sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Kahden euron herkkis

Vein perjantaina yhden lapsista keskustaan kavereitaan tapaamaan. Siinä samalla ajattelin kiertää puutarhaliikkeitä josko rinnepuutarhaan löytyisi joku havu. Honkkari oli katsastettu nopeasti, tuijia riitti, samoin arkoja katajia. Jätin kaikki väliin ja suuntasin seuraavaksi Kärkkäisen puutarhamyymälään. Siellä tapasin äärettömän pätevän nuoren naisen (myyjän) jonka kanssa juttelin pitkään siitä millaisen havun tarvitsen. Havu löytyi, mutta niin löytyi jotain muutakin, kahden euron herkkis.
 Prunus cistena eli mustaluumu oli kärsinyt myymälässä pakkasesta ja näytti melkoisen huonolta.
 Lähempi tarkastelu osoitti että kyllä puu on hengissä. Niinpä uskalsin ostaa herkkiksen kokeiluun. Kahdella eurolla siedän sen että tämä ei välttämättä kestä puutarhassa yhtään talvea.
 Rinnepuutarhan uudeksi havuksi valitsin pesäkuusen. Näin keväällä rinnepuutarha on aurinkoinen mutta kunhan puissa on lehdet on se puolivarjoinen/varjoinen. Kuusi viihtyy paremmin sellaisissa oloissa kuin kataja. Kuusen taustalla näkyy sammaloitunut kivi ja lahoamaan jätetty koivun pätkä. Sopivat kuusen kanssa täydellisesti yhteen.
 Keltaisten kevätesikoiden kaveriksi puutarhassa avautuu tämä ystävältä saatu nimetön liila esikko. Kuva hiukan valehtelee sen sävyä, oikea sävy on paljon syvemmän tumma liila.
Ja kuten näkyy, lasikuistilla on edelleen pääsiäiskukat. Ensi viikolla saavat lähteä paitsi tämä keltainen hyasintti joka kukkii vasta nyt kauneinta kukintaansa. Viikonloppuna saa siirtyä sekin puutarhaan sillä päätin että silloin saa luvan lasikuistin lämpö riittää pelargonioille. Kasvien vaihdon yhteydessä on lasikuistin joka keväinen suursiivous. Yleensä teen sen vappuna mutta tänä vuonna oli ihan liian kylmä siihen.

14 kommenttia:

 1. Jospa mustaluumu osoittautuisi sitkeäksi ja kasvaisi kunnon puuksi. Halvalla kyllä sait sen. Itse katselin juuri esikoitani, ne eivät kyllä kuki vielä pitkään aikaan.
  Toivotaan, että sää pian lämpenisi, ja pelakuut tarkenisivat hyvin lasikuistilla. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullinen oli, ei haittaa yhtään että ylimmät versot ovat paleltuneita koska hengissä on kuitenkin toistaiseksi. Taidan laittaa sen arboretumiin kiven viereen.

   Poista
 2. Täydellinen paikka tuolle pesäkuuselle tuossa kiven kupeessa. Minulla on monta pesäkuusta kasvamassa pihallamme ja voin sanoa, että ne tulevat vuosi vuodelta yhä näyttävimmiksi.
  Toivottavasti tuo mustaluumu selviää ja lähtee hyvään kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksia pesäkuusesta, minulla ei ole mitään kokemusta siitä.

   Poista
 3. Meillä satoi tänään lunta ja tekee khllä hallaa sipulikasveille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei satanut mutta ihan äärettömän jäätävän kylmä tuuli oli koko päivän.

   Poista
 4. Meillä taitaa olla tuota samaa esikkoa. Sitä on minulla runsain mitoin. Runsas kukinta piristää kummasti.

  Edullinen mustaluumu. Tuolla hinnalla voi kokeilla vaikka mitä. Toivotaan, että luumu piristyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla helppo esikko koska viihtyy minulla. Kaikki erikoisemmat tuppaa kuolemaan. Eiköhän luumu piristy :)

   Poista
 5. Voi kun sulla on esikko komeana. Mulla vasta näkyy muutama matala lehti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota esikkoa siirsin muuallekin mutta siellä ei vielä kuki, toivottavasti on elossa.

   Poista
 6. Useemmite nua nuurujat seleviää aikaamyären, jos ei, nii ei korkialta putua. Orotan innolla esikooren kukkimista, mutta lehtiä vasta näkyy. Sulla onki hyvän färistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, korkealta ei putoa kahden euron puun kanssa. Tuo liila on tosi herkku esikko.

   Poista
 7. Tuollaiset edulliset löydöt on niitä parhaita! Käyn itse kesän aikana lähes viikottain katsastamassa Kärkkäisen puutarhamyymälän juuri tuosta syystä. Heillä on myös valikoimassa usein sellaisia lajeja joita ei muilla marketeilla ole. Pidetään peukkuja että mustaluumun kanssa onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärkkäisen puutarhalla on paljon herkkuja. Monta kivaa pioniakin olen löytänyt sieltä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)