maanantai 1. toukokuuta 2017

Kuusien istutusta ja oma lakkasuo

Joka keväinen työ on jatkaa tontin pohjoisen rajan kuusiaitaa. Kuusen taimet ei paljon maksa mutta omasta pihasta kukkapenkeistä pelastettujen kuusentaimien hiilijalanjälki on kaiken puolin pienempi kuin taimistolta autolla haettujen. Niinpä tänäkin vuonna työ alkoi sillä että kitkin kukkapenkeistä pienet kuusentaimet pois.
 12 kappaletta pieniä taimia matkasi ämpärissä uuteen kasvupaikkaan.
 Tässä aiempina vuosina istutettuja taimia. Kuusen taimet on siksikin hyvä hankkia omasta pihasta sillä taimet joutuvat elämään täysin ilman hoitoa istuttamisen jälkeen. En kitke heiniä niiden ympäriltä, en kastele tai lannoita. Muutaman olen joutunut uusimaan rivistöstä, muuten kaikki on hengissä. Laskin tänään että ainakin neljä vuotta saan vielä siirtää taimia, sitten kuusirivistö on täysi.
 Viime keväänä osallistuin Kotipuutarha-lehden järjestämään bloggaajatapahtumaan. Saimme sieltä kaikki Puutarha Tahvosilta kotiinviemisiksi lakan taimen. Omani istutin talon kulmaan kallionsyvennykseen joka ei kuivu kovimmillakaan helteillä. Tyhjensin kuopan ja laitoin täyteen turvetta. Lakka keskelle kasvamaan. Syvennys on kuvassa tuo lehtien peittämä alue jossa näkyy mustaa turvetta lehtien alla.
 Tänään kävin katsomassa miten kallion kolossa voidaan. ja hyvinhän siellä voidaan, nuo kaikki vaaleat silmun näköiset ovat lakan varpuja. Jos lakka on vielä kesällä hengissä niin tarkoitus on istuttaa lisää kasveja tämän yhden kaveriksi. Aika luksusta jos saa omalle pihalle pienenkin lakkasuon.
Aurinkoisen puutarhapäivän kruunasi pienet kukkivat kevättähdet. Skoolaus niille vapun kunniaksi.

14 kommenttia:

 1. Sinulla löytyi lakalle hyvä paikka. Minulla jäi istuttamatta ja sitten kuivui, kun sopivaa paikkaa ei ollut valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallionkolo olikin yllättävän hyvä paikka. Vähän ehkä liian varjoisa mutta toisaalta pysyy niin paremmin kosteana.

   Poista
  2. Mun lakalle kävi sama kuin Hannalle. :/ Ehkä joskus uusi yritys, jos saisi kehiteltyä sopivat olosuhteet.

   Huippua, että sulla onnistui!

   Poista
 2. Hyvä paikka lakalle. Omien kuusentaimien hyödyntäminen on fiksua - omat taimet ovat tottuneet puutarhan maalajiin ja mikroilmastoon. Sinulla näyttäisi olevan kuusentaimia hyvin tarjolla omasta takaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tässä maassa kasvaneet taimet ovat tottuneet vallitsevaan ilmastoon ja ovat todennäköisesti omien kuusien taimia. Joka vuosi kuusia joutuu kitkemään kivijalan vierestä ja kukkapenkeistä.

   Poista
 3. Noi kevättähdet <3 Niitä on pakko laittaa syksyllä, meillä ei vielä ole yhtään. Mä voisin kitkeä myös noita kuusentaimia sulle, jos vain kelpaa. Ne pitää kyllä täsmäkaivaa ja voitais joku päivä ajella teille, Tyyneä polttelee Alpon veljen tapaaminen. Ja mua myös :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättähdet on kauniita. Lisää haluan minäkin. Kuusentaimet kelpaa, ihan kaikkia omia ei voi hyödyntää, kasvavat joskus ihan omituiseen malliin.
   Jalo ottaa mielellään vieraita vastaan :)

   Poista
 4. Olisi aika huikeaa olla oma lakkasuo. Minulla on vähän mesimarjaa ja sainkin jo ehkä desin verran marjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mesimarjan kanssa en ole onnistunut, parikin kertaa olen yrittänyt.

   Poista
 5. Täytyypä käydä vilkaisemassa, mitä omalle lakalle kuuluu. Lakkasuo puuttuu, mutta kohtalaisen kosteaan paikkaan sen istutin ja syksyllä oli vielä hengissä.
  Siirsin tänään alapihalta sinne tulevan aidan tieltä 60 kuusentainta talon päätyyn. Osa oli vähän kitukasvuisia, osa jo hyvin kasvuun lähteneitä. Muutama vuosi sitten ostin lilliputin kokoisia kotimaisia kuusentaimia edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka saa olla ilmeisesti todella kostea. Lähinnä jännitin miten talven kanssa käy kun kallion monttu jäätyy.
   60 tainta on aika urakka!

   Poista
 6. Aika erikoinen suo! Olkoon tulevat satonne maistuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoinen mutta hauska :) Olkoot sato mahtava, viime vuonna se oli huimat 5 lakkaa :)

   Poista
 7. Onhan se ihan mahtavaa, jos on oma lakkasuo! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)