torstai 10. syyskuuta 2015

Annan periksi

En ole todellakaan syksyihminen, enkä talvi-ihminen. Minun kehoni elää kesän lämmöstä. Mutta joka syksy joudun antamaan periksi ja toteamaan että ihan kiva kun tulee syksy. Vähenee työt puutarhassa ja on aika aloittaa muut harrastukset. Niin intensiivistä ja aikaa vievää on puutarhaharrastukseni, että kesiin ei oikein muuta mahdu. Muut vuodenajat antavat siihen ihan ansaitun lepotauon. Ja tänä vuonna haalin vielä lisää tekemistä itselleni, nyt minulla on jouluun saakka harrastus kahtena iltana viikossa ja sen päälle kahtena iltapäivänä kuukaudessa. Lienee ihan riittävästi perheelliselle.
 Sienet, mausta en pidä mutta ulkonäöstä kyllä. Meillä sienet on toivottavia puutarhassa, joskaan ei sentään rakennuksissa. Nämä hienot sienet lahottavat vanhaa koivun kantoa talon läheltä.
 Punalehtiruususta tykkään erityisesti sen syysväristen kiulukoiden takia. Kukat on kovin mitättömät mutta kun kiulukoiden aika alkaa, herää ruusu eloon.
 Syksyn väreihin, työhön ja tuoksuihin kuuluu klapit. Toisiaan vasten kuivasti helähtävät, ne jotka pitäisi siirtää ulkopinoista liiteriin. Lämmityskausi on aloitettu ja siirrytty ruuan laitossa nykyajasta puulieden aikakauteen.
 Unikoiden siemenkodat ovat tänä vuonna suuria ja komeita. Etenkin viljavainioita vasten.
 Minusta pellot ovat tähän vuodenaikaan kauneimmillaan vaikka se kauneus ei kestä kuin hetken. Tätä näkyä tuskin katsellaan enää montaa päivää, kohta on puinti. Toisaalta se tietää että on aika hanhien ja joutsenten saapumiselle. Jos jotain asiaa syksyssä odotan niin lähipellon lintuparvia.
 Muitakin vieraita löytyy. Joku toukkamatonen on syönyt osan tervaleppien lehdistä. Olin armollinen ja annoin lauman jäädä. Ehkä joku lintu löytää tästä hyvät matkaeväät reissulle etelään.
 Jos pihassasi ei vielä kasva maksaruohoja niin istuta jo tänä vuonna. Pölyttäjät rakastavat niitä eikä mikään kasvi oikein ole maksaruohoja helpompi kasvattaa. Sille kelpaa lähes minkälaiset olosuhteet tahansa. Kukinta kestää pitkään syksylle saakka
Auringonkukkien kasvattamisesa on joku juju jota en ole ymmärtänyt. Tänä vuonna jätin laittamatta kun suhde on ollut kymmenen tainta ja yksi onnistunut auringonkukka. Luonto kuitenkin päätti toisin ja lintujen avustuksella kasvimaalla kasvaa kaksi auringonkukkaa, molemmat niin vahvoja ja hyvinvoivia.

Syksy on täällä, tervetuloa.

8 kommenttia:

 1. Kauniit syksyiset tunnelmat!
  Mäkään en ole syksyihminen ollenkaan. Vaikka täytyy myötää, että rakastan ruskaa ja syksyisiä lämpimiä värejä, vaikka muuten olen hillittyjen värien ystävä. Jopa oranssi on mukava väri, syksyn edetessä.
  Ihanan armollinen olit toukille. Minäkin olen turhan vouhottamisen jättänyt näissä puutarhahommissa. Kyllä se luonto itse hoitaa monta asiaa. Se on sitä monimuotoisuutta ja luonnonkiertokulkua. Ja näkeehän sen tossa sun kauniissa auringonkukassasi, tai jopa kahdessa. Luonto kyllä tietää miten kasvatetaan ja kasvetaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn ruskan värit on upeat kun muu luonto lakastuu ja kuivuu pois. Joku hempeyskohtaus iski, tai laiskuus kun jätin toukat. Ja jostain luin että ei niistä ole pahaa vahinko puulle, lähinnä esteettistä. Nämä lämpöiset säät on pitäneet pölyttäjät liikkeellä, perhosia vähemmän mutta muita on ollut. Ampiaisia en ole nähnyt koko kesänä kuin muutaman!

   Poista
 2. Viljapeltojen kypsyminen tuo haikean mielen, pian on annettava todellakin syksylle ja talvelle vuoronsa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei anneta ihan vielä, säätkin ovat sitä mieltä :)

   Poista
 3. Haikeaa loppukesän tunnelmaa kuvissasi. Matokuva oli tosi hieno! Mitähän matoja lienevät. Ensi kesänä pihallasi on varmasti jonkin sortin perhospaljous. Minä laitoni tänä kesänä tuota maksaruohoa, vielä ei kukat ole auenneet. Auringonkukat eivät taida ehtiä avautumaan. Pitkiä ovat, mutta vielä tiukassa nupussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä lie toukkia, samanlaiset on syöneet lähes kaikki ruusuni aivan kaljuiksi. En häätänyt niitäkään, katsotaan nyt ovatko jokavuotinen kiusa. Maksaruohot on ihania tuo tumma on minulla tämän kesän uutuus. Maksaruoho kuulemma kasvattaa hyvin juuret kukkamaljakossa, huomenna ajattelin kerätä muutama "oksan" ja kokeilla saisinko siten omia jakotaimia nopeammin.

   Poista
 4. Kyllä minäkin toivotan syksyn tervetulleeksi, vaikka kesästä enempi tykkään. Osaisikohan sitä nauttia kesästä niin kovasti, jos ei olisi muita vuodenaikoja?

  Samaa mieltä, pellot ovat kauneimmillaan juuri nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin sitä osaisi nauttia ikuisesta kesästä vaikka sellaisesta välillä haaveilee :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)