lauantai 15. huhtikuuta 2017

Lakanan levitystä ja multausta

Näin huhtikuun puolessa välissä saa edelleen pukea puutarhatöihin päälleensä trikoot ja puutarhahousut. Toppatakin alle fleecetakin ja päähän pipon. Saappaisiin kahdet villasukat ja käteen ne paksummat puutarhahanskat. Eikä tule yhtään kuuma.
 Äidiltäni sain lisää käyttökelvottomia lakanoita. Puutarhaan ne käy hyvin. Levitin pariin kerrokseen mahdollisimman tarkkaan myös kivien vierestä. Lakanoiden yläpuolelle tulee pieni kivimuuri ja sen ylle pensaita. Kivimuuri jatkuu heti kun saamme traktorin navetan taakse ja kivet traktorin kyytiin.
 Lakanat on saatava pysymään paikoillaan niin tuulessa kuin sateessa. Ensimmäinen kuorma multaa on tässä, kottikärryissä jotka sain 20 vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi. Multa on ollut vuoden säkeissä ja se on alunperin rohtoraunioyrtin juuria ja maata niiden ympäriltä.  Kaivoin ne viime keväänä pois luumulehdosta. Vuosi säkeissä ja kaikki juuret ovat maatuneet mullaksi.
 Kottikärryllinen multaa ei tunnu missään. Mutta tässä vaiheessa ei ostomultaa käytetä vaan hyödynnetään ensin oman maan antimet. Istutuksilla ei ole kiire.
 Tässä istutusaluetta kasvimaalle päin. Ilta-auringossa oli hyvä tehdä töitä, jopa yllättävän lämmin.
Seuraava kottikärryllinen multaa on auringossa sulamassa ja neljässä säkissä on lisää. Nykyään säkitän kaiken multa-aineksen mitä puutarhasta tulee, kuten vaikkapa kanttaukset. Vuosi säkissä ja ovat käyttökelpoista tavaraa.

Pihalla olisi ollut pidempäänkin mutta tekeminen loppui. Lumen alta on paha haravoida.

16 kommenttia:

 1. Ah, asustus kuulostaa niin tutulta, että ihan hymyilytti. Samoissa vetimissä täälläkin mennään ulkona ja kylmissä ulkorakennuksissa. Onko sinulla kokemusta siitä, että ihan sanomalehdet (edellisessä postauksessa) ja lakanat pitävät rikkakasvit poissa? Jos näin tosiaan on, kokeilen samaa. Ykköskodissa yritän hävittää vuohenputkea ja ah, se on niin viheliäinen! Onneksi saaressa ei juurikaan mitään sen sorttista rikkaruohoa kasva eli vastaavia hävitysurakoita ei ole.

  Olipa hyödyllinen tuokin vinkki säilöä vanhoissa multasäkeissä oma jätemaa vuoden päivät. Sitä minunkin kannattaa ehdottomasti kokeilla, kun mullasta on saaressa kova pula.

  Tsemppiä rinnepuutarhaan, tulee varmasti upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puhettakaan että välivaatetuksen vois jättää pois. Ja joka päivä tuulee enemmän kuin tarpeeksi. Sanomalehtiä olen käyttänyt puutarhassa todella paljon rikkojen esteenä. Lakanaa olen testannut pari vuotta ja toimii. Vuohenputki on tosi viheliäistä hävittää, pienikin juurenpätkä jos jää niin lähtee kasvamaan siitä.

   Multasäkki on hyvä konsti, saatan vielä teipata säkin kiinni. Nytkin oli ranteen paksuiset juurakot ihan multaa vuodessa.

   Poista
 2. Säkeissä multa taitaa sulaa nopeammin, kuin lehtikompostiin kasattuna. Ainakin meillä lehtikomposti on yhä jäässä, samoin syksyllä tilattu suursäkki. Eikä kyllä näillä säillä mikään sulakaan. Viileässä säässä on ihan mukava tehdä raskaita pihatöitä. Ei ainakaan tule liian hiki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säkit sulaa nopeasti, lehtikompostit on meilläkin vielä aivan jäässä, samoin tuossa taustalla näkyvän betonirengas jossa on multaa. Yritin kaivaa mutta ei onnistunut. Nyt olisi hyvä hetki tyhjentää lehtikomposteja mutta ei niille voi umpijäisinä tehdä mitään. Ehkä ne on juhannuksena sulat :)

   Poista
 3. Siitä se etenee! Meilläkin oli maa tänään ihan jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä paljoa tökitty lapiota maahan :) Oikeastaan todella ärsyttävää koska nyt olisi viileää tehdä raskaita hommia ja aikaa ennen kuin kasvimaapuuhat alkaa. Niin kylmää on etten ole viitsinyt laittaa kasvimaan esikasvatettavia lasikuistille. Ihan kamalat yöpakkaset on luvassa.

