lauantai 23. helmikuuta 2013

Lievästi ilmaistuna noloa

Häpeällistä tunnustaa näin kaikelle kansalle, mutta ehkä tarina saattaa lohduttaa jotain samaisessa tilanteessa olevaa vanhempaa, todennäköisesti toista näin onnetonta ei ole. Tällä ei ansaita mitään Vuoden Vanhempi-pystiä, ei todellakaan.

Tässä taannoin tuli kuopuksen esikoulusta pyyntö toimittaa koululle valokuva siitä kun lapsi oli vauva tai pieni.    Notkeasti hypähtelin valokuvakansiokaapille saliin, ja ajattelin tuossa tuokiossa kaivella esiin muutaman kuvan joista kuopus itse saa valita minkä kuvan valitsee kouluun vietäväksi. Siinä jo kaappia avatessa vaani mieleen paha aavistus. Miltäs ne kuopuksen kansiot näyttivätkään? Hih hei ja löytyivät, ja kuulkaas niin sievästi vielä muoveissaan. Että silleen.

Tämä onneton äiti ei ole saanut teetetyksi ei sitten ainuttakaan kuvaa nuorimmaisestaan, joka täyttää toukokuussa jo kuitenkin seitsemän vuotta. Kaiken lisäksi kuvat uhkasivat kadota vuoden takaisen tietokoneen tiltin takia. Kuvat saatiin pelastettua ja nyt ne viiden vuoden otokset ovat ulkoisella kovalevyllä, n. 10 000 kappaletta. Arvatkaa mikä työ alkaa selata läpi sieltä lasten kuvia ja alkaa niitä teettämään. Ei auta itkut eikä hampaan kiristelyt, pakko tarttua työhän vaikka loma oli tarkoitus viettää vain oleilemalla. Oleillaan nyt sitten tiiviisti tietokoneen kaverina.

Samalla työllä kävin läpi vuoden 2012 kuvia. Sieltä poimin muutaman puutarhakuvan heinäkuulta.
 Kuvissa on ukonhattuaidanne joka erottaa marjatarhan muusta puutarhasta. Aidanteessa on keskikohdassa pieni kulkuaukko jossa on muutama kiviaskelma.
 Kiviaskelmien väliin ja reunoille on istutettu kivikkokasveja ja tuo keltainen maanpeitekasvi. Nimeänsä en muista ikinä.
 Mehikasvejakin löytyy ja rikkaruohoja. Ajatuksena on, että leviäisivät tuohon ihan kunnolla (ei ne rikkaruohot). Muutaman kiven voisin vielä lisätä väleihin.
Kova hinku olisi päästä puutarhan kimppuun. Tällä hetkellä olo on sellainen, että kaivan mieluummin vaikka loppupuutarhan käsin hyötykäyttöön kuin että käyn ne kaikki valokuvat läpi. Voi huokaus sentään.

31 kommenttia:

 1. Minäkin tykkään tuosta keltakukkaisesta peittokasvista, taitaapi olla suikeroalpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suikeroalpihan se! Nimi ei pysy millään päässäni. Sitä oli pihalla vähän kun tähän muutettiin ja minä olen levitellyt lisää sinne ja tänne.

   Poista
 2. Onneksi kuvat sentään OVAT olemassa - ystävälläni hävisi koko perheen kuvat ja sen myötä lapsen kaikki lapsuuskuvat useammalta vuodelta, kun ne olivat vain tietokoneella, joka sitten hajosi. Hirmuinen työ sinulla edessä, mutta lopputulos palkitsee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hullusti meinasi käydä, mutta onneksi vielä liikkeessä saivat kuvat pelastettua. Kaikki muu sitten menikin, mutta niillä ei niin väliä. Joskus tekevät aika ihmeitä. Urakka on ihan järkyttävä! Täytyy jakaa jotenkin osiin, vaikka vuosikin kerralla.

