keskiviikko 11. elokuuta 2010

Melko jykevää

Ei ole Arvilan lattiat ihan kevyestä puutavarasta tehdyt. Kuvassa alhaalla sirot jalkani ja ylhäällä lankkuja kannatellut hirsi. Nuo puut joiden päällä seison, oli peitetty ensin sammaleella, sitten tuhdilla kerroksella olkea ja sitten vielä n. 15 cm paksulla kerroksella hiekkaa ja multaa.


Hiekka, oljet ja sammaleet oli painunut niin tiiviiksi kerrokseksi, että sitä piti irrotella talikolla ja lapiolla ennen kuin imuauton putki sai sen imettyä. Pari tuntia siinä meni,

mutta nyt tuvassa näyttää tältä:

Huomenna laulaa moottorisaha ja loputkin lattiasta saa kyytiä. Eristettä vasten olleet puut ovat käyttökelpoista vain roviolle.

10 kommenttia:

 1. Onpa jykeviä hirsiä. Laitatteko uudet hirret alle vai miten teette lattian? Mietin vaan, kun meillä saattaa olla vastaavaa edessä jos kaikki menee suunnitellusti.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa sitten katsoa alapohjan tuuletus sitten kuntoon ja vaikka lisätä pari ilmahormia, meillä oli tuota samaa sammal-hiekka-savi-mössöä yläpohjassa ja imun jälkeen hirsissä ei ollut mitään vikaa... niin ei kai alapohjankaan pitäisi olla ihan läpimätä, jos tuuletus olisi ollut kunnossa (ja ilmaraot alapohjan ja maanpohjan välissä).

  Meillähän hirsien päät makasi hiekan päällä suoraan maassa ja olivat siksi päistään lahoja. Ja teillä taitaa olla hirret seinissä kiinni, voi siis käyttää joko samaa tyyliä tai sit vasoja seinään kiinnitettynä, mutta ei varmaan liikaa kannata lähteä muuttamaan, vai miten olette ajatelleet tehdä? Oliko alin hirsikerta hyvässä kunnossa?

  VastaaPoista
 3. Ohhoh mitä pöllejä. Ei taida lattia kauheasti notkistella jalan alla =)

  VastaaPoista
 4. Katri: Uusi lattia rakennetaan niin, että alimpiin lattiankannatinhirsiin tehdään uudet tuet ja sitten tehdään umpilaudotus. Lautojen päälle tuulensuojapaperi ja sitten selluvilla. Selluvillan päälle paperi ja lankut. Jos meillä on navetalla tarpeeksi tuulensuojalevyä, niin voi olla että laitetan sitäkin kerros selluvillan alle.

  Kirsi: Tuuletus pelaa :) Talossa on rossipohja ja lattian alla maa oli rutikuivaa, tosin kallion päällä kaikenlaista roinaa, puuta ja mujua joka täytyy vielä poistaa. Eli mitkään hirret ei ole maan kanssa kosketuksissa. Noiden hirsien alapinnasta on kallioon vajaa metri matkaa. Alimmat kannatinhirret näyttää olevan aivan terveet kun ovat tuulettuvassa tilassa. Tuolla alapohjassa käy pieni veto talvellakin kun perustuskivien saumat eivät ole tiiviit. Nuo kuvan hirret on metkat siitä, että näyttävät päälle ihan ehjiltä, mutta kun tarkemmin katsoo, niin on täynnä ötökän reikiä. Vaurion iäksi ollaan veikattu noin reilua sataa vuotta, eli talon ekoja vuosia. Todennäköisesti se hiekka ja maamuju on ollut kosteaa kun sitä on lattiaan laitettu ja on kostuttanut hirret. Katrille jo kuvasin miten uusi lattia tullaan tekemään.

  Minttu: Juu, ei pahemmin notkistele :D

  VastaaPoista
 5. Kehtaisko kysyä imuauton tuntivelotusta? Meillä alakerran hiekat ja purut poistettiin lapiopelillä ja yläkerran urakkaan isäntä suunnittelee konevoimaa... :) t.remppaaja

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: Tällä kertaa kyseltiin imuautojen hintoja vähän enemmän. Tuntiveloitus oli välillä 140-190e. Aika hinta, mutta ah sitä työn nopeutta. Eikä pölise ja pöllyä!

  VastaaPoista
 7. Niin just, että sinne on kostean eristeen seassa päätynyt myös jotain öttisiä... meillä on samantyylinen ongelma vesikatossa, siinä menee ristiin rastiin ruoteita ja yksiin oli jätetty kaarna reunoille ja näin ollen ne on aika syötyjä, vielä pitäis ajan kans selvittää, että kantaako muu rakenne katon ilman niitäkin vai pitääkö alkaa korjauksiin.

  Teillähän on mahtava perustan paikka ja hyvältä kuulostaa suunnitelmat... ja melkomoinen alapohja alunperin, jos kolme kerrosta hirsiä, ei meillä ollu ku yks, mutta eipä ollu eristeitäkään sen puoleen;).

  VastaaPoista
 8. Kirsi: Taisin selitellä ihan outoja :D Eli siellä on ensin kivien varassa seinähirsistä tulevat lattianiskat. Niiden varassa on sitten nuo kuvan puolikkaat tukit jotka on rivissä. Niiden päällä on taas sitten niskojen suuntaisesti ja niiden kohdalla kulkien hirret jotka on kannatelleet lattialankkuja. Talon paikka on kyllä täydellinen kun tämä on tehty kalliolle niin, että kallio viettää joka seinältä talosta poipäin.
  Ne kaarnaa syövät ötökät ei taida olla paha ongelma. Kailan mukaan häviävät kun kaarna on popsittu. Meilläkin on yläpohjassa sitä popsittua kaarnaa.

  Tänään muuttui suunnitelmat, mutta siitä lisää myöhemmin :)

  VastaaPoista
 9. Jösses, mutta onkin jykevät hirret! Ei oo mistään pilipalista tehty tuota teidän pirttiä. Wau!

  -Päivi-

  VastaaPoista
 10. Ohoh kylläpäs on oikein kunnon pöllejä lattiassa! :)

  Meillä on kylppäriremontti parhaillaan menossa - ollut jo kuukauden. Paljon on siinä ajassa jo tultu, niin ihanaa! Vanha PIENEN PIENI kylpyhuonekoppero on kadonnut kuin taivaan tuuliin ja tilalle on nousemassa isompi ja hienompi. viikon päästä pitäisi saada vihdoinkin valmiiksi, ihanaaaaaaa :)

  P.S. Olen juuri ensimmäistä kertaa täällä blogissasi kyläilemässä, kun löysin jostain tieni tänne :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)