sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Taimivauvoja

Talon edustan penkkiä syynätessäni tein havainnon kahdesta taimivauvasta. Toinen suurempi ja toinen pienempi. Alkuperää ja lajia ei tarvinnut kauaa miettiä, emokasvi on ihan vieressä. Mutta yllätys oli hauska, olen jotenkin luullut ettei tämän lajin kasvit oikein lisäänny siemenestä.
 Kyseessä on köynnösukonhattu "Red Wine". Tuotu Türin kukkamarkkinoilta pari vuotta sitten. Ja ilmeisesti viihtyy kasvupaikallaan koska tekee jo taimia. Tämä on vauvoista se suurempi. Ja syy miksi olen ollut skeptinen siemenlisäykseen on pihan vanha ja alkuperäinen ukonhattu joka on todella heikko lisääntymään. Yhtään siementaimea en ole sillä nähnyt. Kaiken lisäksi kasvustosta kuoli osa viime kesänä tuntemattomasta syystä. Syylliseksi epäilen juurelle lisätty turvelantaa, vaikka oli palanutta niin taisi olla vaatimattomille ukonhatuille liikaa.
Tuon metallisen köynnöstuen sisällä näkyy emotaimi ja kuvassa alhaalla pienempi siementaimi. Tänä syksynä aion kokeilla tarkoituksella tämän siemelisäystä kun se kerran näyttää olevan mahdollista.
Köynnösukonhattu on loppukesän kukkijoita. Pienet viininpunaiset kukat on kauniit, etenkin kun niitä katselee harmaata taloa vasten. 
Suosittelen hankkimaan jos tämän myyntitaimia sattuu joskus vastaan.

20 kommenttia:

 1. Enpä ole köynnösukonhatusta kuullutkaan. Näyttää kauniilta. - Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis kasvi. Ja tuntuu olevan myös kestävä.

   Poista
 2. Ihana löytö nuo siementaimet! Köynnösukonhattu onkin minulle uusi tuttavuus. Täytyykin pitää se mielessä, sillä loppukesän kukkijoita voisi olla puutarhassamme enemmänkin. Mukavaa pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesän kukkijoista tuntuu olevan pulaa. Minä korjaan tänä vuonna vajetta liljoilla.

   Poista
 3. Näin kerran Virossa puutarhamatkalla yhdessä pihassa upean köynnösukonhatun. Se olisi kyllä ihana saada omaankin puutarhaan. Aivan mahtavaa, että se on tehnyt sinulla siementaimia. Nyt saat jaettua sitä moneen paikkaan puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun köynnös on vielä aika harva mutta voin kuvitella miten upea on muutaman vuoden päästä kun on tuuheutunut. Jakopaikkoja olen jo miettinyt, tai sekin vaihtoehto on että jätän paikoilleen ja ohjaan kiertymään yhteen ja samaan köynnöstukeen.

   Poista
 4. Köynnösukonhattu on hankintalistalla, mutten oo viälä päättäny kumpi, sinine vai viininpunaane.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole nähnyt sinistä missään! Vinkkaa jos näet jossain myynnissä.

   Poista
 5. Voi miten kiinnostavaa - Köynnösukonhattu - sellainen on saatava! Ihana kun esittelit moisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hieno köynnös, herkän kaunis.

   Poista
 6. Ukonhattujen ystävä olen. Minulla löytyy vanhaa perinteistä sinistä. Tuo köynnösversio olisikin hauska lisä puutarhaan, ja upean viininpunainen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteistä sinistä oli minulla aluksi mutta nyt puutarhassa asuu useampi erilainen ukonhattu, tämä köynnöstävä lienee se erikoisin niistä.

   Poista
 7. Mahtavaa! Ihana ylläri. Omani ympärillä en ole havainnut siementaimia, se kasvaa kyllä toivottoman kuivassa paikassa. Mutta voisihan niitä silti tulla... täytyy tutkia, kiitos vinkistä! Tuohan on oikea suksee, kun taimia on parikin kappaletta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin mahtavan ihan ylläri. Kuiva ei ole ukonhatun mieleen, yhden köynnöksen tapoin liian kuivaan paikkaan. Pitää olla kosteahko ja aurinkoinen mikä on aika hankala yhdistelmä.

   Poista
 8. Tuota köynnösukonhattua yritin viime keväänä metsästää, vaan en löytänyt. Ehkä joskus tärppää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko tuota kotimaisilla taimitarhoilla mutta näköjään jos saa siemeniä niin voi koittaa idättää niistä. Kylmäkäsittelyn luulen olevan vaatimuksena.

   Poista
 9. Minulla on kylmäkäsittelyssä jääkaapissa parhaimmillaan köynnösukonhatun siemeniä. Saa nähdä miten itäminen onnistuu. Itse olen yrittänyt löytää jo parina vuonna Tyristä samaa kasvia, mutta ei ole onnistunut. Ihanaa kun olet saanut sen vielä lisääntymäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti siemenesi itävät. Kasvi on hieno.

   Poista

Kiitos kommenteista :)