   Poista
 3. Voi Katja hyvä! Ei tuo vielä mitään! Meillä on suurinpiirtein niin, että kolmesta nuorimmasta ei oikein ole juuri mitään järkevää kuvaa olemassakaan.
  Kaisa oli vienyt kouluun itsestään sellaisen "vauvakuvan", jossa istuu yksivuotiaana isin sylissä, keittiön pöydän ääressä ja isillä on tasan kalsarit jalassa. Ja niitä pyykkikasoja on kuvasta suurin osa. En todellakaan tiedä, mistä sellainen kuva on tullut. Näin sen kuvan koululla käydessäni luokan seinällä.
  Miikasta taitaa olla sellainen paperikuva olemassa, jossa poika on papan hautajaisissa musta puku päällä.
  No Saarasta on niitä siskojen näpsimiä prinsessakuvia, joissa on meikit ja kiharat ja tyllihameet...
  Juuri yhtenä päivänä ajattelin, että täytyisi hommata kamera ja kuvata tätä elämää muistoksi, kun sitten joskus on nämä Helsinginkin kujat aika nostalgisia. Lapsien touhuista puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on se kameran kirous, kuvia on sitten tuhansia! Ja kun ei ole filmiä, kasaantuu kuvat kameraan tai koneelle. Pitäisi ottaa säännöllinen rytmi kuvien teettämiseen.

   Poista
 4. Mä olin samoissa hommissa tänään. Kaivelin viimeisimmän postaukseni kuvia ihan paperisista, koska niitä ei taida olla kuin ulkoisella kovalevyllä, joka on miehellä töissä. Teettelin onneksi ennen kuvia, mutta siellä ne maatuu pahvilaatikossa. Nyt viimeiset pari vuotta olen tajunnut koota aina jossain vaiheessa kirjaksi. Siitä tulikin mieleen, että olisi taas aika tehdä uusi kirja!
  Mutta voi nostalgia mitä kuvia eteen tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmonen kirjakin taitaisi olla kätevä, kuopuksesta saisi teettää heti kymmenen! Mutta haluun vielä niitä paperikuviakin koska isommistakin sisaruksista niitä on. Minusta on ihana selata vanhoja ja vähän tuoreempiakin valokuvakansioita. Nostalgiaa on tiedossa täälläkin!

   Poista
 5. Voi ei, tsemppiä! En minäkään teetä enää paperikuvia todellakaan, mutta muuten arkisto on jonkinlaisessa järjestyksessä, tosin enemmän ajan ja paikan mukaan kuin aiheen. 10 000 kuvaa on järkky määrä kuvia selattavaksi! Äh. Nostan hattua kun olet sen tehnyt!
  Kiva idea laittaa aidanne korkeasta perennasta kuten ukonhatusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää suolaa haavoihin :D Mun kuvat ei ole missään järjestyksessä, pitäsii tehdä sekin ja niin paljon muuta, kuten tuhota ne kaikki epäonnistuneet otokset.

   Ukonhatut on yllättävän kiva aidannekasvi. Jotain matalampaa kaipaisi eteen, mulla on ne sun antamat sormustikukan simenet, mietin jos ne laittaisi ukonhattujen seuraksi ja siirrän rohtokurkkuyrtin pois.

   Poista
 6. Minä kyllä teetän paperikuvia aika säännöllisestikin, mutta siihen se sitten jääkin.
  Tuhansista kuvista tulee teetettyä satoja kuvia, joka kerta. Aikaa ei muka ole niiden siirtämiseen kansioihin. Nykyään sentään olen jokaiselle lapselle ja itselleni lajitellut kuvat omiin laatikoihin.

  Ehkäpä muksut saavat omat kuvalaatikkonsa jossain vaiheessa, tekevät sitten itse jatkotoimenpiteet, tai eivät.

  Ja onpahan mulle puuhaa sitten eläkeläisenä, niiden omaksi iloksi tehtyjen kuvien kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on osa teetetyistä kuvista laatikoissa ja erilaisissa kuorissa. Voi olla että on lasten homma laittaa kansioihin ne kuvat. Onneksi ne kaikki 10 000 kuvaa ei ole teettämisen arvoisia. Kunhan nyt edes lasten kuvat saisi sieltä poimittua.

   Poista
 7. Meillä ei ole jälkikasvua, mutta olen itse onnistunut hukkaamaan aikoinaan likimain kaikki omat lapsuuden ja nuoruudenkuvat. Niitä ei ole edes äidillä jäljell kuin ihan muutama, koska hukkasin samalla myös äidiltäni lainassa olleen albumin.

  Nolouden noulous, kirpaisee vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tuo varmasti harmittaa. Minusta ei edes ole kovin montaa lapsuudenkuvaa olemassa, ehkä korkeintaan muutama kymmenen vaikka vanhemmillani kamera oli. Onneksi on edes ne kuvat.

