiden kassissa.
 Tuoli oli ollut viikon verran sisätiloissa kuivumassa. Ja sen huomasi. Liimauksistaan pettäneet osat irtosivat kun tuolia vähänkin nosti. Se taas vain helpotti liimaamista.
 Hyvä tästä vielä tulee, ei ehkä tuoli jokapäiväiseen käyttöön mutta juhlaan ja sisustukseen ihan oiva.
Liimauksen ja puristimien kiinnittämisen jälkeen tuoli sai jäädä kuivumaan ja lepäämään viikoksi. Ensi viikolla tarkistan liimaukset ja aloitan satulavöiden kiinnityksen mikäli liimaukset ovat kunnossa. Sen jälkeen alkaa hikinen urakka jousien kiinnittämisen kanssa. Nyt jousituksen pitäisi jo sujua, tämä on neljäs tuoli jonka jousitan.

14 kommenttia:

 1. Onpa upea tuoli! Mahtavaa, että pelastat noita aarteita taas kuntoon.
  Ja tuollaisesta luuliimasta en ole koskaan kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuliima kuuluu eläinliimoihin joita käytettiin ennen nykyajan muoviliimoja. Niitä keitettiin mm. luista ja nahasta. Eläinliimojen plussa onsiinä että ne voi poistaa lämmittämällä tai kostealla, muoviliima ei lähde pois millään ilveellä. Nyt oli korkea aika opetella eläinliiman käyttö eikä se yllätys yllätys ollut edes vaikeaa.

   Poista
 2. Jännä tuo liima, kiitos vinkistä, tuota voisikin itsekin tilata, kaikenlaista korjattavaa kun on, vaikka en noin hienosti teekään kuin sinä. Kalustosi on vallan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinliimat on sitä aitoa oikeaa liimaa vanhojen huonekalujen yms. korjaamiseen. Olis pitänyt opetella käyttö jo paljon aikaisemmin koska ei ollut vaikeaa. vaikeinta on tietää päivä etukäteen että liimaa ja se lämmitys ja sekin hoitui kätevästi vedenkeittimellä. Tilasin liimaa tuon purkillisen, riitä taisi mennä pari ruokalusikallista, puoletkin olisi riittänyt mutta en osannut vielä arvioida menekkiä.

   Poista
 3. Upea tuoli tuostakin tulee. Luuliima on tuttua eräästä kaukaisesta taideprojektista. Perinteiset materiaalit ovat varmimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteiset materiaalit on parhaita, näitä tuoleja en ole korjannut kolmea ruuvia lukuunottamatta millään nykyajan korvikkeella. Vain aidot materiaalit ovat kelvanneet, niin tulee kestävämpää.
   Luuliima tuoksui aika eläimelliselle, se oli pieni yllätys.

   Poista
 4. Nämä entisöintijutut ovat enemmän, kuin mielenkiintoista luettavaa. Vanhojen huonekalujen saattaminen uuteen käyttöön ja kukoistukseen on varmasti hyvin palkitsevaa myös sinulle. Näkee mitä osaavilla käsillä on saanut aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Entisöinti ja verhoilu on palkitsevaa ja onhan se rakas harrastus mistä mietin jossain kohtaa uutta uraakin vaan meni pupu pöksyyn.

   Poista
 5. Luuliima on mullekki uus juttu. Erikeepperi on sitäki tutumpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän jälkeen en taida palata erikeeppereihin, luuliiman käyttö olikin vaivattomampaa mitä luulin.

   Poista
 6. Voi, tuosta tulee upea! Kiva seurata projektisi etenemistä.:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Eiköhän tuoleista tule vielä postauksia ja vaiheiden seuraamista.

   Poista
 7. En ole käyttänyt luuliimaa, mutta kuullut olen.
  Tuolista tulee varmasti kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän siitä tule kaunis, päällimmäisen kankaan valinta tulee olemaan vaikea paikka.

   Poista

Kiitos kommenteista :)