perjantai 22. huhtikuuta 2011

Niinhän siinä kävi kuten arvelinkin.

Eihän tämä blogi itsekseen päivity. Töiden takia päivät tuntuu joskus uskomattoman lyhyiltä, pakolliset päivän hommat kun tekee, niin tuntuu ettei jaksa muuta kuin olla. Ja jos koneen avaa, ei jaksa muuta kuin katsoa sähköpostin ja muutaman blogin päivitykset ja sitten unta kalloon. Että pahoitteluni harventuneista päivityksistä.

Ja kun ei meillä sisällä nyt oikein ehditä ja jakseta edes sisustaa, saatikka että olisi aikaa ja tarmoa kierrellä kirppareita, niin blogi saattaa muuttua kesän myötä puutarhablogiksi. Tänä kesänä aion ajan ja sään salliessa viettää vapaa-aikani multaa möyrien. Ja kuten arvelin, on piha saatu/saadaan haravoiduksi pääsiäisen aikana. Tänään tein kaikki muut paitsi märemmän nurkat. Luntakaan ei ole enää missään muualla kuin räystäiden alla katolta pudonneina kasoina.

Siinä haravoidessa ehdin miettiä kaikenlaista. Tuleva kesä on kuudes kesä kun tätä puutarhaa laitan, ja nyt vihdoin voi sanoa että työ on kantanut hedelmää. Työtä on vielä, mutta on sitä paljon tehtykin. Hoitamaton joutomaa ja rytökasat alkaa pikkuhiljaa muuttua ihka oikeaksi puutarhaksi eri osioineen. Voisin jopa sanoa, että kauniilta näyttää.
 Kuvassa näkyvä marja-ja hedelmätarhan puoli kasvoi ostokesänä kymmensenttistä nokkosta. Marjapensaita ei oltu hoidettu vuosiin, nurmikko oli enemmän sammalta kuin nurmikkoa. Koristeomenapuu kantoi enemmän kuivia kuin terveitä oksia ja pihan ainut omenapuu teki varmaa kuolemaa. Nyt on vähän jo erilaista.
 Saunan takunen oli sellainen perinteinen saunan takunen. Nokkosta, nokkosta ja vielä vähän nokkosta. Yksi pahvilaatikollinen lasia ja toinen posliininsirpaleita, muutama kymmenen kiloa rautaromua. Kyllä siinä muutama hetki meni kun kaivoin lapiolla nuo kalliot esiin, siirsin vuorenkilvet ja tein kukkapenkin. Kannoin kiviä ja kuskasin roskaa. Vaiva kuitenkin kannatti. Tuossa on yksi pihan kauneimmista paikoista ja aivan mahtava pyykkikallio.
 Vihertää, vihertää. Tuo rairuohon näköinen vihreä on joku ruohokasvi jonka nimeä en tiedä. Ilmestyy heti keväällä, tekee keltaisen pienen kukan ja sitten lakastuu nopeasti pois. Ihan mahdoton hävittää, enkä edes raaski kun se on tässä kohtaa ainut mikä jo vihertää. Ei ollenkaan hassumpi rikkaruoho. Pitkä kapea kukkapenkki on ukonhattua. Täällä alkupäässä on muutakin, mutta sitä ukonhattua on pitkä pätkä. Se jo olikin siinä ostohetkellä, mutta oli ihan heinän valtaama. Aiemmilta kesiltä on puutarha-tunnisteessa juttu sen heinätilanteen korjaamisesta.
 Ja tässä yksi tuleva projekti. Olen miettinyt kovasti tuon betonirenkaan siirtämistä jonnekin muualle, mutta nyt mietin että jospa jäisikin tuohon kukkapenkiksi. Se on aika mukavasti sammaloitunut ja kun sitä vielä vähän häivyttäisi ei olisi varmaankaan mikään hullumpi. Tuossa säilyttäminen sitten vaan tekee sen, että ympäristö pitää siistiä. Koivun alla kasvaa valkoista syreeniä ja sitä en ehdottomasti halua hävittää mihinkään. Kivi on kuin luotu kukkakattilalle tai vastaavalle ja sen eteenkin voisi laittaa jotain kasvamaan. Ihan etualalla kasvaa pieni pensas juhannusruusua, se saisi halutessaan ihan rauhassa levitä. Yksi ongelma tuossa kohtaa on lupiini. Sitä on jo vähän saatu hävitettyä, mutta ei lainkaan kaikkea. Periaatteessa lupiinikin on kaunis kukka, mutta pelkään sen leviävän tuonne metsän puolelle ja sinne se ei kyllä kuulu.
Ja ei tämä nyt ihan puutarhaksi mene vaikka uhkasinkin, joudutte sietämään vähän nukkekotihömpötystäkin sillä nyt tiedän millainen talo meille tulee. Se tulee saamaan ihan oman bloginsa, mutta siitä myöhemmin lisää.

