lauantai 31. lokakuuta 2020

Jättikiven alue eli laiskan puutarhurin kukkapenkki

Jättikiven alueen tekeminen alkoi jo jokunen vuosi sitten. Ensin kasasin sopivan kokoiselle alueelle kaiken kitkentäjätteen, kanttauksesta syntyneen aineksen sekä epämääräistä kompostin tyhjennyksestä tullutta tavaraa. Hyvä tapa perustaa uusi istutusalue jos on aikaa eikä halua käyttää liikaa lihasvoimaa tai kaivaa turhaan maata pois.

Siihen vain suoraan, nurmikon päälle. Haravoitua lehtiä, perennan varsia ja kaikkea muuta maatuvaa ainesta. Kuvassa on vasta alku, tavaraa tuli reilun kokoinen kasa sillä maatuessaan kasa kutistuu huomattavasti.
Ensi alkuun kasa oli peitettynä pressulla. Jossain kohtaa vaihdoin pressut lakanoihin ja peitin lakanat hiekalla siistimmän ilmeen vuoksi.
Kesällä 2019 ilman pressua ja pieni laajennus melkein vieressä. Laajennus tuli kun löysin alennusmyynnistä 'Hopa' koristeomenapuun erittäin edullisesti ja sille piti löytää paikka. Taisi siinä saada muutama muukin uusi taimi paikkansa.
Keksin tehdä väliin kivipolun ja taas katoin lisää nurmikkoa ja katteen päälle laitoin ison määrän siperiankurjenmiekan katkottuja kasvustoja jotka maatuvat varsinaisessa puutarhakompostissa ihan älyttömän huonosti. 
Kaivinkone toi kylkeen jättikiven, sen josta alue sai nimensä.. Viereisellä räjäytystyömaalla kivi oli ongelmajätettä ja olisi vaatinut pois kuljetusta, nyt se sai kodin ihan läheltä.  Kivi taas sai nimensä nuoremman lapsenlapsen tokaisusta kun näki kiven, henkäisi vain että jätti.
Tämän vuoden keväällä aloin kääntää peitettyä maata. Se olikin jo melkoisen hyvää multaa, kaikki oli maatunut niin kuin pitikin. Siperiankurjenmiekan lehdet maatuivat aika hyvin vaikka talvi oli lähes lumeton.
Jättikiven ympärystä oli kuitenkin vielä nurmella. Kasasin siihen kaikki talven yli säkeissä olleet kanttausjätteet sekä nurmituppaat joita oli tullut uusieen istutusalueiden tekemisestä arboretumiin ja peitin sanomalehdillä ja sitten lakanoilla. Muu alue sai kaveriksi uutta multaa ja jäi odottamaan kasveja.
Ensimmäiset kasvit paikoillaan. Keijunkukkaa, esikoita, helmililjoja, liljoja ja iiriksiä. Osa jakotaimia omasta puutarhasta ja osa ostotaimia.
Kesäkuun lopulla seuraan on  liittynyt pioneja, maksaruohoja, syysleimuja ja ilmasipulia. Ensimmäiset liljat kukkivat. Kivipolun varrelle vieritin istumakiven.
Myös kivipolun toinen puoli sai kasvit. Enempää alueelle ei toistaiseksi mahdu. Laajennusta tulee kunhan kasvihuone on valmis, vielä pitää mahtua liikkumaan isommilla koneilla. Haaveissa on lisätä kiviä mutta ei ihan yhtä isoja kuin jättikivi, kivet pitää saada liikutettua omalla traktorilla ja sen rajat testattiin kesällä yläpihan kivien kanssa.
Tässä ollaan tämän hetken tilanteessa. Seuraavat pari kesää näyttää onko joitain kasveja siirrettävä vai jäikö taimille tilaa kasvaa ja levitä. Tai tuliko tehtyä kerralla hyvät taimivalinnat.
Jättikiven ympärystä piti taimettaa vasta ensi kesänä mutta kävikin niin, että taas kerran piti saada taimia maahan ja tämä oli niille täydellinen paikka. Tässä reunassa kasvaa puuna helmiorapihlaja 'Toba' ja pitkulaisen alueen toisessa reunassa koristeomenapuu 'Hopa'. Kylläpä rimmaavat hyvin yhteen.

