torstai 12. helmikuuta 2015

Vanhempien valtakunnan remontti

Tästä se nyt sitten kai lähtee, rautakaupasta löydetystä alennusmaalista. 10 litraa Betoluxia hintaan 40e. Niin halpaa, että perun sanani siitä ettei meillä enää maalata lattioita kyseisellä maalilla. Raha, ja yli satasen säästö ratkaisi. Väri harmaa niin kuin todennäköisesti olisi valittu myös ilman juuri tämän maalipöntön ostamista.
 Remonttisuunnitelmat on aika selvät päässäni, mutta paljon on vielä ratkaistavaakin. Minä niin haluaisin säästää tuon tumman sinisävyisen vanhan tapetin joka on huokolevyn alla. Värit ovat kohdallaan, samoin tummuus ja kuosi. Mutta kokonaisuutena emme vielä tiedä tapetin kuntoa. Sen näkee vasta kun purkaa huokolevyt pois. Ja miehen mielestä niitä ei tarvitse purkaa pois, tapetoidaan vaan uusi tapetti nykyisen ruskeankeltaisen päälle. No, tällekin ratkaisulle on perustelunsa.
 Perustelu näkyy tässä kuvassa. Sängynpäätyseinältä on poistettu ikkuna. Aukko pitää levyttää ja häivyttää. Mutta ei onnistu vanhalla tapetilla, sillä sitä ei ole nurkista löytynyt. Sama ongelma tulee viereisen seinän kanssa joka on tehty jälkikäteen. Seinän takana on kylpyhuone joka on lohkaistu vanhempien valtakunnasta. Jos vanha tapetti jätetään esiin, on peräti kolme seinämää jolla tätä tapettia ei ole. Mitä niille tehdään? Todennäköisesti ne pitää vain  maalata. Mutta minä en toisaalta tykkää yhtään, että osa seinistä on maalattuja, ja osa tapetoituja.
 Listojakin joudutaan uusimaan. Ikkunoiden alla olleet patterit olivat niin jättimäiset, että niiden paikoilleen mahtumiseksi on pitänyt louhia listoja. No, pikku juttu sanon minä. Vihreä muovimatto joutaa kaatopaikalle kuten sen alla oleva lastulevy. Lattialankut irrotetaan kuten muissakin huoneissa, ja kunnostetaan. Eriste joko vaihdetaan tai lisätään uutta. Jälkimmäinen onnistuu jos tukirakenteet on kunnossa. Sen tietää vasta kun lattia on avattu. Tulee joko huomattavan edulliseksi tai huomattavan kalliiksi. Toivon ensimmäistä. Jos huone tapetoidaan, tulee pelkkä tapetti maksamaan ihan hirveän pajon. Siksikin houkuttelee vanhan tapetin esiin kaivaminen. Selvää on, ettei tämän huoneen kanssa päästä muutaman satasen kustannuksella kuten eteisessä.
 Vaaleanpunaiselle katolle riittänee pesu ja maalaus. Tai katsotaan riittääkö pesu, miksi sitä maalaamaan hyvää pintaa vain siitä syystä ettei väri miellytä. Alkuperäisen tumman tapetin parina voisi olla aika kiva.
 Remontissa isona ongelmana on se, että huoneessa asutaan täyttä häkää. Ja siitä ongelmasta suurin, on tämä sänky. Sen saa kyllä purettua, mutta onpa iso homma purkaa, siirtää jonnekin varastoon, tuoda takaisin ja taas kasata. Ja järjestää jostain huushollin nurkasta nukkumatilaa perheen aikuisille. Ehdotin kyllä, että toinen meistä voi nukkua salin sohvalla ja toinen isännänhuoneen sohvalla. Kyllä nyt yksi kesä eri huoneissa menee, jotkut pariskunnat elävät puoli elämää niin. Ja joka tapauksessa tuo jättisänky on purettava pois remontin alta.
Entä aikataulu? En tiedä. Ehkä jo tänä vuonna, ehkä ensi vuonna. Minä toivon, että mahdollisimman pian, oikeastaan vois aloittaa vaikka ensi viikolla. Pitää kysyä remontin tekijältä josko hän olisi samaa mieltä. Palataan aiheeseen kun purkutyöt on aloitettu.

15 kommenttia:

 1. Heh, hyvin hahmoteltu! Elämää keskellä remonttia, ja remonttia keskellä elämää. Pohdintoja ja mielipiteitä. Tsemppiä remppaan ja pikaista alkua, se kummasti piristää, kun alkaa tapahtua, vaikka se elämää hankaloittaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tulee 10 vuotta remppaelämää, eikä loppua näy :D Minusta olisi hyvä aloittaa jo nyt, ennen puutarhahommia ja kesän helteitä.

   Poista
 2. Komeassa sängyssä nukutte. Remontti on mullakin aina mielessä, pitäis vaan ensin tehdä muutama perustavaa laatua oleva investointi, ennenkun päästään itse remontin tekoon. Siihen pitää vielä pottia kerätä tai sitten taas kerran ostaa lotto. Suunnittelu on aina kuitenkin mukavaa ja unelmointi. Onnea remontin jatkumiselle ja toivottavasti joskus remppaelämä sitten loppuu. Ehkä se on vanhassa talossa vain toiveajattelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pottia kerätään täälläkin, ja sitten tehdään remppa sen mukaan mitä on kasassa :) Suunnittelu on niitä mukavampia vaiheita, ennen pölyä, hikeä ja budjetin ylityksiä.

   Poista
 3. No on teillä komea sänky!!

