maanantai 15. lokakuuta 2012

Kirjavinkki pitsien ystäville

Bongasin kirjastosta ihanan uutuuskirjan:
Suomalaista nyplättyä pitsiä
Kirjan lukemisen jälkeen oli pakko kaivella esiin omat pitsivarastot ja opiskella kirjan perusteella niistä nyplätyt pitsit.
 Kaikki kuvan pitsit ovat kirpparilöytöjä. Näitä epäilen kuitenkin tehdastekoisiksi.
 Käsin nyplätyksi uskoisin tämän pyyheliinan reunapitsin. Kirjassa oli mainittu myös tämän tyyppiset käsityöt. Tupsuja, hapsuja tai ripsuja on käytetty pöytäliinojen ja lakanoiden reunoissa juuri kuten tuossa pyyheliinassa.
 Tämä yksi rakkaimmista liinoistani ei ole kotimainen, vaan olen ostanut sen Ruotsista, Uppsalan torilta kirppismyyjältä. Liina on todella ohutta pellavaa, kauniisti kirjailtu, ja reunaa kiertää käsin nyplätty ohuttakin ohuempi pitsi. Tai ainakin päättelisin pitsin nyplätyksi.
Itse en osaa pitsiä tehdä, en nypläämällä enkä virkkaamalla, mutta äitini taitaa molemmat tekniikat. Usein hän onkin juuri se ihminen joka tietää heti miten jokin pitsi on tehty. Erottaa nyplätyt, virkatut ja tehdastekoiset käsin tehdyistä heti ensi silmäyksellä. Upea taito jonka soisin oppivani itsekin.

Mutta, jos pitsit kiinnostaa niin kipaise lainaamaan kirja, on täynnä kuvia toinen toistaan kauniimmista pitseistä. 

1 kommentti:

  1. Kiitos vinkistä! Voisinkin käydä kattoos, jos lähikirjastostamme löytyis ko kirja. Ite tykkään nyplätä, kun vaan olis aikaa.. =)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)