tiistai 20. joulukuuta 2011

Joululahja anopilta

Myönnän, aina ne anopin laittamat joululahjat eivät ole olleet mieluisia. Oikeasti olen kyllä sitä mieltä, että ei minua, aikuista naista tarvitsisi lahjoa lainkaan, mutta siitä huolimatta saan lahjan joka vuosi. Ja yhtä kiitollinen olen, oli lahja mieluinen tai ei.

Tänä jouluna sain lahjani jo etukäteen, ja mieluisuudessa se taitaa olla voittamaton. Tästä olen haaveillut, mutta ikinä en ole sellaista omistanut. Mummolla tällainen oli, ja lapsuudesta muistan miten mummo sitä käytti. Harmi että tietonsa ja taitonsa meni mummon mukana hautaan, eikä ehtinyt siirtyä seuraaville polville. Tiinustakaan ei ole enää tietoa. Varmaankin poltettu tarpeettomana.

Mutta nyt kun kerran omistan taikinatiinun ensimmäistä kertaa elämässäni, koen että on aika opetella leipomaan juureen tehty ruisleipä. Tai ihan mikä leipä tahansa, kunhan on juuri ja leivinuunissa paistettu.
 Taikinatiinuni on tehty pohjan vuosiluvun mukaan 1982, ei siis mikään vanha, mutta näyttää täysin oikeaoppiselta. Härkin puuttuu, eikä tuo yläkuvan oikeassa yläkulmassa näkyvä käy pienen kokonsa takia, se onkin pelkkä kirpparilta löydetty koriste. Uskoisin, että torin luutakauppiaalta saan ihan uuden. Ja kuten kuvasta näkyy, on tiinu siistissä kunnossa sisältä. Vielä se täytyy kuitenkin pestä ja testata veden pitävyys. Ja sitten vain leipomaan! (ei kuitenkaan jouluksi)
 Siinä se nyt nököttää, tiinuni ruispöytäni alla. Pöydän nimi tuli siitä ruistaikinamäärästä millä sen kansilankut olivat liimaantuneet toisiinsa kiinni. Melkoinen urakka oli irrotus ja putsaus.
Leivän leipomiseen liittyen, muistin juuri, että onhan minulla yksi erityinen esine tuolla navetan ylisillä. Onpa vieläpä Arvilan alkuperäistä esineistöä. Heti en pääse kaivelemaan navettaan, mutta jos illalla saan aikaiseksi, niin kuvaan sen heti huomenissa teille.
Ja mielelläni otan leipävinkkejä vastaan, ja osaako joku kertoa, pestäänkö tiinu ennen käyttöönottoa vain lämpimällä vedellä vai pesuaineen kera? Tämä kätevä emäntä kun ei tiedä.

7 kommenttia:

 1. Älä käytä tiinun pesuun mitään pesuainetta.
  Pese sisältä lämpimällä vedellä ja harjaa tiskiharjalla.
  Jos tiinu pitää vettä, niin hyvä. Sitten vain huuhtelet pariin kertaan kylmällä vedellä, jotta puun syyt "sulkeutuu".
  Jos tiinu ei ole vesitiivis, voit koettaa turvottaa sitä upottamalla haaleaan veteen huppeluksiin esim. yön ajaksi. Testaa aamulla, joko pitää vettä. Jos pitää veden, tiinu on valmis taikinan tekoon.
  Joskus hyvinkin tehty tiinu vaatii vedellä turvottelun ennen jokaista käyttökertaa.
  Tiinun säilytyslämpötila olisi hyvä olla viileä ja kuiva. Liian lämpimässä paikassa säilyttäminen kuivuttaa puuta liikaa ja "vuototaipumus" lisääntyy.
  Jos alat harrastaa hapanruisleivän tekoa säännöllisesti (ainakin kerran kuukaudessa), voit jättää tiinun taikinaiseksi, niin saat hyvän happamuuden taikinaan. Taikinajuuri tarvitaan kuitenkin lisäksi.
  Jos tiinu tarvitsee "turvottamista", kun siinä on juuritaikinaa sisäpinnalla, tee turvotus vain laittamalla haaleaa vettä astian pohjalle.
  Kuulostaa kai monimutkaiselta, mutta ei ole.
  Jos et saa juurta keneltäkään tutulta, voit tehdä sen itse ruishapankorpusta ja hapatetun, kuivan ruisleivän muruista.
  Liota ne vesitilkkaan ja anna olla huoneenlämmössä muutama tunti ennen taikinan laittoa.

  VastaaPoista
 2. Hei! Onpas ihana lahja sinulla. Vaali tiinua huolella. Yllä Sirkku kertoo paljon oikeaa asiaa, samat olen oppinut mummoltani. Toivotan oikein paljon leipomisintoa ja onnistumisen iloa. Ja ps. Sinulla on aivan ihku blogi, luen ehdottomasti lisääkin. T. Kati

  VastaaPoista
 3. Sirkku: Kiitos ohjeista, jospa uskaltaisin kokeilla leivontaa jo joululomalla.

  Kati: Yhden epäonnistuneen kerran olen kokeillut ruisleivän tekoa, on siitä kyllä jo aikaakin. Luulen että sitä ei opi kuin kokeilemalla.

  VastaaPoista
 4. Tervehdys.

  En tiedä päivitetäänkö tätä enää, mutta koitetaan.

  Olen innokas tekemään ruisleivän aina itse ja nyt ajattelin ostaa tiinun tuolta: http://vuokatinpuu.mycashflow.fi/product/4/taikinatiinu

  Tuon 15 litraisen, johon tulee myös kansi.Onkohan tuo oikeaa materiaalia?

  VastaaPoista
 5. Ville: Tervetuloa lukijaksi! Tiinuista en pahemmin tiedä, omani on edelleen pesemättä ja testaamatta. Luulisin tuon vuokatin puun tekemän olevan ihan ok.

  VastaaPoista
 6. Kiitos. Vaihtoehtona on Kauhapajan 15 litrainen tiinu

  http://kauhapaja.fi/fi/21/1003-kauhapaja-ky-0035-taikinatiinu-15-l.html

  Tuo on vaan aika lailla miellyttävämmän näköinen vuokatin puun valmistama.

  VastaaPoista
 7. Pitääköhän muuten tuota puuta käsitellä jotenkin, kun saa ensin tuon tiinun ostettua? Se on siis käsittelemätöntä mäntyä.

  Vai siihenkö vaan laittaa siemenen muhimaan ja hetken päästä lisää taikina ainekset.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)