keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Sotamuisto

Itsenäisyyspäivän tienoo on juuri se oikea aika esitellä talosta löytyneitä sotamuistoja ja puhdetöitä. Tämä miehen saunan takaa nokkospöheiköstä löytämä esine on molempia.

Vaikka tykinkantojen käyttö puhdetöissä oli sota-aikana ankarasti kielletty, käytettiin niitä silti. Kielletty houkutteli ja metallia tuskin oli muuten saatavilla. Ja mikäpä sen parempi muoto tulevaksi tuhkakupiksi kuin pyöreä tykin kanta. Sotamuisto 1941 lukee toisella puolella, toisella puolella on lueteltu paikkakuntia joissa sotaa käytiin. Kaikille tuttuja sanoja, Ilmee, Nuijamaa, Rautjärvi, Räisälä, Rautu ja muutama muu.
 Pohjassa tekijän nimi ja yksikkönsä tunnus. Lisäksi ammuksen omat tiedot, osa venäjänkielistä tekstiä.
 Sotamuiston paikka on isännänhuoneen uunin "lakupötköjen" välissä, meitä vartioivan  karhun alla. Jos et ole vielä lukenut upean karhun tarinaa, löytyy se tästä.
Takkatuli onkin saanut loimotella ahkerasti muutaman viime päivän. Tässä isännänhuoneessa ei ole muuta lämmitystä kuin tuo rumankaunis avotakka. Vaikka avonainen onkin, niin massaa löytyy sen verran että varaa lämpöä itseensä ja jaksaa lämmittää huonetta vajaan vuorokauden verran. Näin lämmityskaudella uunissa on tulet joka päivä, ja sen johdosta isännänhuone on se paikka jossa nykyään viihdyn koti-illat. Etenkin jos saan syliini viltin lisäksi hyvän kirjan.

Lokoisaa itsenäisyyspäivää kaikille. Itse ajattelin viettää pyjamapäivän takkatulen ääressä kirja ja kolme vihreää kuulaa seuranani.

10 kommenttia:

 1. Todellakin, hieno hetki esitellä sotamuistoja. Hyvä ajatus.
  Tuo isännänhuone on jotenkin niin tunnelmallinen, etenkin kun esittelit ne tapetit ja suunnitelmat! Takkakin on jotenkin erähenkisen karu, upea ja juuri tuo karhu ja sotamuisto siinä ihan kohdallaan, hieno tunnelma taas! Kotinne on niin ihana, ihan mun suosikkeja blogimaailmassa, kun muotisisustaminen ei ole mun juttu, vaan oikea elämä - vaikka kyllä kai muotisisustetuissakin kodeissa siis eletään oikeasti ;-D
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isännänhuoneen tunnelma on talon parhaita! Toivottavasti se säilyy vaikka huone joskus remontoidaan. Värimaailma pysynee aika samana, mutta tummempana. Takka on melkoinen, mutta tykkään siitä :)

   Poista
 2. Wau mikä sotamuisto, upea löytö, kerrassaan!! Komia takka teill!. Tuolla aikaisemmassa postauksessa luin tuosta löytämästäsi vanhasta käsilaukusta. Ihana, ajantakainen tarina siitä huokui. Oli hienoa säilöä siitä se, mitä pelastettavissa on. Hyvää itsenäisyyspäivää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miedän saunan takana ollut nokkospöheikkö oli metaalien hautausmaa. Sieltä kannettiin kierrätykseen kymmeniä kiloja rautaromua, ja sitten seassa yksi sotamuisto! Onneksi löytyi.
   Käsilaukku oli kiva löytö.

   Poista
 3. Muun muassa nämä on niitä syitä miksi vanhat talot ovat niin kiehtovia! Se eletty elämä, on niin helppo hujahtaa mielikuvissaan menneisyyteen oikeassa ympäristössä.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä uudessa talossa näitä löytöjä tekisi :)

   Poista
 4. Hieno idea! Taidanpa kaivaa puhdetyöt omista varastoistani ja tehdä samanlaisen postauksen vielä myöhemmin tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kaiva pois, käyn kurkkamassa teidän aarteet :)

   Poista
 5. Hieno sotamuisto. Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja hyvää Itsenäisyyspäivää sinnekin!

   Poista

Kiitos kommenteista :)