tiistai 17. elokuuta 2010

Kartanolla

Asikkalan Urajärven kartanolla oli tänään avoimet ovet. Kartano on meiltä kohtuullisen ajomatkan päässä, joten minäkin lähdin vierailemaan kyseiseen museoviraston kohteeseen. Kartano on ollut kunnostettavana jo pari vuotta ja tullaan avaamaan yleisölle 2013. Tänään pääsi tutustumaan meneillään oleviin kunnostustöihin.


Vanhassa päärakennuksessa on upea takka vuodelta 1908. Siitä oli konservaattori rapsuttelemassa keltaista maalia pois. Työvälineenä kirurgin veitsi. Valmista pintaa oli syntynyt yhden työpäivän aikana puolisen neliötä.

Ulko-ovena on komea susiovi. Tämä rakennus on ilmeisesti 1700-luvun loppupuolelta. Hieno kuin mikä.

Kartanon kuistin portaat ja kaiteet on uusittu kokonaan. Kunnon puuta ja oli muuten aika tiheäsyistä. Tuollaista tavaraa ei ihan rautakaupasta saa.

Ruokasalin upea kaappi oli myös konservaattorin käsittelyssä. Siitä rapsutettiin kirurginveitsellä harmaata pintaa esiin nykyisen valkoisen alta. Ihan alunperin kaappi on ollut ruskeaksi maalattu.

Kartanon viimeisimmän isännän Hugo von Heidemanin huoneessa on komea ootrattu katto. Tämäkin huone tullaan kunnostamaan ennen museon uudelleen avaamista.

Myös Hugon huoneen takka on näkemisen arvoinen.

Kartanon pihalta ja puutarhasta löytyy paljon kuvattavaa. Puutarhatuoli on juuri minun makuuni sopiva.

Tässä vielä vanhan päärakennuksen ovi portaineen ja koristuksineen. Aikas upea.

Kartanon puisto on jo ihan oma nähtävyytensä. Jos satut paikalle kauniilla säällä niin varaa aikaa myös puiston kiertämiseen. Tämän kyltin lisäksi sieltä löytyy...

...upeita maisemia.

Tuo näkymä on tältä mäeltä. Amfiteatteri oli täpärästi säästynyt myrskyn kaatamalta puulta, onneksi.

Itse kartano on siis suljettu kunnostustöiden ajaksi, mutta puisto luontopolkuineen on avoinna yleisölle. Listatkaahan ensi kesän kohteisiin jos haluatte päästä osalliseksi kartanoromantiikasta.

9 kommenttia:

 1. Upea tuo vaalea takka ja tuo ulko-ovi:)Hieno kartano ja varmasti paljon katseltavaa. Puutarhatuolista minäkin tykkäsin, kivan mallinen:)

  VastaaPoista
 2. Onpa kaunis paikka ja kauniit entisöinnit! Varmasti oli mukava vierailukohde.

  VastaaPoista
 3. Kylläpäs onkin kaunis paikka!

  VastaaPoista
 4. Lapsena käytiin tuolla joka kesä, oli aina kiva kurkkia puutarhatonttuja (liekö enää paikalla). Jotain kummitusjuttua kartanosta kerrtoaan myös, oliko se Lilly joka siellä kummittelee ?

  VastaaPoista
 5. Ekaa kertaa täällä kurkkimassa. Linkitin sut jo heti. Ajan kanssa tutustun vielä paremmin.

  VastaaPoista
 6. Kohde on käymisen arvoinen. Minusta paljon upeampi kuin esim. Mäntsälän Alikartano. Urajärven kartanosta on tehty museo jo 1917 kun von Heidemanit testamenttasivat sen museoksi.

  Ninnu: Puutarhatonttuja ei valitettavasti enää ole paikoillaan. Saa nähdä tulisivatko remontin myötä, tai edes kopiot niistä. Kummittelijana taisi olla Lilyn ja Hugon äitipuoli joka näki lapsensa hukkuvan kartanon rantaan. Voin kyllä muistaa ihan väärinkin :)

  Mia: Tervetuloa lukemana blogia :)

  VastaaPoista
 7. Ohhoh! Mahtavat ovet, ja kyllä kaikki muukin.

  VastaaPoista
 8. Hei! Kiinnostava tieto sinulta URajärvestä. Minä olin siellä kaksi kesää sitten kahden kitisevän murkkulapsen kanssa tihkusateessa. Tykkäsin tosisti paikasta (olen lukenut ne Ahon romaanit, Lillyn ja mikä se toinen nyt olikaan), mutta seura oli vähemmän inspiroiva. Ajattelin tänä kesänä mennä yksikseni uudestaan, mutta en saanut aikaseksi. Hyvä olikin, jos paikka kerran oli kiinni.

  Täytyypä muistaa sitten v. 2013 ottaa uudelleen retkikohteeksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)