   Poista
 8. joo, tuttua on, valitettavasti. meillä on vain kaksi lasta ja siitä nuoremmasta on teetettynä kuvia vain ensimmäiseltä kuukaudelta eli ristiäisiin saakka. näin ollen esikoisesta siis on kuvia teetettynä 1v8kk ikään saakka. monesti olen miettinyt, että pitäisi urakkaan ryhtyä, mutta mutta... on se vaan homma. onneksi ovat koneella ja aika ajoin niistä varmuuskopioita muistetaan ottaa. itsellä on tapana kopioida kamerasta omalle koneelle kuvia ja mies sitten siirtää niitä toiselle koneelle kamerasta ja tuosta otetaan varmuuskopiot. viimeksi siirsi ennen lomalle lähtöä ja kamerassa oli kuvia kesältä 2011 lähtien! että silleen :)

  päiväkotitarkoituksiin olen tarvittaessa kotona tulostanut väritulostimella, mutta nyt viime syksyn pyyntöön tuoda kuvia lapsen perheestä ei ole muistettu vastata. eikä kukaan muukaan perhe. aikansa henkilökunta niitä kyseli, mutta ilmeisesti kyllästyivät, kun kukaan ei tuonut kuvia. joten lienee aika yleistä, ettei kuvia enää teetetä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulostettu kuva laitettiin koululle, oli kelvannut :)) Luulen että kirjojen teettäminen on jo varmana yleisempää kuin paperikuvien. Ja osalla on kuvat varmaan lelyillä ja varmuuskopioina.

   Poista
 9. Kiitos tästä. Nyt mulla ei enää ole niin aikaansaamaton fiilis. Meillä on nähtävästi saman ikäiset kuopukset; meidänkin muksu täyttää seitsämän toukokuussa. Ja mulla on kuvia teetettynä ainakin kuopuksen kahdelta ekalta vuodelta. Suunnittelen kyllä kuvien kehittämistä useinkin, mutta aina se vaan jää. Sehän on siis lohdullista, että voisi olla huonomminkin;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on nyt pakko toimia, olisi kiva katsellakin niitä kuvia, eikä vain muistella että millaisia niitä mahdollisesti on. Mukava että tästä oli lohtua :D

   Poista
 10. Ihanat puutarhakuvat!
  Tulisipa pian kesä...:)

  VastaaPoista
 11. Tiedän nin tunteen, minulla on niin järjettömästi kuvia, että huh. Ja siihen asti kaikki oli hyvin kunnes tuo kuopus meni kouluun, kaikki kuvat teetettiin albumeihin ja kirjoitettiinkin jotain mukavaa, mutta nyt on ihan holtitonta, ulkoiselle kovalevylle vaan säilöön....olispa sellanen aika, että sais kaikki järkättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Holtitonta, kuvaava sana :)) Ehkä minä saan ne kuvat vielä järjestykseen, menkööt vaikka eläkkeelle saakka!

   Poista
 12. Kuvien kans samat ongelmat... Oon nyt alkanut teettämään niitä kirjoja netin kautta;-) Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tutustua niihin kirjoihin. En enää edes muista miten kuvia teetettiin netin kautta.

   Poista
 13. Kuvia löytyy kyllä koneelta... Tuo kirja olisi kyllä kokeilun arvoinen.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia tulee määrällisesti otettu paljon enemmän kuin ennen digiaikaa. Ja jos en heti poista huonoja otoksia, jää ne sitten koneelle. Luulen että niistä 10 000 kuvasta voi surutta hävittää puolet.

   Poista
 14. Ymmärrän, meillä on neljä kesälomaa vielä teettämättä, ja saman verran vuosia. Kuopuksesta ei taida tosiaan olla yhtään kuvaa teetettynä. Taidankin alkaa hommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kesälomakuvia täälläkään teetettyinä :D

   Poista
 15. Meillä on yhä edelleen se hääalbumi tekemättä....

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauanko teillä on häistä? Meillä on albumi, mutta ei siellä montaa kuvaa ole. Digiaika ei ollut vielä lyönyt silloin läpi kun mentiin naimisiin.

   Poista
  2. Häät oli -98, ihan analogikuvilla mentiin. Silloin oltiin molemmat töissä, ei muka sen takia ollut aikaa. Sit myöhemmin tuli lapsia ja ei taaskaan muka ollut aikaa. Nyt digikuvista on tullu sit tehtyä ihan kiitettävästi albumeita.

   tv Leena

   Poista

Kiitos kommenteista :)