tiistai 13. tammikuuta 2015

Luomua

Talon kanssa tykkäämme olla mahdollisimman luonnon mukaista. Parina päivänä satanut lumi tarjosi tähän taas erinomaisen tilaisuuden. Pääsimme poistamaan lattiavetoa luontoa ja lompakkoa säästäen.
 Talon luonnonkiviselle kivijalle kasattu pakkaslumi toimii eristeenä uskomattoman hyvin. Saumaamattomien kivien välistä kun puhaltaa aina vaikka kissanluukut olisi suljettu talveksi. Viime talvena, lumettomana sellaisena eron huomasi kun kivijalan ympärille ei saatu yhtään lunta. Lattiat oli kylmemmät ja puita kului.

Tänä talvena olemme lämmittäneet puulla ahkerasti. On ensimmäinen talvi kun vanhempien valtakunnan sähköpatterit ei ole lainkaan päällä. Salissa on päällä, mutta termostaatit 14 asteessa. Päälle räpsähtävät lähinnä kylminä öinä. Joka päiväinen pönttöuunien ja muiden tulisijojen käyttö on näkynyt sähkölaskussa. Marraskuussa sähköä kului vain n. 600 kWh mikä on vähän jopa meille. Joulukuussa meni 857 kWh mikä kertoo heti että pattereita on napsauteltu valmiustilaan. Vuonna 2014 sähköä kului 10 358kWh, edellisenä vuonna n. 500 kWh vähemmän. Tänä vuonna on tarkoitus saada kulutus taas alle kymppitonnin.
Yritin kuvata pihalla mikä puhuri siellä on meneillään. Väillä tulee sellaisia tuulenpuuskia, että täällä sisällä nurkissa ulisee ja talon rakenteet vintillä paukkuu. Kissatkin ovat kaikki kuka minkäkin pönttöuunin lähellä massaansa lämpöä varaamassa. Enkä ihmettele, tuuli oli viedä mukanaan kun aamulla ulkoilimme.

12 kommenttia:

 1. Mahtava idea tuo kivijalan lumetus! Seuraavaksi sitten hankitte sellaisen lumetusjärjestelmän... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lihasvoima riittää, ei tarvita enää yhtään laitetta autotalliin pyörimään :D Ja onneksi täysin lumettomat talvet on vielä harvassa, siis lämmityksen kannalta. Muuten pidän niistä.

   Poista
 2. Minulla on samanlainen eristys :) Siksi lumentulo on siunattu asia. Viime vuonna kun ei ollut tuota luonnon eristettä suunnittelin vaikka minkälaisia talvilevyjä tai -peittoja kivijalan ympärille. On ikävää kun tuulee lattiasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohtaa lumen tulo on siunattu asia, muuten en niin välitä. Veto on aina pahin, viileys ei niinkään.

   Poista
 3. Samanlaisissa puuhisa olin joululomalla ja nyt kun lunta on tullut lisää, isäntä on jatkanut kivijalan lumeamista. Vanhan talon lämmitys on välillä haasteellista. Meillä on periaatteessa öljylämmitys, mutta kun öljy on kallista, pidämme sähkövastusta päällä ja talon ainoassa tulisijassa pidetään tulta päivittäin ja patterit on kiinni. Ilmalämpöpumppu tekee osansa. Maalämmöstä haaveilemme, ja tarjouksia siitä olemme pyytäneetkin, mutta kaikki on vielä suunnitteluasteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteellista, ja aikaa vievää. Mekin aikoinaan mietimme maalämpöä, mutta se olisi vaatinut liian suuret investoinnit koska talossa on uunien lisäksi vain sähköpattereita. Päivitettiin osa pattereista, ja osa laitettiin kokonaan pois. Uuneilla pärjätään.

   Poista
 4. Meillä myös kova veto keittiön lattian rajassa, liekki lepattaa hurjasti kun on kokeiltu. Luonnonkivijalka on saumattu, mutta kivet on liikkuneet.. lisäksi eristeet lattian alla ovat vähän vaiheessa.
  Mutta täytyykin kolata lunta heti kun ehdin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa taloa ei kai ikinä saa niin tiiviiksi, etteikö jostainvähän puhaltaisi. Enkä tiedä onko se terveellistäkään, meillä vetää ikkunoista jos ei muualta.

   Poista
 5. Ainakin tulee lisää käsivoimia noin lumetessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsivoimia tulee, ja vyötärölle tiensä löytäneet joulusuklaat saa kyytiä!

   Poista
 6. Viime talvi oli kyllä erikoinen. Tammikuussa järkyt pakkaset eikä juuri tuota eristyslunta. Joko olen tottunut, tai sitten nyt meilläkin on lämpimämpää kuin viime vuonna. Viime vuonna kylppärin lattialämmitys ei esimerkiksi pystynyt pitämään pientä tilaa lämpimänä, veikkaan juuri että koska talon alla oli niin kylmä. Oli pakko hommata ruma lisälämmitin. Ainakin polttopuita on mennyt nyt paljon vähemmän, kun lämmitystekniikkaa on hiottu. Meillä meni nyt kummitustalon ekana vuonna sähköä 8000kWh. Mielestäni pystyttäisiin kuitenkin parempaan, koska meitä on tosiaan vain kaksi aikuista. Patterit on säädetty 14 asteeseen ja taitavat välillä käväistä päällä. Lämpöpumppu päällä vain jos ollaan reissussa. Harmittaa kun teknistä tilaa ja kylppäriä on pakko lämmittää sähköllä. Osassa putkia menee myös vastukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käy tiskikone 2 kertaa päivässä ja pyykkiä pestään jatkuvasti, joten sähköä menee pakostakin. Mutta lämmittämiseen käytän mielelläni nin vähän kuin mahdollista. Meilläkin menee vesijohtoputkessa vastukset, tänä talvena on ollut alle viikon päällä, sekin säästää paljon.

   Poista

Kiitos kommenteista :)