lauantai 27. lokakuuta 2012

Karjalanpiirakoita

Ilmojen kylmettyä on jostain pesiytynyt ajatuksiini mieletön into leipoa. Ja nimenomaan sellaisia juttuja mitä en ennen ole tehnyt. Aiemmin viikolla testasin juustokakun tekoa ja

tänään oli vuorossa karjalanpiirakat. Tilasin mieheltä paistoa varten riittävän kuumaksi lämmitetyn leivinuunin ja itse tein puuliedellä täytteeksi tulevan riisipuuron. Ainakin yllätyin siitä, miten yksinkertaisista aineksista piirakat syntyvät, ja vähällä vaivalla.

Näin ensikertalaiselta ei ihan onnistunut mummon piirakkapulikan pyöritys ja pohjani jäivät hiukan epämuotoisiksi. Mutta olen ylpeä etten turvautunut mihinkään pyöreisiin muotteihin, näissä on itse tehdyn jälki.
 Ekojen kolmen rypytys oli vielä ihan harjoittelua, viimeiset kymmenen oli jo jopa helppoja.
 Leivinuuni ei pettänyt taaskaan, paistoi piirakat juuri sopiviksi.
 Ei näiden ulkonäöllä voiteta vuoden leipurin titteliä, mutta makuhan se tärkeintä on. Ja nämä on hyviä. Maun yksi salaisuus lienee siinä, että tulikuuma piirakka kastellaan vesimaitovoi-seoksessa ja annetaan jäähtyä liinan ja paperin alla hetken aikaa. Lisukkeena tietenkin munavoi.
Ohje piirakoihin on helppo, löytyy googlettamalla tai esimerkiksi Kotiruoka-kirjasta. Itse huomasin, että pohja pitää malttaa kaulita/pulikoida todella ohueksi. Leipoessa on hyvä käyttää runsaasti ruisjauhoja, ylimääräiset voi ottaa pois ennen täytteen laittoa. Ja ihan ehdoton on se kastaminen ennen jäähtymistä jotta piirakoista tulee sopivan pehmeitä. Puuron voi keittää täytettä varten jo vaikka edellisenä päivänä. Ja ehdottomasti voita sinne puuron sekaan!

Ensi kerralla teen tuplareseptillä, eihän nuo vajaa 30 piirakkaa riitä mihinkään.

28 kommenttia:

  1. piirakoita..nami nami nami..viime viikonloppuna paistoin 200 kipaletta ja taidanpas huomenna taas paistaa..meillä kun piirakat menee paistopäivän aikana lämpimän ruuan korvikkeena..on ne niin hitsin hyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljonko teet riisipuuroa noin suureen erään? Voisin itsekin kokeilla tehdä urakkana enemmän ja pakastaa loput. Ja ruuasta menivät meilläkin :))

      Poista
    2. no yllensä keitän sen kahden litran puuron ja sitten huomaan että eipäs riitäkkään ja keitän epämääräsen satsin lisää..josmummo on paistamassa kaverina niin sit tehdään suoraan 5 litran kattilallinen..

      Poista
    3. Kiitos! Vähän osviittaa jos innostun tekemään suuremman annoksen kunhan pakastin vähän tyhjenee marjoista.

      Poista
  2. Munkin tekis mieli kokeilla noiden tekoa. Äiti joskus lapsuudessa teki ja miehen mummokin teki mielettömän hyviä, nami. Sun piirakat näyttää vallan hienoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan älyttömän helppoja! Pohjataikinaa ei kohotella, ei tule hiivaakaan. Vain vettä, suolaa ja jauhoja. Ja riisipuuroa sisään :)

      Eikä se rypytys ollut niin paha rasti kuin luulin. Ei kyllä vielä olleet ihan mummon tekemien veroisia.

      Poista
  3. Oi, rakastan karjalanpiirakoita.
    Itse olen kerran niitä paistanut...ihan vaan sähköuunissa.
    Lapsuudesta muistan, miten isänäiti niitä paistoi, sekä perunapiirakoita...ne tehtiin pyöreiksi...namm..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummo paistoi talvisin sähköuunissa ja hyviä tuli niistäkin. Mies toivoi perunapiirakoita, mutta ei ollut jääkaapissa oikeaa perunalaatua niin tein vain riisitäytteellä. Perunaa aion vielä kokeilla.

      Poista
  4. Nami, ja yksi tärkeä pointti on, että suolaa tarpeeksi puuroon... Muuten tulee puuropiirakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, suola on tärkeä, onneksi tajusin laittaa 2tl enkä 1tl niinkuin ohjeessa oli.