Tilaa laajentua on ja joitain suunnitelmia nurmikon vähentämiseksi on. Kunhan siis kasvihuone on valmis, tiilikasat ja muut rakentamistarvikkeet on siivottu pois.  Jos näin sateista alkaa olla joka vuosi, pitää tuossa ehkä tehdä myös vesien ohjailua, alueelle valuu kaikki aitan katolle satavat vedet.

Vaikka talvesta en pidä niin nyt totisesti toivon näiden ikuisten sateiden tilalle pientä pakkasta ja kuivaa maata.

 

23 kommenttia:

 1. Kivan alueen saitkin aikaiseksi kiven ympärille! Kivet vaan ovat niin ...

  VastaaPoista
 2. Hauska oli seurata tarinaa alueen edistymisestä. Tuo tapa penkin tekemiseen on kätevä, jos on kärsivällisyyttä. Minulla ei ole tähän kärsivällisyyttä riittävästi alueilla, jotka näkyvät kaiken aikaa - varsinkin kun meidän nurkissa kasvaa lajeja, jotka pitäisi peittää muovilla varmasti ainakin kahden vuoden ajaksi ;). Ehdottomasti tuolla tavalla saa kuitenkin möyheää multaa kasvualustaan. On kiva nähdä kuvia tämän jättikiven alueesta ensi kesänä - varmasti siitä tuli kaunis ... ja Toba & Hopa ovat tulevaisuudessa upea pari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minulla aina kärsivällisyys riitä, yläpihalle tein kesällä penkin heti ja jatkoa kohta perään, ei todellakaan mitään peitä ja pidä kolme vuotta :D
   Tuossa uuden kasvihuoneen edessä ei ole kiire niin silloin on hyvä tehdä näin.

   Poista
 3. Niin kätevää, muttei mullakaa hermot piisaa. Sullon isoo tontti ja tämä tyyli onki hyvä säästökeino, eikä kaikki oo kokoaijan silimis. Jättikiven alueesta muarostuu taas yks näyttävä kohta, mikä o varmasti sykähryttävä jo ens keväänä puiren kukkies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isolla tontilla tämä on helpompaa. Voi kun puut kukkisivat jo ensi vuonna, tänä vuonan siitä ei vielä päästy nauttimaan.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! Kiva kuvakooste homman alusta tähän päivään, tekovaiheet ja laajeneminen mukavasti vaiheittain nähtävissä. Ihanaa, kun sinulla on tuota lääniä, missä on tilaa antaa nurmituppaiden ja kasvijätteiden maatua rauhassa. Muutaman pienemmän istutusalueen olen itsekin saanut aikaiseksi juuri tuolla maadutustekniikalla, mutta pienessä pihassa ei kovin kauaa jaksa kukkimattomia kasoja katsella:) Tuohon aukkealle paikalle kun vielä kohoaa kasvihuone ja pikkupuut kasvavat, niin paikka tulee olemaan upea katseenvangitsija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienessä pihassa tuo menetelmä voi olla hankalaa, silloin kannattaa kaivaa hyvä maa pois ja laittaa pohjalle nurmituppaat ja vaikka kangas tai pahvi väliin niin saa heti istutuskelpoisen maan.

   Poista
 5. Tämmöset postaukset on kivoja, näkee koko projektin. Ihailtavaa kärsivällisyyttä, kun jaksaa katsoa keskeneräistä, mutta hyvin keksit peittää hiekalla alueen. Tuosta tuli kiva ja koko alue muotoutuu vielä kasvihuoneen myötä ja uskon ettei tuo alue ole vielä tuossa koko muodossaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei häiritse pressut ja keskeneräisyys, näin ihossa pihassa se ikäänkuin häviää maisemaan. Taisi olla avoimet puutarhat viime vuonna mihin halusin hiukan siistimpää ilmettä.

