sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

#suuntana omavaraisuus, maaliskuu 2024, lempivuodenaika

 Lempivuodenaikani, kevät. Täällä ihan kohta. Rakastan sitä kun on koko ihana kesä vielä edessä. Rakastan katsella ja tarkkailla kun luonto herää eloon pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Rakastan puutarhaa sen keväisessä kauneudessa. 

Keväällä omavaraisuuden suhteen on vielä tavoitteet korkealla ja haaveet pilvissä. Satoon ei ole iskenyt kuivuus tai toukat, kaikki on hyvin ja intoa riittää. Pettymysten pehmeät potkut eivät ole vielä osuneet kohteeseensa.

Toisaalta kauden edetessä pienetkin onnistumiset ovat ihailtavaa tavoitteiden saavuttamista ja oman mielen hyväilevää hiveilyä. 

Pienessäkin omavaraisuudessa esikasvatuksella on suuri merkitys. Yhden taimen hinnalla saa pussin tai kaksi siemeniä ja niistä saa useita, jopa kymmeniä taimia. Esikasvatuksessa hyödynnän kasvihuoneita ja lasikuistia sisätilojen jatkeena.
Kasvimaa on syksyn jäljiltä yllättävän siisti, ahkera kitkentä näkyy. Muokkaan vain kasvumullan, en koko kasvimaata. Muokkaan kasvumullasta vain pintamaan tai joskus käännän talikolla, riippuen keväästä. Uutta voimaa maahan tulee keittiökompostorin sisällöstä tai multaan haudatusta haravointimassasta.
Kaikenlaiset suojat ja harsot ovat malttamattoman puutarhurin korvaamattomia apureita. Vimma kylvää kaikki aikaisin vaatii harsoja suojakseen. Tosin myös kovin tuulisella puutarhalla on osuutensa asiaan. Kuvan hattivatti on ruusupapujen torni. Olen surkea papujen kasvattaja, vaan kuten sanottu, kevät on haaveita ja pursuilevaa intoa täynnä. Saaliiksi sain viisi siementä tälle kaudelle kylvettäväksi.
Rakastan puutarhan fyysisiä töitä. Mikään ei ole mukavampaa kuin iskeä talikko syvälle puutarhakompostoriin ja kääntää aines ympäri seuraavaan laatikkoon. Kaiken kukkuraksi tällaisesta ilmaisesta voimaharjoitteesta saa parasta ilmaista multaa puutarhaansa. Täydellistä omavaraisuutta.
Kukkapuut ovat yksi syy miksi rakastan kevättä. Ensin nautitaan kukista, myöhemmin loppukesästä sadosta ja lopulta ruskan kauneudesta. Kauneutta mielelle ja kielelle. Herkkuja ja hamsterin varaston täytettä.

Tällä kertaa kevyttä pilvihöttöä aiheesta suuntana omavaraisuus. Virallisina valvojina ja kapteeneina edelleen Tsajut ja Korkeala.

Linkit muiden postauksiin päivitän sunnuntain aikana.

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraistelun-onnea

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2024

Tilliläntilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-onnea-vuodenajoista-ja-ihmisista-ymparillani/
22 kommenttia:

 1. Osuvaa kirjoitusta kevään ihanuudesta. Minuakin innostaa se, että kaikki on alussa, koko ihana kasvukausi. Vielä on syksy kaukana, hyvin kaukana, ja päiväkin pitenee vielä monen kuukauden ajan!
  Innostus ja optimismi ovat tosiaan nyt huipussaan. Tähän aikaan vuodesta saan myös päivässä aikaan sen verran kuin muulloin viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on hamassa tulevaisuudessa, nyt saa nauttia siitä kutkuttavasta tunteesta kun kasvukausi on edessä. Ja todellakin, saa paljon aikaiseksi.

   Poista
 2. Voin allekirjoittaa joka sanan tästä tekstistä. Kevät on ihan huippuaikaa, kaikki ihana käsillä ja edessä.

  VastaaPoista
 3. Oletko jo laittanut ruusupavut maahan? Sinulla on valtavan upeat esikasvatustilat. Tuollaista voin vain nähdä unta. Vaikka lämmitän kasvihuoneen hevoskalla, ei se on noin iso, eli tilaa ei siltikään ole noin paljon. Hienot harrastusmahdollisuudet sinulla, kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat viime vuodelta. Täällä on lähes puolimetrinen hanki vielä. Saas nähdä miten tänä vuonna päästään kylvöihin.

   Poista
 4. Kevät on paras myös minun mielestäni. (meillä tosin hanki 94 cm paikka paikoin)
  Kaikki se ihana kasvun ihme ja hiirenkorvat ja valkoiset pilvenhattarat ja lempeät kevättuulet. Aivan huippua aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon hanki on täälläkin, ei voi kuin haaveilla kevään etenemisestä ja esikasvatuksesta kasvihuoneessa. Toistaiseksi kaikki on tiiviisti sisällä talossa.

   Poista
 5. Kevät on todella ihanaa aikaa, vähän kuin talviunesta heräämistä! Ja kuten kirjoitit, säästö on melkoinen kun itse taimettaa ja se valikoima taimia, mitä ei koskaan kaupasta edes saisi. Toki kesällä puuhaa riittää, mutta tykkään myös fyysisestä pihahommasta, mieli lepää puuhatessa ja etenkin sitten kun työ on valmis. Nautitaan tästä ajasta ja valosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kasvattamalla säästää, etenkin jos joutuisi muutoin ostamaan valmiin ja jopa kalliin taimen. Minäkin tykkään puutarhan fyysisistä töistä.

   Poista
 6. Maaliskuu on siitä kiva, että kesän ihanuus on vielä edessä.
  Oman maan sato on aina se paras sato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on vielä edessä, se on parasta. Oman maan sato on parhaimman makuista ja mikäs sen mukavampaa hakea ruokaa lyhyen harppauksen päästä omalta kasvimaalta.

   Poista
 7. Kyllä, minä myös rakastan kevättä ja kaiken kutkuttavan alkua!

  VastaaPoista
 8. Kasvimaasi on kyllä hieno!
  Ja todella kuvistasi aina näkyy, että se on hoidettu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvimaan hoito hyvin on ollut kunnia-asia ja kyllähän vaan siitä lopputuloksesta nauttii.

   Poista
 9. Kasvimaasi on kateutta herättävä. Tulen usein blogiisi katsomaan miltä oma tulevaisuus voi näyttää. Inspiroit todella paljon.
  Teillä on todella hienoja ja avaria näkymiä eri puolilla pihaa, oikein silmä lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Rikkaruohojen kitkentä on lempipuuhaani, ai että miten sielu lepää kun saa nyhtää rikkoja maasta.

   Poista
 10. Teillä kevät on näköjään jo alkanut. Olen kateellinen. Mökilläni on vielä monta kymmentä senttiä lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat viime vuodelta, vielä on tiukka lumikerros koko puutarhan päällä.

   Poista
 11. Kyllä se on ihana juttu kun kaikki on vielä edessä .....kipeät paikat ja selkä etenkin . Mutta voisin melkein sanoa että nautin myös tästä tunteesta .

  VastaaPoista
 12. Kevät on kyllä ihanaa aikaa, vaikka tykkään kyllä kaikista vuodenajoista kovasti. Kevät on kuitenkin se aika kun yllättyy iloisesti monta kertaa ja kasvun ihmettä on kiinnostava seurata. Kevät on jännitysnäytelmä jonka loppuratkaisu paljastuu syksyllä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)