   Poista
 4. Sähän oot urhiasti uhumannu kylymää säätä ja teheny ahkerasti perustustöitä. Meillon viälä joka paikka jääs. Puskien leikkuu on ainut tyä mikä onnistuu. Päivällä satoo luntaki taas iha sakiana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että pää hajoaa kun ei pääse jo kunnon töihin, siksi yrittää tehdä kaiken minkä voi. Puskien leikkausta jätin tälle päivälle, vadelmat käyn läpi vaikka leikkasin kaikki jo syksyllä. Poistan vielä muutamia oksia ja latvon liian korkeat.

   Poista
 5. Ei ollut teillä lakanapyykkipäivä, vaan lakanat saivat ihan uuden käyttötarkoituksen, hyvä idea! Olin mökillä laittamassa kananverkkoja kevätkukkijoiden päälle, osan peurat ja rusakot olivat jo ehtineet syödä (arvaa, sapettiko!). Sielläkin oli niin kylmä, että kolme ja puoli tuntia kotiintulon jälkeen paleltaa edelleen sisältä asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut pyykkipäivä :) Varmasti sapetti! Minua on hirvittänyt istuttaa kevätkukkijoita puutarhan laitamille juuri jänisten takia, ihan talon lähelle eivät tule enää tässä vaiheessa vuotta mutta tontin laitoja kiertävät. Ei puhettakaan että verkkoja voisi vielä poistaa.

   Poista
 6. Voi että - sinä pääset jo ihan ns. pelipaikoille! Lunta ei ole kuvissa juur ollenkaan, mutta maa arvatenkin on kohmeista vielä. Toivotaan tosissaan kevään etenevän ja maan sulavan. Johan tässä kaipaa tuttuja penkkipunnertajia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on vähän, välissä oli jo lumetonta ja sula pintamaa. Nyt on lunta varjokohdissa ja pintamaa aivan jäässä. Oikeastaan hyvä sillä tulipahan tehtyä rinnepuutarha niin valmiiksi kuin voin.

   Poista
 7. Kyllä täytyy minunkin alkaa säkittämään noita ruohotuppaita. Valtava kasa mulla niitä on tuolla pihan perällä, mutta tuntuu, ettei ne edes useassa vuodessa muutu pelkäksi mullaksi.

  Kyllä oli hyytävät kelit pääsiäisenä tehdä pihatöitä. Kyllähän onneksi nurmikko haravoidessa tulee edes vähän lämmin, mutta kun ihan joka paikkaa ei tosiaankaan pysty vielä haravoimaan, niin jäässä tuo pintamaa on. Yhdenkin saavin käänsin oikein päin ja sen reunoilta irtosi jääpaloja. Heitin ne aurinkoon ja ajattelin, että siinähän sulavat, mutta lauantaista asti ne on tuolla olleet sulamatta. Onneksi on sentään jotain pikku puuhaa pihalla ja mun pitäisi siivota leikkimökki ja pihamökki, vaikka ne on niitä kaikkein vähiten kiinnostavia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole minun multakaan sulanut, isoja paakkuja ihan jäässä. Onneksi kaikenlaista pientä voi jo puuhastella haahuilun lisäksi.

   Poista
 8. Sinulla on hyviä ideoita. Että lakanat tuollaiseen käyttöön. Anoppi on kutonut monta hyvää poppana liinaa niistä. Mutta nyt, kun hän ei enää oikein voi sitä tehdä niin tämä on erittäin hyvä idea ja varmasti käytän. Samoin kopioin tämän säkkikompostoinnin. Kiva seurata jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan puutarhaan käyttökelvottomat lakanat :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)