   Poista
 6. Kiva nähdä jonkun kohdan muutos ihan alkuvaiheista nykypäivään. Minulla on vähän sama pienen pihan ongelma kuin Sirkulla, mutta isolla pihalla tuo käyttämäsi tapa on ihan näppärä. Pitää vain varmistaa, että kaikki monivuotisten rikkojen juuret varmasti ovat maatuneet ennen kuin istuttaa perennoja. Alue on jo nyt hieno ja vain paranee, kun ei tarvitse enää jättää tilaa työkoneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne parissa vuodessa maatuu, osa jo vuodessa, enemmän on haittaa rikkojen mukana tulevista siemenistä, niihin kun ei auta maatuminen. Vielä pitää olla työkonevara mutta toivottavasti ei enää ensi kesän jälkeen.

   Poista
 7. Kiva kooste istutusalueen synnystä. Samaa "kasaa, peitä ja anna muhia" -menetelmää käytin aiemmin, kun tila ei vielä ollut käynyt niin ahtaaksi. Toimii hyvin ja on käytännössä kohtalaisen helppo. Erinomainen keino hukuttaa kasvijäte omalle tontille. Nykyisin syötän siperiankurjenmiekan lehdet murskaavaan oksahakettimeen, joka tekee niistä nopeammin maatuvaa silppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahtaan tilan kanssa peitä tekniikka ei toimi tai sitten pitää olla avoin uusi istutusalue. Murskaava oksahaketin on ilmeisen hyvä, pitäisi hankkia meillekin. Leikkaavaan ei voi laittaa mitään pehmeää, menee heti tukkoon.

   Poista
  2. Heitin sinulle haasteen, jonka löydät osoitteesta:
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/11/paras-ruusuni-ikina-haaste.html

   Boschin murskaava haketin oli vähän kalliimpi, mutta se on tienannut hintansa erinomaisesti. Joskus sekin jumittuu, jos työntää kidan täyteen pehmeää materiaalia. Auttaa, kun mukaan laittaa välillä oksan tai pari.

   Poista
 8. Upea jättikivi😍 Mikä onni että sait pelastaa tuon itsellesi💚

  VastaaPoista
 9. Tämä sinun tapasi tehdä uusia istutusalueita on ihan loistava. Itsekin harrastan omassa puutarhassa aina kohopenkkejä. Niissä kasvitkin viihtyvät parhaiten.
  On ollut ilo käydä myös paikan päällä ihastelemassa näitä projektejasi Avoimissa puutarhoissa. Sä olet mahtava esimerkki siitä, miten suunnitelmallisella ja kärsivällisellä työllä saa upeita kokonaisuuksia aikaiseksi. Sitä on kiva seurata, kun muuten tuntuu, että "kaikki tänne ja heti" -puutarhoja ja ihmisiä on niin paljon liikkeellä.

  VastaaPoista
 10. Oli kiva nähdä projektin kaikki vaiheet. Tuo on hyvä tapa tehdä alue. Hauska pari Toba ja Hopa, toivottavasti innostuvat kovasti kukkimaan.

  VastaaPoista
 11. Hienon alueen olet jo saanut aikaiseksi. Minä taas peitän joitakin alueita pitkäksikin aikaa. Iso kivi tuo ryhtiä ja samoin kivipolku. Meillä mökkitontilla on vähän kiviä. Mukavaa seurata miten se alue tulee edistämään.

  VastaaPoista
 12. Hieno tuli!
  Minä kasasin vähän samaan tapaan puutarhajätettä muutaman vuoden tuonne saunan taakse. Kätevää, jos on paikka. Loppukesällä istutin sinne kasvit.

  VastaaPoista
 13. Hmm, kävin varmasti kommentoimassa tätä, mutta ei näy (vielä). Tulin lisäämään, että blogissani on haaste sinulle. Huomasin tosin nyt, että et taida seurata sitä, mutta tervetuloa joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 14. Hauska tuollainen jättikivi ja kivipolku. Meilläkin pitäisi täällä Oulussa tehdä puutarhassa pieniä muokkauksia ja maatöitä ensi keväänä. Hieman olen kartoittanut jo kuljetusliikkeitä, mutta sen suurempia suunnitelmia ei vielä ole. Tästä saa kivasti inspiraatiota, ainakin noita helmililjoja ja esikoita olisi kiva istuttaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)