sunnuntai 5. elokuuta 2012

Käsitöitä kirpparilta

On minulla heikkouksia, jopa runsain mitoin. Yksi heikkous on vanhat ja miksei tuoreemmatkin pitsiliinat. Toinen heikkous on vanhat nimikoidut pyyheliinat. Kesällä on löytynyt molempia kirppareiden kätköistä.

Ensin löytyi pellavaiset pyyheliinat. Ei näitä oikein voinut vastustaa. Kaikki kolme liinaa siinä kunnossa, että ei näitä ole koskaan käytetty. Kauniit nimikoinnit ja kankaassa kiva pinta. Äitini tutki liinat ja totesi kaksi niistä kotikutoisiksi kankailtaan. Sopii tyyliini, käyttöön tulevat heti pesun jälkeen.


 Viimeisin ostos oli kaksi pientä nyplättyä liinaa kahdella pienellä kolikolla. Näitä veikkaan aika uusiksi, ehkä jonkun harjoitustöiksi sillä ylemmässä lanka kiristää keskeltä ja alemmassa on päättelyt tehty vähän hurjasti. Ylempi toivottavasti tulee kuntoon pesun ja kiristyskuivauksen ansiosta. Alin kyllä kelpaa noinkin kunhan sen pesen.

Itse en osaa nyplätä yhtään, en edes pitsin pätkää. Lapsuudestani muistan kuinka äiti heitteli niitä langassa kiinni olevia pampuloita (en tiedä oikeaa nimeään) siinä nypläystyynyn päällä ja minä katselin vieressä. Taisi olla 70-lukua ja nypläystyynyllä oli oma hieno nahkapaloista tehty kantokassi.

 Olisihan tuo hieno taito osata jos olisi ymimääräistä aikaa. Nyt tyydyn ostamaan pois muiden nypläämät pitsit ja liinat.

8 kommenttia:

 1. Samaa minäkin ihailen, toisten hienoja taitoja. Rakas tätini osaa nypläyksen ja olenkin perinyt joitain liinoja häneltä. Ovat aarteitani!

  VastaaPoista
 2. Pitsiliinat, käsintehdyt, on minunkin heikkous.

  Kirjailut viehättää kanssa. Nyt on hakusessa kirpulta ristipistotaulu. Onhan niitä vaan sitä juuri oikeaa ei vielä ole tullut vastaan.

  VastaaPoista
 3. Kaikenlaista olisi hieno osata, vaan ei tahdo aika riittää, sinulla varsinkaan! On upeaa, miten arvostat muiden tekemiä tekstiilejä, sekin on taito.
  Saaripalstalla on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
 4. Hyvät löydöt olet tehnyt, todella. Minä olen myös heikkonan noihin nimikoituihin pyyheliinoihin. Ja ihan käsipyyhkeinäkin pidän, päihittävät nimittäin froteepyyhkeet mennen tullen.

  VastaaPoista
 5. Onpas nättejä liinoja! Itseltä ei kyllä tosiaan nypläys onnistu, mutta virkkaus onneksi sujuu, niin pystyy jonkinlaisia pitsiliinoja tekemään. :)

  VastaaPoista
 6. Rupesin miettimään, että erottaako tavallinen kuolevainen, mikä pitsi on nyplättyä, mikä tehdastekoista, mikä virkattua, mikä kudottua...en ole tainnut perehtyä kovin hyvin liinojen olemukseen.
  Minulla on "pakkomielle" ostaa kirpputoreilta yms. paikoista kaikki pellavaiset astiapyyhkeet. Minkähän takia niitä pitää ostaa - kai pelastamistarkoituksessa.

  VastaaPoista
 7. Hienoja, arvokkaita löytöjä. Kivat nuo punaiset nimikoinnit pyyheliinoissa. Itse ostan vastaavia myös aina kun kirppiksiltä löytyy:)
  Lämmintä syyskesää,
  -T

  VastaaPoista
 8. On jo monta tuollaista ja lisää vaan haluan. Olen osannut nyplätä ja osaan erottaa virkatuista sun muista liinat sun muut. Josko enää muistaisin kaikkia kikkoja siinä nypläyksessä. Löysimpä kivan blogin..

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)