maanantai 20. tammikuuta 2014

Tarkeneeko?

Muidenkin vanhoissa taloissa elävien blogistien kirjoituksista olen saanut päätellä, että tänä talvena talot lämpiää perin kehnosti. Uunit ja muut lämmitysjärjestelmät niiden ohessa hohkaa täälläkin, mutta tuntuu ettei tupa ja muu talo lämpene, ei sitten millään. Tämä on yhdeksäs talvi tässä talossa enkä muista, että sisällä olisi koskaan ollut niin kylmä kuin nyt, ei edes ennen lattioiden tiivistämistä.

Naisen logiikalla näen ilmiöön kaksi syytä. Eka syy on näiden kahden kuvan välillä. Ensimmäinen kuva on otettu vuosi sitten, seuraava tänään. Valkoisen aineen suhteen on melkoinen ero.
Melko vähän lunta siihen nähden, että eletään tammikuun loppua. Tuosta ei kauhota mitenkään tuuli- ja pakkassuojaa kivijalkaa vasten.
 Kivijalka on täynnä koloja, jopa sellaisia kissan mentäviä. Niin isoja, että ei kannata alkaa tilkitsemään, emmekä oikein edes uskalla jotta alapohjan tuuletus ei häiriintyisi.
 Syy numero 2. on tässä. Kosteusmittarin mukana tuvassa kosteusprosentti on 54. Siis melkoisen paljon taas siihen nähden että eletään tammikuun loppua. Laskee sentään parin prosentin päivävauhtia, mutta liikaa on silti. Kosteus yhdistettynä lattiasta hohkaavaan kylmää on todella kalsean tuntuista.
 Tuvan toinen lämpömittari on tarkoituksella vähän vetoisen ikkunan vieressä. Ulkona auringossa -15,9. Tuvassa sisällä +14,7 tuossa kohtaa ulkoseinää.
 Toinen mittari joka sijaitsee puolen metrin päässä ensimmäisestä mittarista kertoo toiset luvut. Seinällä sisällä + 17,9, rossipohjassa -5,7 astetta. Ei siis ihme, että lattiat tuntuu kylmiltä, viime talvena rossipohjassa ei ollut ikinä noin viileää, kiitos kattavan lumisuojauksen. Eipä tainnut olla kuin muutamana päivänä miinuksen puolella, muuten alapohja oli plussan puolella.
Onneksi sentään lämpömittarit keskemmällä tupaa näyttää toista +22 astetta on keskellä huonetta, joten eiköhän tässä tareta. Vältetään ikkunaseinää ja ulkonurkkia.
Tarkeneeko teillä?

25 kommenttia:

 1. Just tänään itsekin mietin tuota, että lattiat tuntuvat niin viileiltä, kun ei ole lumisuojaa kivijalan peittona. Eikä meidänkään pihasta millään raaputuksella saisi lunta irroitettua, on sitä niin todella vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä parin sentin mittaista hötökerrosta on juu ihan turha kaapia :D Lattioissa tuntuu meilläkin eniten.

   Poista
 2. Nyt meillä tarkenee, kun tajusin, miten tällaisena talvena pitää lämmittää. Kaksi kertaa tulet joka uuniin: ensin aamulla ja sitten illalla. Meillä on ollut koko ajan 20-23 astetta nyt. Normaalistihan lämmitän talvella kerran päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisiköhän meilläkin siirtyä toiseen lämmityskertaan? Kerran päivässä on tähän asti pärjätty, ehkä ei riitä. Minä vaan pelkään ihan sairaan paljon että samalla kuumenee joku seinä mikä ei pitäisi ja sitten on talo tulessa. Mutta voihan se tapahtua jo sen ekan lämmityksen takia. Ei saisi olla hysteerinen vanhan talon kanssa.

   Poista
 3. Hyvä että kirjoitit tästä, itsekin olen ihmetellyt tätä kylmyyttä. Meillä on uusi omakotitalo, lattialämmitykset, ilmalämpöpumppu, varaava takka ym. härpäkkeet ja paleltaa täälläkin! Oisko niin, että kun lumi puuttuu, maa kylmenee hirveesti ja hohkaa kylmyyttä? Ulkonakin kun on, tuntuu että olis -20 vaikka on vaan -15.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa hohkaa ja yksi suuri syy on meillä tuo kosteus. Kaipa helpottaa kun urkat kuivaa :)

   Poista
 4. Meillä raaputettiin pihasta kaikki lumet kivijalkaan 8joka on kyllä aika matala verrattuna teidän...) ja auttoi kyllä OITIS. Takkaa poltetaan joka päivä ja, kun on oikein kylmä, ryhdyn silittämään!
  Kylmä on, mutta kaunista. Voittaa vesisateet ja pimeyden. Tsemppiä!
  Tarja H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta saisi haalia kilometrin säteellä jos meidän metrisen kivijalan haluaisi nyt peittoon :D Mutta kyllä tämä voittaa vesisateen ja pimeyden, ja aina voi vetää ne kolmannet villasukat jalkaa ja jo tarkenee!

