keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Vähänlaisesti

Puutarhastani löytyy ihan liian vähän syyskukkijoita. Puute joka täytyy korjata mahdollisesti jo tämän syksyn aikana taimiliikkeiden alennusmyynneistä. Ja jos ei niistä niin ensi kesänä voisin keskittyä myöhäisten kukkijoiden taimien hankintaan.
 Pieniä väripilkkuja pihassa kuitenkin on hortensioiden lisäksi. Maurinmalva ottaa tukea punatähkästä. Molemmat kukkivat mansikkamaan kupeessa. Maurinmalvan ostin kesällä torikirpparilta, punatähkän Lidlistä keväällä. Kumpainenkin tervetullut lisä kasvivalikoimaan. Punatähkä etenkin hyvänä perhoskukkana.
 Syysvuokko ei niin houkuttele perhosia toisin kun takanansa kasvana mustilanhortensia mutta on se erinomainen kukkija. Katsokaa miten paljon nuppuja vielä.
 Tummanpunainen salkoruusuni on suuri ihastukseni, osan siemenistä ajattelin kylvää suoraan maahan ja osan ottaa talteen ja kokeilla esikasvatusta sisällä. Onhan näitä saatava lisää.
 Neilikkaruusu on yksi suosikkiruusuni juuri siksi että se jaksaa kukkia ahkerasti pakkasiin saakka. Tämä "White Grootendorst" on talon eduspenkissä ja on istutettu viime syksynä. Tekee jo kovasti kukkia, nuppujakin on aukeamatta kymmeniä. Toinen hyvä puoli neilikkaruusulla on hillitty leviäminen.
 Toinen salkoruusuistani aukaisi nuppunsa tällä viikolla. En muista enää mistä olen taimen hankkinut mutta kaunis on tämä kerrottu pinkki kukkakin. Tästäkin otan siemeniä talteen, nykyinen paikka on ehkä salkoruusulle liian kuiva joten parempi pelata varman päälle ja kokeilla kylvöjä eri tavoin ja paikkoihin.
Rubiininpunainen tiikerililja kukkii edelleen talon edessä. Toivottavasti tämäkin lähtee leviämään. Loppuviikolle olen suunnitellut vielä viimeistä suurta kitkentää ennen talven tuloa. Kasvimaan syyshuollon olen jo aloittanut, sipulimaa on käännetty ja päälle on levitetty hevosenlantaa pari kottikärryllistä. Kunhan aloitan haravoinnit vien päälle vielä haravoidut lehdet. Ja käännän maan taas kertaalleen. Ja oletan savisen maan parantuvan lierojen avulla ensi kasvukaudeksi. Mutta nyt taidan lähteä kukkieni pariin, ihastelemaan niitä harvoja syksyn kukkijoita joita meillä on.

4 kommenttia:

 1. On sinulla upeita kukkijoita puutarha täynnä. Vaikea valita suosikkia. Tuo malva herättää jotenkin niin lämpöisiä tuntemuksia, sillä mummuni kylvi niitä joka vuosi kukkapenkkiinsä. Sen jälkeen olen harvoin siihen törmännyt kenenkään pihalla. Luulin, että malva kylvetään aina siemenistä, mutta saako sitä myös perennana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa malvoista on perennoja, kuten myskimalva mutta tuo maurinmalva pitänee kylvää joka vuosi. Aion testata että jätän siemeniä maahan ja osan kylvän vasta keväällä.

   Poista
 2. Ai muka vähänlaisesti!? Ei minusta. No, minulla nyt ei ole juuri mitään… Mutta yritän nauttia pihlajista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tullut pihalajanmarjoja tänä vuonna, harmittaa kun tykkään niistä todella paljon. Ja on noita vähänlaisesti, hukkuvat suureen pihaan :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)