tiistai 8. marraskuuta 2016

Yllättikö talvi?

Minut ainakin yllätti. Tai ei ehkä talvi, se tulee joka vuosi marraskuussa, mutta lumi ei tule. Eikä kymmenen asteen pakkaset. Lämmityksessä hypättiin suoraan kesäajasta talviaikaan. Sellainen hidas silloin tällöin lämmittäminen jäi kokonaan väliin. Nyt on pakko laittaa klapia joka uuniin joka päivä, muuten ei tarkene sillä jo pelkkä päivittäinen raaka viima kylmentää talon.
 Minulla on ollut jemmassa isoja tuohilevyjä myöhempää tarvetta varten. Nyt otin tuohet hyötykäyttöön.
 Palavat tuhkana ilmaan eli toimivat sytykkeenä. Mikälie-pata oli niille juuri sopiva säilytyspaikka. Ovat siinä ihan hollilla salin uunin vieressä.
 Ja koska pimeys on vallannut valtakunnan aloitin vastaiskut eli valoja sinne, tänne ja tonne. Sekä sähkövaloja että kynttilöitä. Kolme tipua löytyi kynttiläkaapista, ne ovat joka talviset koristukset senkin päällä. Vähäruokaisia ja helppohoitoisia.
Tänään tuli ensimmäistä kertaa mieleen että läppäiskö jo sähköpatteri päälle. Ei ehkä sentään vielä. Mieluummin villatakki ja -sukat. Ja eteiseen oviverho pitämään viima loitolla. Sähköpatterit on viimeinen vaihtoehto mutta jos sää jatkuu yhtä kylmänä niin kohta on niiden aika. Viime talvena taidettiin sitkutella ilman niitä jopa tammikuulle saakka.

12 kommenttia:

 1. Talvi ei yllättänyt, mutta tosiaan tuo talventulovauhti yllätti. Puita meilläkin on poltettu leivinuunissa, siitä tulee mukava lämpö. Ihana tuo pata, jossa sinulla nuo tuohet ovat! Minäkin niitä olen keräillyt kuivumaan halkojen teon jälkeen, hyviä syttyjä, parempia kuin paperi. Meillä ei sähköpattereita olekaan, lattialämpö joka tulee putkia pitkin navetasta, siellä pannua pitää lämmittää melkein joka päivä. Tosiaan villatakki ja -sukat ovat nyt paikallaan, kova pakkastuuli viilentää talon niin nopeaan.

  Kaunis sali teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella on ollut hoppu, hiljaisempi vauhti sopisi minulle paremmin. Leivinuunin lämpö on luita hellivää, juuri sopivaa. Tuohi on hyvää syttyä, taitaa olla parasta.

   Poista
 2. Pitkälle pystytte sinnittelemään ilman sähkölämmitystä, kyllä uunin lämpö antaa todella erilaisen lämmön kuin sähköpatteri! Minäkin olen alkanut kaivaa kynttilöitä varastoista, ja ulkovaloja ulos. Nyt on niin kipakka pohjoistuuli ulkona, että sisälläkin täytyy villasukat ja villatakki päällä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvena saatiin sinniteltyä tosi pitkään, nyt tuskin pystytään samaan. Tuuli on tosi kipakka, suorastaan hyisevä.

   Poista
 3. Kauniit ja helppohoitoiset tipuset löysitkin. Odotan niin kovasti puulämmitysmahdollisuutta, sillä tämä sähkölämmitys kauhistuttaa aina laskun tullessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkölämmitys on helppo mutta aina kun lasku tulee tekee mieli kääntää kakki patterit pois päältä.

   Poista
 4. Puulämmitys on kovatöistä, mutta säästyy sillä sähkyä tai ölijyä ja tuloo kotoone fiilis.
  Tämä kylymyys kyllä yllätti, taas, ei niinkää varsinaane talavi. Kymmenen astetta pakkaasta ja siihe pohojoosenpualeene viima päälle, menöö se vähemmälläki luihi ja ytimihi. Olishan sitä viälä jotaki pihalla voinu teherä, mutta hommat jatkuuvat sitte keväällä, jos ei ennemmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tarvitse lähteä punttisalille kun huitoo puulaatikot sisälle taloon. Tuulien tuoma kylmyys on ollut ihan kamalaa, menee luihin ja ytimiin. Keväällä jatketaan puutarhassa.

   Poista
 5. Nuo tiput ei kyllä kaksisesti muni :)
  Talvi saisikin tulla kerrasta, että jäisi se soutaa/huopaa/pimiää/märkää vaihe pois. Kasveille tämä hidas kylmeneminen on ollut hyvästä.

  Näkyy teilläkin olevan hirsipirtti, arvasin jo tekstistä kun tuuli jähyttää taloa. Heti tuttua tekstiä! Eilen laitoin taas leivinuuniin tulet - koska tuulee. Meillä ei olekaan kuin tulipesiä pitämässä 1800-luvun hirsitaloa lämpimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muni :D Sitä kuraa ja loska amitä syksyt ovat en kaipaa minäkään. Mieluummin muutama pakkasaste ja kaunis lumipeite. Edes pakkanen.

   Hirsitalo on ja vaikka tuulitiiveyttä on parannettu ja eristeitä lisätty tuntuu että tuuli tulee silti läpi. Vanhasta hirsitalosta ei taida saada koskaan täydellisen tiivistä. Meillä on laitettu sähköpattereita mutta pääosin yritetään pärjätä uuneilla.

   Poista
 6. No enpä voi sanoa talven varsinaisesti yllättäneen, mutta lunta en uskonut tulevan vielä näin paljon tässä vaiheessa.
  Täällä meilläkin takka pöhisee ihan joka ilta ja ilmalämpöpumppu hoitaa lopun lämmityksen.
  Onpa kivat huopatipuset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huopatipuset on kivat, ostin ne muutama vuosi sitten Pentikiltä. Lumessa on kyllä omat hyvätkin puolensa, kasvit tykkäävät ja mustat pellot ovat kauniimmat lumipeitteen alla.

   Poista

Kiitos kommenteista :)