maanantai 20. elokuuta 2012

Uusi vaihe elämässä

14.8.2012 alkoi minun ja mieheni elämässä uusi vaihe.
Tätä päivitystilaa oli odotettu sekä myös vähän pelätty. Tai pelätty on ehkä väärä ilmaisu, jännitetty voisi olla parempi. Tiistaina 14.8 lähti Arvilan pihasta kaikki lapset kouluun.

Mikä tarkoittaa sitä, että nyt kun olen vielä tämän viikon kesälomalla, olen täällä kotona ihan yksin. Jos mies tekee kotona etätöitä, tarkoittaa uusi elämänvaihe sitä, että olemme kotona ihan kahden. 
Siis jos olen lomalla tai vapaalla. Muutoinhan täällä kotona on ne minun työt, ne kun ei hoidu etänä.

Ensimmäistä kertaa elämässä saan omaa aikaa vain itseni kanssa omassa kodissa.
Harvinaista herkkua.
Todella aion nauttia tuosta ajasta ja sitä olen tehnyt nyt viikon verran.
Omaa aikaa ei himmennä se, että teen kotitöitä tai leivon pullaa.
Ihan hyvin voin kitkeä kasvimaata tai luututa vessaa.
Olen silti yksin ja nautin vaikka perhettäni rakastan.
 Pojat ovat pyytäneet koko kesän leipomaan pullaa. Tänään olin pullantuoksuinen kotiäiti ja nyt on satsi korvapuusteja odottamassa koululaisia kotiin. Eskarilainen tuossa juuri tuli ja hihkui iloisena ovelta että täällä tuoksuu pulla! Ensimmäinen pulla taisi mennä mahaan ennätysajassa.
 Jotain hyvää on iässä ja karttuneissa työvuosissa. 7,5 viikon vuosilomasta jäi pitkän kesälomankin jälkeen lomaa vielä niin, että pystyn olemaan lomalla kaikki koululaisten lomat. Olen huomannut, että työni yhdistettynä väsyneisiin lomalaisiin ei ole paras yhdistelmä. Niinpä olen halunnut pyhittää koululaisten loma-ajat ihan omalle perheelle. Stressittömin vaihtoehto kaikille osapuolille.
 Omaa aikaa jää siten ne lukuisat tasausvapaat joita minulle kertyy tekemällä yli 10 tunnin työpäivää. Periaatteessa saan jokaisesta työviikosta yhden vapaapäivän. Kuukaudessa vapaita on 4-5 päivää. Jossain kohtaa laskin että 12 kuukaudessa olin pitänyt 37 päivää tasausvapaina. Ihan mukavaa vastapainoa pitkille työpäiville vaikka toisaalta olisihan se ollut ihan muhkea potti ylityökorvauksina. Kaikkea ei voi mitata rahassa.
Sen olen huomannut tässä viikon aikana.
Mieleen on taas kerran hiipinyt onko töissä mitään järkeä.
Teen keskimäärin 40 tuntista viikkoa ja käteen jää palkkaa n. 1300e. Lokakuusta enää vain tonni tai jopa alle vaikka työaika pysyy samana. Perhepäivähoitajilla kun palkka menee lapsiluvun mukaan ja minulta tippuu palkka neljästä lapsesta kolmeen lapseen.

Vuosi vuorotteluvapaata alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.
Vaikkakin vaihtoehdossa ruhtinaallisen vapaa-ajan vastapainoksi omaa rahaa olisi kuin kerjäläisellä.