20 kommenttia:

 1. Minä roikun täällä vaikka bloggaisit mistä!
  voin kaiken kaupunkihaipatuksen jälkeen fiilistellä teidän ihania talo ja puutarhajuttuja :)

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka teillä jo kauniisti vihertää:) Suloinen tuo pieni mökki siis onko se sauna? Puutarjajuttujakin on kiva katsoa ja lukea! Siunattua pääsiäistä <3

  VastaaPoista
 3. Hanna: Kiitos roikkumisesta :D Kyllä mun joskus tekee ihan pikkiriikkisen mieli takaisin kaupunkiin, mutta pienikin hetki tai katse puutarhaan ja peltojen takana siintäviin metsiin niin se pikkiriikkinen ajatus kaupungista haihtuu.

  MaMMeli: Se punainen mökki on meidän sauna. Sisäsaunaahan meillä ei ole, vain tuo saunamökki ja sitä mä rrrrrakastan!

  VastaaPoista
 4. se rikkaruoho onvarmaankin alppisuikero :)

  VastaaPoista
 5. Onko nokkonen noussut vielä senkään vertaa (sinne minne annat nousta),
  että pääsis laittamaan valkokastikkeeseen taikka lettutaikinaan?

  Näyttää tulevan mainiot pihakelit pyhien kunniaksi!
  Onnellista pääsiäistä teille sinne!

  VastaaPoista
 6. Pakko kysyä kun kirjoitit että piha kasvoi enemmän sammalta kuin ruohoa ..mitä teitte?? Meillä sama ongelma ja ratkaisuja toistaiseksi nolla.. =/

  VastaaPoista
 7. Se rikkaruoho on Käenrieska, ei sitä voi hävittää ja sehän häipyy itsestään kesään mennessä.
  Hyvää kevättä!
  T. Maija

  VastaaPoista
 8. Mukavasti teillä jo vihertää ja täällä roikutaan lukemassa, oli tahti mikä tahansa eli mitä itsellesi parhaaksi näet:)

  Jos haravoimista haluat jatkaa, niin täällä olis yksi pieni piha haravan heiluttajaa vailla:)

  VastaaPoista
 9. Hei, jatka mistä aiheesta tahansa, kunhan jatkat! :D Mä pysyn ainakin visusti kyydissä.

  Kyllä hyvältä näyttää teidän piha. Musta tuo betonirengas olis just oiva kukkapenkiksi! :)

  Kivaa pääsiäisen jatkoa!

  -Päivi-

  VastaaPoista
 10. Joku muukin oli vastannut, "rairuohosi" on pikkukäenrieska, jota ei kannata missään nimessä hävittää! Se on Suomen luonnon pienin lilja :-)
  Ihana puutarha teillä jo, saunan vieressä todella ihanan näköinen paikka!

  VastaaPoista
 11. Outi: Joku suikerokin kasvaa, mutta se ei kuki vielä, tekee myös keltaisen kukan :)

  Sirkku: Pientä on vielä nokkonen ja mulla on sen kanssa sellanen vihasuhde pelkästään että ruokaan en sitä laita!

  aNNa: Kalkkia, kalkkia ja kalkkia, ihan reilusti. 100kg vuodessa on ihan hyvä määrä ja hävittää sammalta jo jonkinverran. Sitten päälle tietysti ruohonsiementä :))

  Maija: Käenrieskahan se oli, kiitos! Ei sitä hävittää henno, on ihan kiva :)

  Katri: Haravointi on mun yksi lempipuuha, tänään tein sitä neljä tuntia putkeen!!

  Päivi: No mukava kuulla etten ole ainut jonka mielestä betonirengas kelpaa kukille :D Vielä jos viittis sivellä sitä piimäsammal-litkulla niin saisi enemmän sammalta pintaan. Ajattelin kyllä ympäröidä sitä paljon kivillä.