      Poista
  5. pohja pitää kaulia niin ohueksi että seittemän kirkontornia näkkyy läpi. ni tuosta sun ohjeesta tulis paljo enempi nuita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeessa oli että 25-30 piirakkaa, sain tehtyä tasan sen 25 :D, mutta asiaa puhut. Ensi kerralla teen pikkasen ohuemmalla pohjalla.

      Poista
  6. Joitain vuosia sitten leivoin itse kaikki leipäni ja myös karjalanpiirakat. Lemppareitani olivat porkkanapiirakat, vähän terveellisempiäkin. Helppoa se on, jopa minä onnistuin aina oikein mainiosti.

    Nyt tuli sellainen olo, että miksi on mennyt näin monta vuotta, etten ole leiponut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kaikkea ehdi! Siksikin ajattelin että seuraavaksi ainakin kaksinkertaisella ohjeella jotta saan pakastimeenkin asti. Aika ei kuitenkaan riitä siihen että joka viikko näitä leipoisin. Enkä sentään ole valmis heräämään viikonloppuisinkin 5:30.
      Omatekoinen leipäkin on hyvää, sitä leivon melkein joka viikko vaikka meneekin muiden suihin.

      Poista
  7. Johan sinä pääset ihan emännän vauhtiin!
    Onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ruisleivän opettelu kummittelee vielä mielessä. Jospa osoittautuisi yhtä helpoksi kuin nämä piirakat.

      Poista
  8. Meillä on ollut siskon kanssa tapana paistaa piirakat jouluaattoaamuna. Hih, ihana tuoksu ja uunituoreet piirakat jouluaterialle. Sain rypytysopetuksen 7 -vuotiaana tädin luona :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluna ehdottomasti piirakoita uuniin. Silloin on muutenkin leivinuuni käytössä monta päivää. Rypytysopetusta olisi kaivattu täällä, mitään ohjetta ei ollut.

      Poista
  9. Olen jo tovin lukenut blogiasi, mutta nyt vasta kommentoin. Olen joskus leiponut ruisleipää itse, ja se on oikeastaan yhtä helppoa kuin sämpylöiden teko - vaatii vaan hieman enemmän aikaa. Jos saat käsiisi jostain kunnon ruisleipätaikinan juuren, itse leipominenkaan ei vie kauaa, ja onnistuu lähes takuuvarmasti.
    Ruisleipää kannattaa muuten tehdä samantien useamman litran taikina, leipominen kun vie sen verran aikaa, että on ihan sama pyörittääkö 3 vai 8 limppua. :) Onnea leipomuksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla olisi kaikki valmiina sitä ruisleipää varten. On tiinu, kylältä saan juuren, on iso leivinuuni jossa paistaa. Jospa joululomalla kokeilisin. Taustalla kummittelee yksi täysin epäonnistunut kokeilu, mutta voihan toka kerta mennä paremmin.
      Ja tervetuloa lukijaksi ja kommentoimaan!

      Poista
  10. Oi, karjalanpiirakat on niiin hyviä itse tehtyinä! :) Kerran olen tainnut kokeilla, mutta useammin pitäisi. Eivät tosiaan ole ollenkaan niin kovatöisiä kuin ajattelisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oikeasti yllätyin miten helppoja niitä on tehdä, kunhan vain on sitä puuroa. Tai voisihan sinne laittaa vaikka perunasosettakin ja tehdä perunapiirakoita.

      Poista
  11. Oi wau, pitäisiköhän joskus kokeilla itsekin. Löysin blogiisi juuri ja jään seuraamaan. Kivoja postauksia kivoista aiheista.

    Jos ehdit, hyppää vastavierailulle : ) minun uuteen (wanhaan) projektiini.

    Terveisin Pilvi

    www.villaidur.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, ei kaupasta noin hyviä saa. Kiitos blogivinkistä, kävin heti lukemassa läpi ja jäin lukijaksi.

      Poista
  12. Itsetehdyt karjalanpiirakat ovat niin hyviä että. Minun Karjalais mummoni käytti pastakonetta pohjan "kaulitsemiseen". Mummo kun leipoi piirakat koko suvulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä käyttikö omakin mummo pastakonetta, sellainen löytyi jäämistöstään eikä muuta syytä sille kaksitty. Pastaa ei mummo sentään tehnyt itse. Mun pitää vielä harjoitella sitä pulikan käyttöä, joten tehdään piirakoita usein!

      Poista

Kiitos kommenteista :)