13 kommenttia:

 1. Onnea uuden elämäntilanteen johdosta!

  Silloin tällöin yksin kotona oleminen on ihan juhlaa, kunhan ei joudu liian kauan ilman lapsia olemaan. Mä olen joka kesä kaksi viikkoa putkeen ilman lapsia ja eka viikon vapaudentunne muuttuu toisella viikolla aamukamman laskemiseksi: koska perhe tulee kotiin. Koskaan ei ole hyvä;)

  Ja voi apua tuota sun palkkausta:( Saatko sä edes mitään kulukorvauksia? (ei tartte vastata, jos menee liian henk.koht, ihan vaan mielenkiinnosta kysyn)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se menee, liika vapauskin on liikaa. Tuosta palkkauksesta voisikin tehdä ihan oman postauksen, on se vaan sen verran kehno. Nyt elä tipu tuolilta kun kuulet kulukorvauksen. Se on 4,75e/lapsi/hoitopäivä olettaen että lapsi on koko päivän hoidossa. Tuolla rahalla ruokitaan, pestään kädet saippualla, askarrellaan, pelataan, leikitään hiekkaleluilla, nukutaan lakanoissa, ulkoillaan rattailla jne.

   Poista
  2. Hyvä, että varoitit. Ja hyvä, että olin tukevasti sohvan pohjalla.

   Siis oikeasti? Toivottavasti ei ole kovin suuriruokaisia/sottaisia lapsia:(

   Tee ihmeessä postaus, mua ainakin kiinnostaa kovasti.

   Ja olenko mä kysynyt sulta siitä tukiperhekuviosta? En enää muista kysyinkö vai kuvittelinko vaan kysyväni, ja vastasitko vai sivuutitko asian. Saat sivuuttaa edelleen jos siltä tuntuu:)

   Mutta oletteko ajatelleet sellaista? Ei mitään käsitystä minkälaista korvausta siitä maksetaan, mutta voisin kuvitella että voisi sopia teille? Kun on tuota lääniäkin ja olet sen verran tolkun oloinen, että voisi sulle sopiakin.

   Poista
  3. Ihan aikuisten oikeasti juuri noin. Perhepäivähoitajalla on hyvä olla loistava mielikuvitus miten nyhjäistään lähes tyhjästä. Postaus on tulossa, pari faktaa pitää vielä tarkistaa. Tukiperheenä toimimista on mietitty, mutta ei taida resurssit riittää, siis fyysiset ja henkiset, oma rima on sen suhteen kovin korkealla. Korvaus siitä(kin) on kovin pieni, mutta ei se mitään.

   Poista
 2. Nuo ovat hankalia pohdintoja. Toivottavasti hyvä ratkaisu löytyy! Ihanaa, että nautit tavallisesta puuhailusta ja rauhassa olemisesta, sellaisista asioista etkä haikaile ja voivottele... sellainenkin voisi olla, mutta elämä, niin itsen kuin läheisten, olisi synkkää. Palkkasi on kyllä todella pieni.
  Mullakin on edessä pohdinta: nyt pitäisi hankkai lisätyötä, kun piti ottaa vähän lisää lainaakin tämän kesän remontteja varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomana nautin ihan vaan kotona olosta, maalien rapsuttelusta, kukkapenkin kuopsuttelusta, kirpparilla käynnistä jne. Palkan pienuudesta en nauti :D
   Paljon olet saanut kesän mittan aikaiseksi vaikka menikin lainan puolelle. Joskus on vaan sorruttava siihenkin jotta saa suurempaa aikaiseksi. Mun suurin rahareikä on tuleva laserleikkaus, huomenna menen jo esitutkimukseen ja sitten kuulen kuinka paljon pitää kuvetta kaivaa.

   Poista
 3. Niin ja ihanat söpöliinit pikkukisut! Tuo valkoleukainen säärenesittelijä on huippusuloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on söpöläisiä, paitsi ei silloin kun pisu menee laatikon ohi. Ihan ei sihti vielä toimi jokaisella söpöliinillä. Valkoleuka taitaa olla vähän mun suosikki, on tytöistä pienempi mutta rohkea ja utelias. Hyppäsi sohvallekin ihan ekana vaikka on sellainen kirpun kokoinen sulosääri :))

   Poista
 4. Palkkausasiasta luen mielelläni minäkin. Surullista on, että Suomessa ns. kutsumusammattit (hoivaala ehkä yhtenä suurimmista) eivät tuo leipää pöytään ja sitä perustellaan sillä, että on kutsumusammatissa ja pitäisi olla siihen tyytyväinen.

