sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Juuri ennen pakkasöitä

Tällä viikolla saatiin ensimmäiset pakkasyöt. Aamuherätykset ovat olleet kalseita, tuvassa vain 15 astetta lämmintä. Siinä saa todella tehdä töitä jotta saa itsensä pois untuvapeiton alta. Töihin asti on selvitty ja sieltä kotiinkin. Puutarhassa ehdin piipahtaa muutaman kerran ja parina päivänä muistin jopa ottaa kameran mukaan.

Rusokirsikka sai ensi kertaa kunnon syysvärityksen. Tuli tehtyä loistovalinta kun istutin tämän 2015 tähän talon eteen. Paraatipaikka on ansaittu vaikka kukkinut ei ole vielä kertaakaan. Rusokirsikka joutui ottamaan uusintalähdön sillä se paleltui heti ensimmäisenä talvenaan. Onneksi oli omajuurinen ja juuresta lähtikin uusi kasvu suureksi yllätykseksi. Nyt se pieni piiska on kasvanut kolmemetriseksi pieneksi puuksi.
Kevätesikko luulee olevansa syysesikko. Tämä jos mikä on sinnikäs kasvi. Siirsin paljon alkuja keväällä uudelle istutusalueelle ja ne kaikki lähtivät kasvuun kukkien keväällä. Ja näköjään uudestaan heti ensimmäisenä syksynä.
Kesällä toteutin pitkäaikaisen haaveeni koristeraparperista ja hankin sen Porkkalan kartanon taimimyymälästä. Jos oikein äityy kasvamaan niin voi olla, että saa vielä siirron.
Ilmasipulit siirsin kasvattamosta aikaisin keväällä jättikiven viereen. Hyvin tuntuvat viihtyvän ja ovat edelleen täysin vihreät. Pistin kaikki pikkusipulit maahan tuohon, haaveissa on tuuhea ja laaja kasvusto ilmasipulia.
Jalokärhö 'Miss Bateman' tekee vasta nyt nuppuja. Tällä kertaa uskaltaisin sanoa saaneeni oikean lajikkeen, nupun väri viittaisi vahvasti valkoiseen kukkaan. En ole käynyt katsomassa miten tälle on käynyt pakkasöiden jälkeen, todennäköisesti huonosti.
Viinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' puskee uutta nuppua ja kukkaa kylmästä huolimatta. Tämä on ihan ehdottomia lemppareitani kaikista kärhöistä. Kukka on kaikista kaunein tässä vaiheessa, uloimmat terälehdet auki ja muut vielä omassa käärössään.
Ehdin sittenkin nähdä valkoisen kerrotun salkoruusun kukinnan. Tämä ei taida päätyä jatkoon sillä huomaan olevani niiden värikkäämpien lajikkeiden ystävä.

Tajusin juuri, että tässähän voisi suunnata katseet jo ensi vuoden tomaatteihin. Haluan paria tiettyä lajiketta ja niistä ainakaan luumutomaatti 'Mandat H' ei kuulu markettien valikoimiin. Toivottavasti netistä löytyy.


 

18 kommenttia:

 1. Voi miten sitkeä kevätesikko! Ja ihana kuva 'Pupurea Plena Elegans' -kärhöstä, en ole ikinä huomannut tuota vaihetta kukassa. Pitääpä muistaa ensi kesänä tiiraila näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätesikko on sitkeä, monesti se aloittaa kukintansa keväällä kun maassa on vielä lunta. Jotkut kärhöt ovat kauniimpia muulloin kuin täydessä kukassa, PPE on yksi niistä.

   Poista
 2. Monet esikot tuntuuvat olevan vuarenaikavillis. Ei mikää ihime, ku on ollu nii pitkä ja lämmin syksy. Mullon PPE jo mustannu kukkansa, mutta leheret o viälä viheriänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuvat, kukkivat täyttä häkää. Ja tänään satoi lunta mikä saattoi vain innostaa esikoita kun saivat kosteutta.

   Poista
 3. Kyllä harmitti ekat hallat mutta minkäs teet, talvi tulee vääjäämättä. Daaliat meni mutta ihmeen moni jaksaa silti sinnitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat eivät taida sietää yhtään pakkasta. Osan kesäkukista ehdin siirtää turvaan mutta osa jäi sään armoille.

   Poista
 4. Rusokirsikka on ihana! Kovasti jännitän itsekin, miten keväällä istuttamani yksilöt selviävät talvesta. Ovat ne onneksi jo muutaman talven suunnilleen näillä leveyksillä viettäneet, joten luotto on kova.
  Meillä on maa valkoisena, toivottavasti sulaa vielä kun yksi sipulilähetys on vasta matkalla tänne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varmasti rusokirsikat pärjäävät, omani melkein heitti henkensä silloin tappotalvena, muutoin on pärjännyt hyvin.

   Poista
 5. Minäkin olen ihaillut rusokirsikan upeaa syysväriä, toivottavasti kevään kukinta on tätä vuotta runsaampi (vasta nuori puu).
  Meillä on ollut jo monta pakkasyötä, tänään kuura kesti pitkälle aamupäivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulin aamulla että on kuura vaan se olikin maahan satanutta lunta. Kaikki lähti päivän aikana pois.

   Poista
 6. Meilläkin rusokirsikka sai tänä vuonna ekan kerran kunnon syysvärin. Aiemmin se on vain vähän tummunut ja sitten lehdet ovat tippuneet pois.
  Meillä ei ole vieläkään mittari ollut pakkasen puolella, silti heräsimme tänään lumisateeseen ja valkoiseen maisemaan. Nyt on suurin osa lumesta sulanut jo pois. Katsotaan, mitä viikon mittaan tapahtuu.
  On mahtava, että puutarhassa on sitkeitä kukkijoita, viimeiseen asti.
  Ja niin kuin varmaan arvaatkin, minusta valkoinen salkoruusu on aivan ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli valkoinen aamu, sitä ihmetystä vaan kaikki suli jo pois. Arvasin että sun mielestä valkoinen on paras salkoruusu <3

   Poista
 7. Ruska on paras spektaakkeli värien ilotulitusta ennen vaipumista talvihorrokseen. Se on aina niin mahtavaa kokea!

  Blogissani olisi sulle haaste odottamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sitä voisi itsekin vaipua talvihorrokseen ja herätä huhtikuussa kevääseen. Kiitos haasteesta!

   Poista
 8. Esikot kukkivat täälläkin, mutta annetaan kukkia :) Meillä oli kaksi hallayötä putkeen, mutta sen jälkeen taas lämpeni. Tänään tuli muutaman kerran räntää, mutta ei se maahan jäänyt. 'Miss Bateman' saattaa hyvinkin saada nuppunsa auki, sillä kärhöt eivät pikkuisista hallan puraisuista yleensä piittaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Viimeiset sitkeimmät sielläkin yrittävät pysyä kesäajassa. Mutta on nostettava kädet pystyyn ja alettava virittyä talvikauteen ja joulun odotukseen.) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 10. Sitkeä esikko, meillä on kanssa muutama kukassa ja samoin ruusu ja konnanyrtti sinnittelee viimeisillä yläkukillaan. Minullakin on vielä pari pussia tulppaaneja istuttamatta ja nyt on luvassa loinaistuulia jotka tuovat lämpimämpiä ilmoja joten kyllä vielä sinäkin kerkiät.

  VastaaPoista
 11. Minulla salkoruuusun kasvatus ei ole oikein mennyt putkeen. Usein ruusukkeet ei talvehdi ja ne jotka talvehtivat eivät juuri kasvaneet , saati kukkineet :D Väärä paikka vissiin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)