keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Tökkii

Ikkunaentisöinnissäni alkoi vaihe jonka tekemistä inhoan yli kaiken. Tähän asti olen vetkutellut, tehnyt muita töitä, hidastellut ja vitkutellut, eli tehnyt kaikkeni ettei kittaaminen vielä alkaisi. Eilen pokat kuitenkin olivat siinä pisteessä, että niille ei voi tehdä enää mitään muuta kuin kitata lasit paikoilleen.

Kitin "leipominen" on ihan mukavaa, mutta äärettömän sottaista puuhaa. Vielä en ole keksinyt millaisessa astiassa se olisi aluksi parasta tehdä. Loppukäsittely on helpointa hoitaa ihan käsin leipoen.

 Valmiskittiin en ole vielä raaskinut tyytyä kun olen saanut vernissan niin edullisesti, säästöä se on pienikin säästö. Sinisessä lootassa on aluskitiksi käyvää vähän löysempää kittiä. Päällikitiksi sekoitan siihen vain lisää liitujauhoa.
 Yhden illan aikana sain kolme ruutua paikoilleen. Minä teen ikkunat niin, että kitti tulee pohjamaalin (pellavaöljymaalia) päälle, siihen lasi mahdollisimman tiukasti ja lopuksi tiftilanka joka sivuun pitämään ruutua paikoillaan. Sitten kitin siistiminen ruutujen toiselta puolelta ja lopuksi päällikitti.
 Nurkat on edelleen vaikeita. Etenkin ekan ruudun kanssa alkoi nousta jo hiki pintaan. Onneksi taito karttuu ja seuraavat ruudut meni vähän helpommin.
 Jälki kelpaa vaikka ammattilainen voisi olla toista mieltä. Näissä pokissa haasteellista on vielä se, että kittiurien koko vaihtelee joka ruudun joka sivulla. On mielettömän leveää ja sitten vastaavasti kapeaakin kapeampaa. Kielii vain siitä, että nämä pokat on tehty täysin käsityönä, mutta minun taidoille tasaleveät olisi ehkä vähän helpommat.
En voi kyllä olla myöntämättä, että eilen näitä tekiessäni olin valmis antaman loput kuusi pokaa ammattilaisen tehtäväksi. Olisihan se vaan ihana saada lasikuisti täysin korjatuksi ikkunoita myöten ensi kesän rippijulia varten. Taidan oikeasti vähän tiedustella mitä lysti kustantaisi, ja siitä riippuen miettiä onko järkevää tehdä kaikki itse.

13 kommenttia:

 1. Samaa hommaa tein viime kesänä (pari kesää sitä ennen yritin yhtä ikkunaa ja ajattelin ettei ikinä, viime kesänä oli kuitenki pakko tehä jotain ja budjetti ei antanu myöten 12 ikkunan ammattilaiskäsittelyyn). Itelle kelpaa, toiselle ei välttämättä. Ens kesänä yläkerran ikkunat (6kpl), luulen että joku harmaa hius taa stulee ja joku kirosana lipsahtaa. Täällä ihan suorakaiteen muotoisen normi-ikkunan ammattilaisentisöinti maksaa 100-200e, riippuen pokan kunnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kallista on, ja noissa meidän ikkunoissa niitä kittipintoja riittää...

   Poista
 2. Mutta hei, tuohan näyttää upealta. Viimenen menee sitten kun vettä vaan, lämmin kannatukseni siis itse tekemisellesi :) Sinä osaat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllähän se tökkimisen tuska helpottaa lasi lasilta, alku on se pahin. Viis vuottahan tuossa vaan menee jos saan 2 ikkunaa vuodessa valmiiksi :D

   Poista
 3. No hyvältähän se näyttää! Eikä ne pienet "virheet" maalin alta erotu mihinkään ku pokat ovat paikallaan. Meillä kans haastetta toi nuo eri leveydet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se onkin sitten homma eriksen saada maali siistiksi reunaksi lasin päälle. Ehkä mä olen vaan turhan kriittinen omaa työtäni kohtaan.

   Poista
 4. a) kauniit ikkunat teillä on
  b) mahtavasti tsemppiä ja kärsivällisyyttä, arvostan, että teet itse
  c) tulen tänne kurkkimaan ohjeet sitten, kun sama työmaa itselläni edessä ensi tai sitä seuraavana kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minustakin ne on kauniit, ja jotenkin niin sopusuhtaiset. Itse tekeminen on kyllä vaivansa väärtiä, mutta joskus meinaa usko loppua, ei pitäisi ajatella urakkaa joka on vielä edessä.

   Poista
 5. Myötätuntoni,kyllä siinä hiki nousee pintaan, vaan on se sen arvoista. Lopputulos palkitsee, sulla on kaunis poka valmistumassa!

  Mulla on sama työ käynnissä. 8 kpl lasikuistin ikkunapokia, kussakin 21 pikkuruutua kitattavana... Olen kitannut tähän mennessä ensimmäisestä pokasta kolme ruutua. Es suostu laskemaan, kuinka monta on jäljellä. No ehkä sit eläkevuosina valmistuu se viimeinen poka.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tämä on mitä parhainta vertaistukea! En ole ainut joka kärsii kittaamisen suossa :)
   21 ruutua antaa kummasti voimaa jatka akuuden ruudun kanssa.

   Poista
  2. Juu, nauti sinä kuusiruutuisita ikkunoista.

   Ja mulla ei projekti edes lopu kuistiin. Lisäksi on hirsirungossa neliruutuiset pokat korjattavana, yhteensä 40 kpl pokia. No jos sit lapsenlapset joskus saattaisi tämän projektin loppuun...

   tv Leena

   Poista
 6. Sattuipas hauskasti tällainen uutinen silmiini - siitä voi itse kukin ikkunan entisöijä ammentaa rohkaisua omaan projektiinsa:

  http://yle.fi/uutiset/yhden_miehen_urakka/6426326

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Ehkä mä sittenkin jaksan ne loput 6 pokaa mitään valittamatta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)