  Tukiperhetoimintaa en voi tulonlähteeksi suositella, enkä edes sijaisvanhemmuutta. Ne ovat mielestäni enemmän halua auttaa. Nykyisin jopa tukilapset vaan alkavat olla aika haastavia ja ongelmat perheillä isoja. Me olemme olleet tukiperheenä 4 ja puoli vuotta useammalle lapselle, ihan vain halusta auttaa ja juuri keväällä jouduimme nostamaan eräiden lasten kohdalla kädet pystyyn, kun emme osanneet heidän ongelmiinsa tarjota mielestämme vastaavaa apua.

  Välillä kadehdin muiden pitkiä lomia, itsellä sitä on 28 päivää vuodessa ja muuten teen 24/7/365, kun touhuan hevosten kanssa. Itse olen kuitenkin valinnut tämän ja saanhan tehdä työni kotona, mutta veljen pitäessä vastikään seitsemän viikon kesäloman ja joulun aikaan viiden viikon talvilomansa, mietitytti se hieman....Valtion laitoksissa, kun tuota lomaa tuppaa ilmeisesti kertymään. Veljeni totesikin, että noin parikymmentä vuotta vanhemmat kollegat (eli noin kuusikymppiset) lomailevat suunnilleen puolet vuodesta.

  Eipä yhtään helpottanut nuo söpöliinit kisuset kissakuumettani. Kaksi pitäisi kuitenkin tähän huusholliin mieheni mielestä riittää.

  -Anki-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sijaisvanhemmuudella rikastumaan pääse, se on tosi. Minulla on nyt kuntapuolen täydet lomat, 38 päivää vuodessa. Meillä kuten ei ilmeisesti valtiollakana lasketa lauantaita mukana lomiin, siitä niitä sitten kertyy ihan kiva potti. Meillä mies on yrittäjänä se joka ei pahemmin lomaile. Kissojen suhteen mies on jo luovuttanut :))

   Poista
 5. Kannattaa kokeilla ja katsoa kuinka paljon sen palkan väheneminen todella vaikuttaa vai vaikuttaako mitään, kun asia kerran mietityttää:)

  Minä jäin aikanaan kotiin ja olen edelleen, yhden ansioilla tullaan toimeen ihan riittävästi ja monta väsyä jää väsymättä, kun näitä kotitöitä ei tarvitse koittaa toisen työpäivän päälle. Monilapsisessa perheessä kun niitä riittää vaikka jakaisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorotteluvapaalla korvaukseni tulisi olemaan surkean pieni, maksimissaan 500e kuukaudssa. Toisaalta olisihan se ns. ilmaista rahaa ja tulisi tekemättä töitä. Kyllä sen saisi riittämään kun on toinen joka käy töissä. Kotiäidiksi jäisin samantien, mutta taloudellisesti se ei vielä onnistu, toisaalta nautin kun vihdoin ja viimein elämässä ei enää niin tiukkaa rahasta kuten kotivuosina oli. Pitää laittaa pystyy suurkanala ja alkaa myydä munia :D

   Poista
 6. Onpa kurjaa, että jossain päin on vielä vallalla tuo naurettava lapsimäärään perustuva palkka! Meidän kunnassamme on jo vuosia ollut takuupalkka, eli saamme palkan väh. neljästä lapsesta ja jos mukana on iltapäivähoidossa eskarilainen, saamme 4,5 lapsen palkan. Oikeasti tähän työhön ei saada kohta ketään, jos palkkaus ei ala parantua koko maankin tasolla. Kuitenkin tämä on kunnille ja kaupungeille todella halpaa hoitoa, jos päiväkotien kustannuksiin vertaa.
  Tsemppiä sinulle työhösi ja taistelkaa tekin siellä takuupalkan puolesta, mikäli rahkeet vain riittävät!

  t. toinen pph Lapista

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)