  Jospa tulee pitkä kuuma kesä, siitä vaan telttaa pihalle ja makuupusseissa vierekkäin unten maille, ei tarvii "erossa" olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sänky herättää aina kommentteja :) Sen meille tulo on hauska sattuma. Näytin miehelle sängyn kuvaa netistä ihan vitsinä tämän talon ostamisen jälkeen. Sanoin että tässä olis kuule nyt meidän kartanoon sopiva sänky. Mies sanoikin että joo, toi ostetaan. Ja niin me sitten ostettiin sänky. Toisaalta kamala, toisaalta upea esine.

   Poista
 4. Ai vitsi, näitä pohdintoja on kyllä tosi hauska lukea kun niihin on niin helppo samaistua. Ja minusta tuntuu, että meille ainakin käy sitten aina niin että ruvetaan tekemään ja sitä myöten sitten tulee joku salamapäätös, joka on luultavasti hyvin kaukana ainakin siitä ensimmäisestä ajatuksesta ja suunnitelmasta...:)

  Minäkään en tykkää sellaisesta, että yksi seinä on jotain tehostetapettia ja muut yksiväriset - varmaan siksi, että ei ennen ole sillä tavalla tapetoitu. Mutta nuo paperitapetit on kyllä ihan karsean kalliita... huoh. Onneksi meillä ei ole tarvinnut ostaa tapetteja kuin pikkuhuoneeseen ja olkkariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tulee joka kerta salamapäätöksiä remontin jo alettua. Ihan siitäkin, että vanhoista materiaaleista ei koskaan tiedä. Esim. muiden huoneiden lattioiden lahoja puita ei ole voinnut havaita alakautta ei eristekerrosta poistamatta. Sitten on nopeasti mietittävä miten asia ratkaista jotta kenenkään lompakko ja rempan sieto ei rasitu liikaa.

   Maalattuja seiniä olen pohtinut tosi paljon vanhan tapetin kaveriksi. Jos tekisi seinien alaosaan paneloinnin koko huoneeseen, se yhdistäisi. Osassa yläosa vanhalla tapetilla, ja osassa seiniä maalattuna kenttiin, vähän kustavilais-tyylisesti. Sängyn taakse ainakin sopisi jopa oikein hyvin. Todennäköisesti lopullinen ratkaisu tehdään vasta sitten kun remontti alkaa. William Morrisilla olis kyllä ihania tapetteja jos uudet laittaisi...

   Poista
 5. Voi, siinäpä on monta kysymysmerkkiä, kuten usein näissä tilanteissa. Olen samaa mieltä siinä, että kaikki seinät tekisin samanlaisiksi, eli en yhdistäisi maalia ja tapettia, mutta nämä ovat makukysymyksiä. Tuo alkuperäinen sinisävyinen on TODELLA kaunis. Kyllähän se voi olla ihan hyvässä kunnossa siellä alla, miksei olisi… Sehän on kaiketi peitetty tyylisyistä, ei siksi, että se mitenkään repsottaisi.

  Koettakaahan suunnitella etukäteen hyvin, niin jää erikseen nukkuminen mahdollisimman lyhyeksi ajaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, unohtui kysyä: miksi olit päättänyt, ettette käyttäisi enää Betoluxia? Olen ollut Betolux Akvalla maalattuihin lattioihin tosi tyytyväinen.

   Poista
  2. Meillä on ollut muissa lattioissa liuotinpohjaista Betoluxia, se ei oikein ole kestänyt koiran kynsiä ja elämää niin kuin odotin. Mutta tämä akva voi olla eri juttu, kokeillaan. Alkuperäinen tapetti on oikeasti todella kaunis. Olen miettinyt sitäkin, tulisko ihan mielettömän kalliiksi teettää sitä jollain alan osaavalla tekijällä. Tai tehdä kuten Urajärven kartanossa että vanhasta tapetista otettiin valokopia ja sen perusteella tehtiin iso kopio seinälle.

   Poista
 6. Meillä on Betolux akvaa tuvassa ja olen siihen kyllä ihan tyytyväinen. Edullisesti saitte pöntön ja mä olisin ostanut sen myös vaikkei just nyt akuuttia tarvetta olekaan. Paneeli kuulostaa kivalta, minäkään en erityisemmin pidä seinistä, joista osa on tapetoitu ja osa maalattu. Ehkä se enemmän johtuu siitä, että pelkkä maalattu seinä on minusta tylsä kun tykkään kuvioista. Eteiseen nyt jätin pienen osan tapetoimatta, ihan käytännön syistä.

  Tapetit kyllä ovat kalliita ja harmitti kun kuviojako oli just tuossa eteisen tapetissa sellainen, että jäi kamalan paljon isoja hukkapaloja ja niiden takia meni rulla enemmän kuin olin alun perin laskenut. No, ne on nyt kiltisti maksettu ja tänään päästään laittamaan listoja :)

  Tsemppiä remonttiin. Se on kyllä samaan aikaan kivaa ja rasittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selasin jo netistä ulkolaisia tapettiliikkeitä josko niistä löytyis hyvää ja edullista. Tallinnaan ollaan menossa lomalla, katsoin jo sieltä pari tapettiliikettä jonne aion poiketa. Tapettitalollakin on kauniita, mutta minulla on väri ja kuosi niin selkeänä mielessä että ei sellaista taida olla valmiina missään.

   Betolux oli kyllä todella halpa, ja säilyy kyllä vaikka remonti ei alkaisi vielä vähään aikaan.

   Poista
 7. Mikä sänky! Kääk ja wau ja mahtavaa!!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)