   Poista
 5. Tarkenee mutta telkkua katsellessa ei tee mieli istua selkä ikkunaa vasten vaan kääriytyä filtteihin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilä on pesiydytty isännänhuoneeseen jossa avotakka hohkaa kunhan jaksaa välillä heittää klapia pesään. Siinä tulee jopa kuuma :))

   Poista
 6. Kylmää myös tässä entisessä kaupassa, hrrrr. Mies juuri tuossa vieressä höylää puuhella joka ei jostain syystä vedä. Ylhäällä veto on loistava ja samassa röörissä kumpainenkin. Toivotaan että alkaa pelittää ja saadaan lisälämpöä torppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte hellan vetämään! Minulla on nyt pari kertaa päivässä vähintään tulet hellassa jotta tupa pysyy sen ja leivinuunin avulla lämpimänä.

   Poista
 7. Viileää on meilläkin. Samoin tyttären vanhassa talossa. Pönttiksessä on tulet kaksi kertaa päivässä ja keittiössä joka aamu hellassa. Meillä on vielä nuo patterit apuna, koska olohuoneesta on pönttis purettu ja tilalle tehty tyhjänaikainen takka. Se lämmittää vain silloin kun on tulet ja jäähtyy heti, eli ei yhtään varaa lämpöä. Ei Suomessa talvella tarvitse sisällä olla teepaidassa ja avojaloin, mutta nyt on kyllä lattiat liian kylmät.
  Suunnitelmissa on uuden uunin muuraaminen takan tilalle ja toiveissa olisi hiukan enemmän lunta. Meille sopiva lämpötila on 19-20 ja makkarissa illalla 19 ja aamulla 17, niillä tarkenen hyvin. Onneksi on noita torkkupeittoja joita köörin jalkojen ympärille, kun virkkaan seuraavaa peittoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköpatterit on meilläkin päällä, mutta termostaatit on mahdollisimman pienellä jotta sähkölasku ei olisi tähtitieteellinen. Pönttöuuni on kyllä uskomattoman tehokas lämmönpesä, en vaihtaisi pois.

   Poista
 8. Vilttiin pitää kääriytyä kun telkkaria katsoo illalla :) Ei ole kivijalan ympärillä meilläkään pahemmin lunta... Onneksi tuo ilmalämpöpumppu ja välihuoneen lattian tiivistys on auttanut huomattavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kiivaasti, että saisimme loputkinlattioista tiivistettyä, vanhempien valtakunna ulkonurkassa melkein humisee vedon johdosta ja muovimatto on tosi kylmä jalalle.

   Poista
 9. Meillä ei ole edes vanha talo, mutta rossipohjaiseksi tehty kuten vanhatkin talot. Ja viileämpää on ollut tänätalvena viimevuoteen verrattuna. Kalseampaa siis. Juuri niistä mainitsemistasi syistä johtuen: liian vähän lunta eristeenä, liikaa kosteutta ilmassa. Meillä on vain kaksi tulisijaa koko talossa, muuten vesikiertoinen lattialämmitys maalämmöllä. Kyllä on saanut tulia tehdä pesiin juurikin tuon kylmänhohkan vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut viikon verran joka päivä joka uunissa tulet ja tuntuu ettei auta yhtään. Onneksi kevääseen ei ole enää pitkä aika :)

   Poista
 10. Pökköä pesään ja villasukat, onneksi talvi ei kestä ikuisesti! Rossipohja on kai tosi hyvä juttu, talo pysyy terveenä kun tuulettuu, mutta lattia voi tosiaan olla vilakka kun ei lunta saa eristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voisi elää ilman villasukkia, nytkin on kahdet päällekkäin jalassa jotta tarkenen.

   Poista
 11. Olipa hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Ja melkoinen ero noissa lumikuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja huomasin, että aurinko sulattelee jo tuota vähäistäkin lunta! Tänä talvena tuskin ehtii tulla edes puolen metrin kinoksia.

   Poista
 12. Sama vika täällä pohjoisemmassakin. Kerran sain lumettua kivijalan, nyt ei ole lunta juurikaan missään. Ja kylmä on - puita kuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puita kuluu, onneksi tänä vuonna saatiin liiteri lähes täyteen. Vaikak joka vuosi ne puut loppuun vähän kuin kesken. Meillä vie pihasaunan lämmitys paljon puuta kesäisinkin.

   Poista
 13. Kiitoksia tästä, informatiivinen kokoelma lukuja aivan samoja asioita miettineille. Eilen anoppi ihmetteli, miksei pirtti pysy yhtään lämpimänä, ja kyllä se syy on varmasti aivan sama kuin muillakin. Miten lämmittävää voi lumi ollakaan! Oikein pelottaa, että miten on kasvien käynyt tämän talven aikana, hurja tilanne ulkona muutaman lumisentin alla.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)