sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Vaihto

Aurinkoinen pakkassunnuntai oli aluksi tarkoitus käyttää kirpparikierrokseen. Siinä talon uunien lämmityksen lomassa aloin touhuta kaikkea muutakin, ja humps, ei ollutkaan enää aikaa lähteä yhtikäs minnekään.
Toisaalta oli ihana viettää kotona epämääräinen pyjamapäivä ilman lapsia. Ei kiirettä, eikä mitään mitä olisi pakko tehdä. Sopii hyvin minun vartalolle ja mielelle.

Tuli sulatettua pakastin, puuha josta en pidä mutta pakko tehdä kerran talvessa. Tänä talvena on ollut sen verran sähkökatkoja että huurretta oli päässyt kertymään. Nyt on sisältö järjestyksessä ja ilman ylimääräistä jääkerrosta. Pakastimen kuivumista odotellessa, laitoin tuvan järjestystä uusiksi. Sai lähteä valot ja kävyt keväisemmän tieltä.

Pelargonit siirtyivät pakastimen päältä astiakaapin ylle. Kerrostarjotin ja munakello jäivät kaveriksi.
 Pelargonit on aika raaskut kuten tässä vaiheessa vuotta kai kuuluukin. Viime vuonna ihan sama juttu, pysyivät hengissä ja kesällä kukkivat kauniisti.
 Tämä kuva on samoista kukista joulukuun alusta. Vihreää riitti ja jopa yksi kukintokin. Luulen kuitenkin, että tuo pakastimen päällinen oli kukille vähän turhan lämmin. Vaan kun muutakaan paikkaa ei ollut.
 Astiakaapin ja oven päällä olleet opetuskuvat laitoin toistaiseksi jemmaan. Tilalle on tulossa uudet kuvat, ei kuitenkaan opetustaulut vaan jotain vähän muuta. Niistä lisää kunhan pääsen kaupunkiin hommaamaan kaiken tarvittavan materiaalin.
Täällä hupenee polttopuuta mieletöntä vauhtia. Oli pakko jo ostaa lisää puuta, tälle talvelle varatut on liki kaikki poltettu, ja ne mitä on jäljellä on tarkoitettu leivinuuniin.
Mielestäni tämä "oikea" talvi olisi voitu hypätä yli.
Semmoinen -5 astetta pakkasta on sekin tälle vartalolle ja mielelle sopivinta.
Ei se -22 astetta johon aamulla heräsimme.

Mukavaa sunnuntai-iltaa!

9 kommenttia:

 1. Minulla näyttää pelakuut melkoisen samalta, kevättä odotellessa! :)

  Minullekin olisi ne -5 pakkaset riittäneet. Onneksi ei kuitenkaan päästy samaan kuin kotopuolessa, missä tädin mittari oli näyttänyt -32! IIK!

  Mukavaa viikonalkua!

  VastaaPoista
 2. Minun pelakuut ovat varastossa, jossa joku 10 astetta... vähällä valolla...saas nahdä miten niiden käy...☺

  VastaaPoista
 3. Minäkin sulatin pakastimen tänään, juuri kuivattelin sitä ja laitoin päälle. Meinaan postauksen tehdä jos joku muukin haluaa käyttää näitä pakkasia hyväkseen, mutta on unhoittanut asian. Hyvä mieli kun pakkanen järjestyksessä kohta, vielä odotan että mittari näyttää pakkaslukemia ennenkuin laitan tavarat sisään takaisin mm sienet :)

  Kyllä nuo Pelargoniat keväällä lähtevät hyvin kasvamaan.

  VastaaPoista
 4. Millaisessakohan kuosissa minun pelkuut ovat?? Ne ovat kellarissa enkä ole niitä vilkaissut koko talvena... :/

  Meilläkin menee puita aivan mielettömästi, vaikka onkin vain 3 tulisijaa. Näillä pakkasilla poltetaan olkkarin takkaa ja puuhellan leivinuunia aamuin illoin. Mieheni teki isäni kanssa viime kesänä puita suuren määrän! Olimme varma että ne riittävät mutta toisin kävi... Ei auttanut muu kuin ostaa sydäntalveen 7 motiia koivuklapeja!! Sydäntä kirpaisi raha mikä niihin meni, mutta silti paljon halvemmaksi tulee kuin sähkölämmitys :)

  VastaaPoista
 5. Ruusa: Kevättä odotellessa, eikähän ne selviä :)

  Irmastiina: Valoakin olen pohtinut, mutta meillä ei ole mitään pimeää ja lämmintä paikkaa.

  maiju: Ainut hyvä asia näissä pakkasissa on se että saa pakastimen sulatettua :D

  Hanna: Sama meillä, harmitti ostaa puita tässä kohtaa, mutta tulee ne silti halvemmaksi kuin sähkö. Ja se uunilämpö on ihan erilaista kun pattereista tuleva!

  VastaaPoista
 6. Ihan samaa täällä ventataan, säilyyko pelarguut hengissä. Haaveilen tuosta ajasta minäkin, ilman mukeloita, mutta usein riittää ihan yksi päiväkin. Sitten on taas ikäväkin!

  VastaaPoista
 7. Hei,
  Noista teidän hirsiseinistä, onko hirsien välissä jotakin? (Kuvasta ei niin varmasti nähny). Meillä otetteen yksi vanha hirsiseinä (nykyään sisäseinä/väliseinä) esille ja mietin niitä sammalia ja pellavarivettä, että otanko pois? Osan otin, mutta meni mielestäni huonomman näköiseksi. Seinää ei ole tarkoitus käsitellä niin mietin vaan että pölyääkö? Pitäisköhän lakata tms? Eli millainen seinä ja kokemukset teillä?

  VastaaPoista
 8. Hymy: Hirsien välissä on sammal, on nimenomaan siellä välissä eikä sitä saa pois. Joissain kohtaa oli irtonaisempaa pellavaa ja se on otettu pois, sisäseiniä kun ovat. Eriste ei juuri rapise, imuroin hirret 1-2 kertaa vuodessa. Emme käsitelleet hirsiä mitenkään, minusta luonnollisuus on parasta. Lakkausta tai muuta vastaavaa ei saa enää koskaan pois, ja estää hirren hengittävyyden. En laittaisi omiin seiniin. Ulkoseiniä emme ole jättäneet mistään hirrelle jotta talo olisi lämpimämpi.

  Peuankello: Pieni hengähdystauko silloin tällöin tekee hyvää. Harvoin saamme kaikkia yhtäaikaa hoitoon, ehkä kerran tai kaksi vuodessa.

  VastaaPoista
 9. Kevättä odotellessa... ;) Meillä on yksi huone vähän niin kuin varastona ja siellä on alhaisempi lämpötila ja paljon ikkunoita. Pelakuut viihtyy hyvin siellä.
  Nakkasin haasteen sinulle, käy kurkkaamassa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)