  Saila: Kiitos tiedosta, eli sitä pikkukäenrieskaa ei kannata missään nimessä hävittää. Se on kyllä ihan kiva leviämään, kasvaa jopa kasvimaalla :D
  Saunan vierus alkaa olla jo kunnossa, siihen urmikolle tahdon vielä jonkun matalan yksittäisen pensaan.

  VastaaPoista
 12. Minäkin seuraan taatusti mukana, oli tahti ja aihe mikä vaan! :)
  Ihanalta jo näyttää piha ja taatusti kesällä upea kun vihertää kunnolla. :)

  VastaaPoista
 13. Joskus ennenvanhaan olisin varmaan ollut sitä mieltä, että plääh, en minä jaksa mitään puutarhablogia lukea, mutta nyt olen ihan tyytyväinen! Kun oma pihamaamme on juuri sellainen, kuin kuvailit teidän pihan olleen muuttohetkellä, oli tämä postaus tosi kannustavaa luettavaa! Teillä on niin kaunista!

  Harmi, ettei meidän maaperästämme löydy pientä kalliota. Kalliot ovat niitä maailman hyviä asioita.

  VastaaPoista
 14. Olipas innovoivaa! Meillä myös pihasauna, jonka varjopuoli on oikea rytöläjä. Eilen revin tunnin verran isoa juhannusruusun juurakkoa (uloittui noin 3mx5m alalle)ja lopulta se lähti irti. Tuo kallion esille ottaminen sopis siis myös meille. Siinäpä seuraava projekti.

  Teillä on ihanan monipuolinen puutarha!

  VastaaPoista
 15. Puutarha-blogi, sopii mulle! Meillä sellainen savotta kanssa vuosien villiinnyttämällä pihalla edessä. Neljäs kesä omassa kodissa edessä ja tänä kesänä vihdoin ehdittäneen paneutua pihaan...kaikki vinkit ja ideat enemmän kuin tervetulleita!

  VastaaPoista
 16. Ihana sauna teillä!! juuri eilen saimme saman moisessa saunassa saunoa kyläreissulla ja kyllä oli hyvät löylyt ja tunnelma kohdallaan :))
  hyvä kun selvisi minullekin sen vihreän nurmen nimi, meilläkin sitä keväisin kasvaa pihatalon edustalla ja olen ihmetellyt sille nimeä :)
  reipasta pääsiäisen jatkoa!!

  VastaaPoista
 17. Mia: En meinaa taas malttaa odottaa että kaikki kasvaisi. Päivttäin käyn kurkkimassa missä vihertäsii vähän enemmän :) Olen kyllä ihan täysin kesäihminen!

  Susanna: Se piha kyllä aluksi tuntui ihan epätoivoiselta savotalta. Mutta kun tajusi, ettei kaikkea tarvitse tehdä heti vaan pikkuhiljaa voi kohentaa niin helpotti! Kalliota ei enää valmisteta, kalliot on minustakin niitä hyviä asioita, siksi sitä kaivelen esiin aina vaan enemmän :)

  Suvi: Siitä se lähtee! Meillä oli kurtturuusua, ja se sai kyllä lähteä kokonaan.

  Ida-Antonia: Mä taas pelkään että tämä on vika kesä kun ehdin tähän malliin tehdä töitä puutarhassa. Toisaalta lapset kasvaa koko ajan ja omaa aikaa jää enemmän. Eli enemmän aikaa puutarhalle!

  Leena: Joitain kuvia löytyy tunnisteen sauna alta. Käy kurkkimassa.

  Jaana: Kiitos! Pihasaunassamme on kyllä maailman parhaat löylyt!

  VastaaPoista
 18. Hei ja hauskaa pääsiäistä!
  Täällä meilläpäin on nautittu hellelukemista. Niin lämmin on ollut, että ihan oikeesti ei jaksanut tehdä mitään pihalla, säätiedon mukaan oli +26C. Ei saisi kyllä valittaa, sateeksihan tuo saattaa muuttua vaikka kuinka pian. Ja raparperipiirakkakin tuli tehtyä illalla, ennen kuin kasvavat liikaa.

  Hieno piha sulla, työ on kannattanut! Mutta kamala haravoiminen, hui..

  Terkut, Iiris

  VastaaPoista
 19. Oi että teillä on ihana saunamökki! *kade* :) Ihanasti vihertää jo...
  Mukavaa pääsiäisen jatkoa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)